De perfecte route voor een rondreis van 2-3 weken op Cuba

Cuba roept bij veel mensen een beeld op van oldtimers, koloniale gebouwen, mannen met sigaren, rum en mojitos. Maar Cuba heeft meer. Denk aan tabaksplantages, watervallen, witte stranden en een kleurrijke onderwaterwereld.

Vanuit Amsterdam vlieg je in een uurtje of 10 rechtstreeks naar Cuba. Wij kozen voor een vlucht met een tussenstop in Toronto, Canada. We verlengden deze tussenstop zodat we tijd hadden om Toronto te ontdekken én om naar de Niagara watervallen te gaan.

Lees ook: verleng je tussenstop tot een stedentrip

De meeste vluchten komen aan in Havana. Zo ook de onze. Wij starten hier onze rondreis door Cuba. In Havana is ontzettend veel te zien en te doen. Ik raad je dan ook aan om hier zeker drie nachten te blijven. Voor die nachten heb ik een goede tip: Casa Buenos Aires in Havana Vieja. Mooie, schone kamers, vriendelijke eigenaren en een dakterras waar je geniet van een uitgebreid ontbijt of een verfrissend drankje.

Havana

Als je in Havana bent moet je zeker een wandeling maken over de Malecon, de boulevard van Havana. De lokale bevolking vangt hier de vis voor het avondeten en muzikanten geven een privé-concert voor jou alleen. Maak er ook een ritje in een van de vele prachtig opgepoetste oldtimers die in de stad rondrijden, bewonder El Capitolio en slenter door de straten van Havana Vieja en Havana Centro. Meer tips voor Havana lees je in de complete stadsgids voor Havana.

Route rondreis Cuba

Viñales

Vanuit Havana ben je met de Viazul-bus in drie uurtjes in Viñales. Viñales is een klein dorpje midden in de tabaksvelden van Pinar del Rio. Hier ga je echt terug in de tijd. De groenteboer komt met paard en kar zijn waar verkopen, op het centrale plein zitten oude mannen sigaren te roken. De omgeving is hier prachtig. Je kunt er fietsen, paardrijden, ziplinen en nog veel meer. Tips voor bezienswaardigheden, activiteiten, restaurantjes en overnachten lees je in het blog zien en doen in Viñales.

Route rondreis Cuba

Playa Larga

Pak in Viñales een taxi collectivo die je in 3 uurtjes naar Playa Larga brengt. Playa Larga is gelegen in de Varkensbaai en is een heerlijke strandbestemming met duik- en snorkelmogelijkheden in de omgeving én met het mooie natuurgebied Cienaga de Zapata om de hoek. Snorkelen in de Varkensbaai is echt een must-do als je hier bent.

Route rondreis Cuba

Trinidad

Op weer een paar uur reizen vanuit Playa Larga kom je aan in Trinidad. Ook hier lijkt het leven te hebben stil gestaan. Maak een wandeling door de oude binnenstad met zijn gekleurde huizen, drink een drankje op de Spaanse trappen waar muziek wordt gemaakt en salsa wordt gedanst en maak een uitstapje naar Topes de Collantes met zijn prachtige watervallen.

Route rondreis Cuba

Santa Clara

Santa Clara is de plek waar Che Guevarra de trein met Batista en zijn troepen tegen hield. Precies op deze plek vind je nu een monument ter herinnering. We bezoeken ook het mausoleum en museum van Che Guevarra. Santa Clara is ook de plek om een honkbalwedstrijd bij te wonen. Voor maar 4 cent zit je tussen de enthousiaste locals om Villa Cara aan te moedigen.

Route rondreis Cuba

Cayo Santa Maria

Witte stranden en blauwe zee. Meer heb je niet nodig om je rondreis op Cuba af te sluiten. Blijf hier een paar dagen en geniet. Van het moment, van je reisgezelschap en van de mooie reis die je gemaakt hebt.

Route rondreis Cuba

Heb je meer tijd? Pak dan Baracoa en Santiago de Cuba in het oosten van het eiland mee.

Lees ook: alles wat je moet weten over wifi op Cuba

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

De ideale route voor een rondreis van 2-3 weken op CubaCuba in 2-3 weken: de ideale route

Share: