Tips voor het reizen met de Viazul bus op Cuba

Viazul is een busmaatschappij die je kunt vergelijken met de Greyhound in Amerika en Australië. De bussen rijden tussen de verschillende steden op het eiland. Een prima manier om rond te reizen op Cuba.
Tijdens onze reis op Cuba maakten we vier keer gebruik van Viazul; van Havana naar Viñales (3 uur en 50 minuten), van Trinidad naar Cayo Santa Maria (6 uur), van Cayo Santa Maria naar Santa Clara (3 uur) en van Santa Clara naar Havana (4 uur). in dit artikel geef ik je tips voor het reizen met de Viazul bus op Cuba.

Tickets kopen voor de Viazul bus

Ik had van te voren gelezen dat de bussen nogal eens vol zitten en dat er op de dag zelf vaak geen kaartjes meer te krijgen zijn. Dat risico wilde ik niet nemen dus kocht ik de kaartjes online op de website van Viazul. Dat gaat erg makkelijk. Je krijgt een orderbevestiging die je uit moet printen en nodig hebt op het station van vertrek. Als je van plan bent je tickets online te kopen doe dat dan uiterlijk zeven dagen voor vertrek. Ik was blij dat ik voor vertrek kaartjes gekocht had want op alle routes die wij aflegden zat de bus vol.

Op het Viazul busstation

Zorg dat je een uur van te voren op het station aanwezig bent. Je moet hier inchecken met je orderbevestiging om een instapkaart te krijgen. Dit is een simpel papiertje met je naam en een stoelnummer. Waar dat voor is weet niemand, je kunt namelijk overal in de bus gaan zitten. Voor de beste plaatsen moet je dus zorgen dat je als (een van de) eersten instapt.

Bovenstaande geldt niet voor Cayo Santa Maria. Daar hoef je niet in te checken, daar komt de bus je namelijk bij je hotel ophalen.

Tips reizen Viazul Cuba

Ongeveer een kwartier voor vertrek mag iedereen aan boord. Je bagage wordt onderin het laadruim geladen. Volgens de website, en ook aangegeven op het station, mag je bagage max 20 kg wegen. We hebben nergens meegemaakt dat er ook echt gewogen wordt.

De manier waarop dit gebeurt verschilt per locatie. In Havana en op Cayo Santa Maria gaven we de bagage af bij de bus en werd ie meteen in het laadruim gegooid en in Trinidad en Santa Clara moesten we de bagage afgeven in een kantoortje waar ie gelabeld werd. Hiervoor moest wel een fooi gegeven worden.

Reis je samen met iemand? Laat de een dan de bagage naar het laadruim brengen terwijl de ander in de rij gaat voor plaatsen. Zoals eerder gezegd kan de bus helemaal vol zitten.

In de Viazul bus

Bij het instappen geef je je instapkaart aan de chauffeur en kun je een plaats zoeken. Of je kunt een plaats gaan zoeken en de instapkaart wordt later opgehaald. Verwacht geen luxe maar de stoelen zijn comfortabel en wij hadden beenruimte genoeg. Er is óf geen wc aan boord, óf de wc mag niet gebruikt worden. Hou daar rekening mee.

Zoals gezegd gaat je koffer/rugzak in het laadruim. Handbagage kun je mee aan boord nemen. Je kunt het tussen je benen op de grond zetten of in de daarvoor bestemde ruimte boven je hoofd plaatsen.

Reis je alleen op Cuba? De Viazul bus is dan de perfecte manier om andere reizigers te ontmoeten.

Lees ook: 5 tips voor alleen reizen op Cuba

Onderweg

Als je geluk hebt stopt de bus halverwege de route voor een toiletbezoek met soms de mogelijkheid wat eten en drinken te kopen. Op de route Havana – Viñales stopt de bus bij een gezellige cafetaria aan het water. Als je naar de wc moet, weet dan dat er geen papier is. Neem dus zelf wat mee.

Tussen Trinidad en Cayo Santa Maria stopt de bus lang genoeg in Santa Clara om naar de wc te gaan. Wc-papier koop je er voor 24 cup.

Tussen Cayo Santa Maria en Santa Clara is er een plaspauze in Remedios. De deuren van de wc’s gaan niet op slot (niet eens helemaal dicht). Ook hier betaal je 24 cup en krijg je een stukje wc-papier mee. Doorspoelen gaat niet, dat doet de toiletdame met een emmer water.

Tussen Santa Clara en Havana maakt de bus ook een toiletstop. Er moest 24 cup betaald worden voor een toilet wat niet echt schoon was en waar niet eens een deur voor zat. Maar ja, als de nood hoog is…

Prijzen tickets Viazul bus

Onderstaand een tabel met prijzen zoals die golden in november 2018. Destijds hanteerde Cuba nog twee valuta: de cup en de cuc. Onderstaande prijzen zijn in cuc’s. De cuc’s zijn inmiddels afgeschaft, er kan alleen nog maar met cups betaald worden. Naar ik me heb laten vertellen zijn de prijzen niet veranderd al moet je nu wel even omrekenen (1 cuc = 24 cup).

Prijzen Viazul Cuba

Routes Viazul bus Cuba

Je kunt met de Viazul bus door heel Cuba reizen. Bijna alle bekende plaatsen worden aangedaan. Zie hieronder de routes die je af kunt leggen, inclusief vertrektijden:

Tijden Viazul Cuba

Goed om te weten:

  • Internet op Cuba is niet altijd voor handen. Print daarom thuis de bustijden uit.
  • Zorg dat je op tijd bent. De bus wacht niet en vertrekt zonder jou!
  • Houd bij het inchecken je paspoort bij de hand. De ene keer heb je het wel nodig, de andere keer niet.
  • Het Viazul busstation in Havana ligt een behoorlijk eindje uit het centrum. Je hebt een taxi (+- €10) nodig om er te komen.

Bewaren voor later? Pin dit artikel op Pinterest.

Tips voor het reizen met de Viazul bus op Cuba Alles wat je moet weten over reizen met Viazul op Cuba

Share: