Alles wat je moet weten over internet (wifi) op Cuba in 2021

Is er internet op Cuba? Ja, maar niet zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Op Cuba kennen ze het fenomeen gratis wifi niet zoals wij (en de rest van de wereld) dat kennen.

Internetcafé’s? Die zie je op Cuba niet. Ook 3g/4g is op Cuba niet beschikbaar. Je kunt dus niet even een lokale simkaart kopen. Wifi is er wel, maar wifi op Cuba is niet gratis, je moet ervoor betalen. Dit is omdat de overheid graag een oogje in het zeil wil houden. Houd hier rekening mee als je inlogt op het wifi-netwerk.

Hoe kom je op internet op Cuba?

Op Cuba kun je inloggen op wifi door naar een plek te gaan waar wifi beschikbaar is. Dit kan een ETECSA-kantoor zijn, een openbaar park, een hotel of tegenwoordig soms in een restaurant of in je casa particular. Dat zijn er anno 2021 bijna 1100. En dat aantal groeit. In elke stad of dorp is tegenwoordig wel een plek te vinden waar je op internet kunt. Op welke plek je ook bent, je hebt altijd een kaartje met een inlogcode nodig. Zo’n kaartje kun je kopen in een ETECSA-kantoor en in de meeste hotels die wifi ter beschikking stellen. Een kaartje kost 24 cup (€0,80 / 2021) en geeft je recht op een uur internettoegang. Er schijnen ook kaartjes te koop te zijn die je vijf uur internettoegang geven voor 120 cup. Wij zijn deze nergens tegengekomen.

Als je een internetkaart gaat kopen neem dan je paspoort mee. Er wordt niet altijd om gevraagd maar beter mee verlegen dan om verlegen. In hotels zijn de kaartjes vaak duurder. Zo betaal je bij Hotel Sevilla in Havana 110 cup terwijl je daar in de lobby ook met de kaartjes die je voor 24 cup bij een ETECSA-kantoor koopt op internet kunt. Het hotel op Cayo Santa Maria waar wij verbleven verkocht kaartjes voor 24 cup, de kaartjes van een ETECSA-kantoor werkten daar niet.

Een ETECSA-kantoor is zeven dagen per week geopend, over het algemeen van 8.30 uur tot 19.00 uur. Maar in Cuba weet je het nooit 🙂 Hier vind je een lijst met alle ETECSA-kantoren op Cuba. Op veel van deze kantoortjes staan ook pc’s waar je gebruik van kunt maken.

Als je naar een ETECSA-kantoor gaat hou er dan rekening mee dat het er druk kan zijn. Wij hebben flinke wachtrijen gezien tijdens onze rondreis op Cuba maar hebben zelf het geluk gehad dat er beide keren dat wij kaartjes gingen kopen niemand was. Tref je toch een rij aan voor het kantoor? Vaak lopen er locals in de buurt van de wachtrij rond die je een kaartje willen verkopen voor 48 cup of soms zelf 72 cup. Heb je geen zin om te wachten dan kun je deze optie overwegen. Tijd is geld, toch?

Internet Havana

Inloggen op het wifi-netwerk

Op je de kaartjes staan een inlogcode en een wachtwoord verstopt onder een kraslaag. Let op: kras niet te hard want dan worden de cijfers onleesbaar. Als je dan een (of meerdere) kaartje(s) gekocht hebt en je hebt een plek gevonden waar wifi beschikbaar is (je herkent ze aan de groepen mensen die bij elkaar zitten met een telefoon in hun hand) zoek dan naar het ETECSA-netwerk. Na het aanklikken verschijnt er een inlogpagina waar je de inlogcode en het wachtwoord van het kaartje in moet geven. Nu kun je gaan internetten.

Uitloggen

Je leest vaak dat je moet uitloggen als je stopt met internetten door in de adresbalk op internet 1.1.1.1 te typen en te klikken op ‘cerrar sesión‘. Dit is niet meer nodig. Je kunt simpelweg je wifi uitzetten. Heb je het uur niet volgemaakt? Het restant kun je later nog gebruiken. Je kaartje is na de eerste keer inloggen nog 30 dagen geldig.

De kwaliteit van het internet op Cuba

Hoe makkelijk de toegang tot het internet op Cuba is hangt af van de locatie. Zijn er veel mensen aanwezig dan kan het lastiger zijn om in te loggen. Ook laat de snelheid vaak te wensen over. En als het slecht weer is dan wil het hele internet er nog wel eens uit liggen. Van dat laatste hebben wij gelukkig geen last gehad. Wel kwam het voor dat mijn vriend wel in kon loggen maar ik niet.

Wifi op Cuba

Tijdsbesparende tips

Aangezien je per uur betaalt voor je internet is het handig om wat voorbereidingen te treffen zodat je zo veel mogelijk uit je tijd kunt halen. Daarom geef ik je wat tips:

  • bedenk van te voren wat je wilt gaan doen om doelloos rondhangen op Facebook te voorkomen;
  • typ berichten in je notities zodat je ze makkelijk en snel in je whats app of e-mail kunt plakken;
  • bewerk je foto’s offline. maak ze kleiner zodat je ze sneller op Facebook, Instagram of waar dan ook kunt posten;
  • ben je fan van Tripadvisor? Zorg dan dat je de offline versie tot je beschikking hebt;
  • zet de timer op je telefoon aan. Zo weet je precies hoelang het nog duurt voordat je uur om is.


Als je naar Cuba gaat raad ik je aan om de app Maps.me te downloaden. Deze kun je offline gebruiken om te navigeren maar geeft ook een aantal wifi-spots aan. Zoek op wifi en je krijgt een aantal locaties te zien. Op de website van ETECSA vind je alle wifi-spots op Cuba. Klik hier voor die lijst.

Het internet op Cuba is onbetrouwbaar. Ga er van uit dat het niet beschikbaar of traag is, dan kan het alleen maar meevallen. Nog beter: ga voor een paar weken offline. Het geeft je heel veel rust.

Alles wat je moet weten over internet en wifi op Cuba

Share: