Trinidad: een trip naar Topes de Collantes

Vanuit Trinidad maken we een uitstapje naar nationaal park Topes de Collantes. Het park ligt zo’n 30 kilometer te noorden van Trinidad en heeft prachtige vergezichten,  watervallen en vele wandelpaden.
Met een Russische limousine zoals onze gids het noemt, worden we om 9.00 uur in de ochtend opgehaald. Die Russische limousine is een oude, open legertruck met 20 plastic stoeltjes. We rijden ermee naar de eerste stop: Mirador. Een uitzichtpunt op 500 meter hoogte vanwaar je prachtig zicht hebt op de omgeving én op Trinidad. We krijgen voldoende tijd om foto’s te maken, naar de wc te gaan en om wat drinken te kopen.

Topes de Collantes day trip

De volgende stop is het visitor center. Hier krijgen we wat meer informatie over de omgeving en de waterval waar we naar toe zullen gaan, de Vegas Grande. Maar eerst gaan we de lekkerste koffie van Cuba proeven. De gids legt uit hoe de koffie gemaakt wordt voordat we allemaal een kopje koffie krijgen. Ik lust geen koffie maar probeer het toch. Gatver! Ik vind het niks. De anderen vinden ‘m wel erg lekker. Het zal dus wel aan mij liggen.

Excursie Topes de Collantes vanuit Trinidad

Volgens onze gids gaan we nu naar de lokale markt. Dat blijkt een fruitstalletje te zijn waar we een pindareep kopen. Niet zozeer om de pindareep maar om het sponsoren van de locals. We voelen ons wel een beetje opgelicht want later blijkt dat de repen in Trinidad een stuk goedkoper zijn. Gelukkig was de reep wel erg lekker.

Tour Topes de Collantes vanuit Trinidad

Dan is het tijd voor de wandeling naar de waterval Vegas Grande. Geen 10 kilometer zoals het tourbureau ons vertelde, maar 1500 meter. Dat valt mee. Niet dus… Van die 1500 meter gaan er 700 zo’n beetje recht naar beneden via een natuurlijk gevormde (lees: ongelijke) trap van keien en boomstronken. Pfff, de knieën hebben het zwaar te verduren. We zijn dan ook blij als we eindelijk de waterval bereiken. Hij is prachtig! De kleren gaan uit en ik neem een verfrissende (lees: ijskoude) duik in het water. Ik zwem wat rond en klim weer heerlijk afgekoeld uit het water.

Waterval Vegas Grande Topes de Collantes

En dan begint het afzien pas echt. We moeten die 700 meter ook weer omhoog klimmen. We denken dat we dood gaan maar met wat stops onderweg komen we eindelijk boven. Man, man, man wat was dat zwaar! Maar het was het waard. Als beloning rijden we naar restaurant Mi Retiro waar me met een heel mooi uitzicht genieten van een welverdiende lunch.

Na de lunch rijden we terug naar stad waar we nog een paar dagen blijven om alle hoogtepunten van Trinidad te bezoeken, te dwalen door kleurrijke straatjes en te genieten van het salsadansen en heel veel Cuba Libres.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Maak een uitstapje naar Topes de Collantes vanuit TrinidadHike naar watervallen en meer in np Topes de Collantes, Cuba

Share: