Cuba: snorkelen in de Varkensbaai

De Varkensbaai (Bay of Pigs, Bahia de Cochinos) is bekend om twee dingen: de invasie door de Amerikanen in 1961 om de regering van Fidel Castro omver te werpen én om het heldere water vol prachtig koraal en kleurrijke vissen. Dat laatste is waarom wij naar de Varkensbaai zijn gegaan.

In de Varkensbaai ligt het plaatsje Playa Larga, de ideale uitbalsbasis voor een snorkeltrip naar een van de populaire spots in de omgeving. Als je met een huurauto door Cuba reist kun je zelf op zoek gaan naar deze plekken. Aangezien wij geen huurauto tot onze beschikking hebben boeken we een snorkeltrip via de eigenaresse van de accommodatie waar we verblijven (La Casita, een heerlijk huisje pal aan het strand).

snorkelen Playa Larga
Om negen uur worden we opgehaald door een oude Amerikaanse schoolbus. En als ik zeg oud dan bedoel ik ook echt oud. Deuren die met een touwtje dichtgemaakt worden, kapotte banken. Bij ons in Nederland was ie jaren geleden al afgekeurd. Maar hij rijdt nog en brengt ons naar de Octopus Club, de duikschool van Playa Larga. Hier krijgen we onze snorkelspullen uitgedeeld.

Lees ook: zien en doen in Viñales

Als alles en iedereen compleet is vertrekken we naar Punta Perdiz, een half uurtje rijden vanuit Playa Larga. In Punta Perdiz krijgen we 1,5 uur de tijd om te snorkelen. Je kunt hier vanaf het strand zo het water in lopen waar de vissen al meteen om je heen zwemmen. Het water is erg helder en op de bodem van de zee liggen nog wat restanten van de invasie die hier ooit plaatsvond. Een hele mooie snorkelplek!

snorkelen Playa Giron

Dan is het tijd om verder te gaan. Na een kwartiertje rijden komen we aan bij Cueva de los Peces. Hier snorkelen we een tijdje in de baai voordat we de weg oversteken. Daar ligt, verscholen tussen de bomen, een cenote. Een prachtig meertje dat zo’n 70 meter diep is. Ook hier is het erg mooi snorkelen.

Zoals overal op Cuba kun je ook hier cocktails kopen. We nemen een mojito en proosten op weer mooie dag.

tips Playa Larga

Praktisch

We regelden deze snorkeltrip vanuit Playa Larga en betaalden hier 360 CUP per persoon voor. Dit is inclusief snorkelspullen. Heb je eigen materiaal? Dan betaal je 240 CUP.

We werden om 9 uur opgehaald en rond half 3 waren we weer terug. Je kunt de snorkeltrip boeken via het kantoortje van Ecotur (bij de grote krab in het centrum), via de Octopus Club of via de eigenaar van de casa waar je verblijft.

Lees ook: complete stadsgids voor Havana

Je kunt deze snorkeltrip ook maken vanuit het 30 kilometer verderop gelegen Playa Giron. Punta Perdiz ligt zo’n beetje halverwege Playa Larga en Playa Giron.

Op de weg tussen Playa Larga en Playa Giron vindt in de maanden maart en april de jaarlijkse krabbentrek plaats. Miljoenen krabben die leven in nationaal park Cienaga de Zapata steken dan de weg over naar de zee om te gaan broeden. Tussen ‘s avonds zes uur en ‘s ochtends elf uur is de weg bezaaid met krabben. Locals mijden deze weg dan ook tussen die tijden. Toch worden er jaarlijks vele duizenden krabben doodgereden.

krabbentrek Cuba

Eten in Playa Larga

Sol y Caribe
Eten aan het strand met live muziek. De gegrilde vis is een aanrader.
El Varadero
De lekkerste kreeft eet je bij El Varardero. Gevangen door de eigenaar zelf.
Pizza del Gato
Hier moet je zijn voor de bekende Cubaanse pesopizza.

Overnachten in Playa Larga

La Casita
Een klein huisje aan het strand met schommelstoelen op de veranda.
Casa Claudia
Aan het strand, wifi in huis en de lekkerste wentelteefjes die je ooit gegeten hebt.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Een must do als je op Cuba bent: snorkelen in de Varkensbaai - www.worldwife.nlWat je zeker moet doen als je in Playa Larga of Playa Giron bent is snorkelen in de Varkensbaai - www.worldwife.nl

Share: