Graffiti en street art in Eindhoven

Sinds de opkomst van de graffiti in de jaren 80 kent Eindhoven een ontzettend levendige street art scene. Op verschillende plekken in de stad zijn dan ook prachtige werken te vinden die vaak in opdracht worden gemaakt.
In dit artikel neem ik je mee langs een aantal mooie werken. Wist je dat er in Eindhoven jaarlijks het grootste street art festival ter wereld wordt gehouden?

Piuslaan

street art eindhoven lempke

Een van de bekendste street artists is Lempke. Zijn handelsmerk, een lachend lampje, zie je altijd in zijn werken terug. Het lempke (Brabants voor lampje) verwijst naar Philips, een bedrijf dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Eindhoven.

Karel de Grotelaan

street art eindhoven karel de grotelaan

Graffitimakers Koffie (USA) , Smug (Engeland), Belin (Spanje), Zedz (Nederland), Nash (Nederland) en Chas (Nederland) maakten samen dit prachtige stuk street art op het oude ROC-gebouw aan de Karel de Grotelaan. De afbeelding geeft de identiteit van de wijk Gestel weer: eten, sporten, ontmoeten, talent en design.

Update: bovengenoemd gebouw is helaas inmiddels gesloopt.

Strijp S

street art eindhoven strijp s

Diverse straatkunstenaars waaronder Smug, Nash, Chas en Sofles hebben in het creatieve stadsdeel Strijp S mooie werken gemaakt.

graffiti en street art eindhoven strijp s

graffiti en street art eindhoven strijp s

street art eindhoven strijp s smug sofles

Kronenhoefstraat

street art eindhoven kronehoefstraat chas en mister

Om te voorkomen dat vandalen de muur aan de zijkant van het voormalige RIAGG-kantoor (nu studentenflats) besmeuren, heeft de eigenaar besloten deze prachtige grafitti aan te laten brengen door Chas en Mister.

Angoulèmehof

street art eindhoven jano

Het portret op het stroomhuisje in het park aan de Angoulèmehof is een eerbetoon aan de in 2015 overleden Giuliano, Jano voor vrienden. Het park is de plek waar Jano met zijn vrienden kattekwaad uithaalde en waar hij later rondhing. De makers zijn Sven Sanders en Pim Bens, vrienden van een van de broers van Guiliano en kennen hem daardoor van toen hij nog klein was.

Dommeltunnel

street art eindhoven silly walk

Een eerbetoon aan Monty Python en dan vooral aan misschien wel de grootste komiek aller tijden: John Cleese met zijn elastieken benen. Dat is het kunstwerk Silly Walk in de Dommeltunnel. Niels van Swaemen en Kaspar van Leek maakten in 2016 deze prachtige muurschildering in het tunneltje dat voetgangers van de Fuutlaan naar de Professor Doctor Dorgelolaan, en andersom, leidt.

Insulindeplein (Berenkuil)

street-art-novadead
street art eindhoven berenkuil
Step in the Arena Eindhoven
berenkuil eindhoven
graffiti eindhoven

Het Insulindeplein, de Berenkuil in de volksmond, is door de gemeente Eindhoven officieel benoemd tot street art galerie. Hier mogen street artists en graffiti makers legaal hun werk maken. De street art in de Berenkuil is wereldwijd bekend en sinds 2010 vindt hier jaarlijks het street art evenement Step in the Arena plaats. Tijdens dit evenement wordt de Berenkuil door lokale en wereldberoemde kunstenaars voorzien van nieuwe werken. In 2020 vindt er helaas geen Step in the Arena plaats vanwege Corona. Ondanks dat zijn er toch nieuwe werken verschenen, waaronder een portret van de overleden stadsprediker Arnol Kox.

arnol kox eindhoven

Stroomhuisje

Naast Step in the Arena is er de laatste jaren ook Step out of the Arena. Dit is een vervolg op het populaire graffiti en street art festival in de Berenkuil. Nationale en internationale artiesten fleuren dan andere plekken in Eindhoven op met hun spuitbussen. In 2018 werd de muur achter het Stroomhuisje onder handen genomen.

nasher-eindhoven
mural-stroomhuisje
street-art-stroomhuisje-eindhoven

PSV-laan

In het kader van Step out of the Arena werd in 2019 de 200 meter lange muur nabij het PSV Stadion opgeleukt. Diverse artiesten maakten hier verschillende werken in dezelfde kleurstelling. Een heel mooi geheel.

mural-psv-laan-eindhoven
step out of the arena eindhoven
mural nike air eindhoven
step-out-of-the-arena-2019

Steenstraat

Wandelend naar eerder genoemde PSV-laan kwam ik deze werken tegen. Geen idee wie de makers zijn.

mural-steenstraat-eindhoven
Street art elektriciteitshuisje Eindhoven

De Kade

Onder de brug is een modern werk gemaakt op de muren en de pijlers van de brug. Het mooiste hieraan vind ik de weerspiegeling in het water.

de-kade-eindhoven

Nieuwe Emmasingel

Midden in het centrum van Eindhoven maakten de mannen van Studio Giftig deze grote mural. Ik ben fan van hun werk. Ook in Weert zag ik een gave mural van ze.

murals-studio-giftig

Op onderstaande plattegrond heb ik de locaties aangegeven waar je de genoemde graffiti en street art kunt vinden:

Lees meer over street art in onderstaande artikelen:

Street  art in Valencia
Street art in Düsseldorf
Street art in Dubai
Street art in Liverpool
The art of Banksy

Pin voor later:

Graffiti en street art in Eindhoven
Street art in Eindhoven

Share: