Street art in Eindhoven

Sinds de opkomst van de graffiti in de jaren 80 kent Eindhoven een ontzettend levendige street art scene. Op verschillende plekken in de stad zijn dan ook prachtige werken te vinden die vaak in opdracht worden gemaakt.
In dit artikel neem ik je mee langs een aantal mooie werken. Wist je dat er in Eindhoven jaarlijks het grootste street art festival ter wereld wordt gehouden?

Piuslaan

street art eindhoven lempke

Een van de bekendste street artists is Lempke. Zijn handelsmerk, een lachend lampje, zie je altijd in zijn werken terug. Het lempke (Brabants voor lampje) verwijst naar Philips, een bedrijf dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Eindhoven.

Karel de Grotelaan

street art eindhoven karel de grotelaan

Graffitimakers Koffie (USA) , Smug (Engeland), Belin (Spanje), Zedz (Nederland), Nash (Nederland) en Chas (Nederland) maakten samen dit prachtige stuk street art op het oude ROC-gebouw aan de Karel de Grotelaan. De afbeelding geeft de identiteit van de wijk Gestel weer: eten, sporten, ontmoeten, talent en design.

Strijp S

street art eindhoven strijp s

Diverse straatkunstenaars waaronder Smug, Nash, Chas en Sofles hebben in het creatieve stadsdeel Strijp S mooie werken gemaakt.

graffiti en street art eindhoven strijp s

graffiti en street art eindhoven strijp s

street art eindhoven strijp s smug sofles

Kronenhoefstraat

street art eindhoven kronehoefstraat chas en mister

Om te voorkomen dat vandalen de muur aan de zijkant van het voormalige RIAGG-kantoor (nu studentenflats) besmeuren, heeft de eigenaar besloten deze prachtige grafitti aan te laten brengen door Chas en Mister.

Angoulèmehof

street art eindhoven jano

Het portret op het stroomhuisje in het park aan de Angoulèmehof is een eerbetoon aan de in 2015 overleden Giuliano, Jano voor vrienden. Het park is de plek waar Jano met zijn vrienden kattekwaad uithaalde en waar hij later rondhing. De makers zijn Sven Sanders en Pim Bens, vrienden van een van de broers van Guiliano en kennen hem daardoor van toen hij nog klein was.

Dommeltunnel

street art eindhoven silly walk

Een eerbetoon aan Monty Python en dan vooral aan misschien wel de grootste komiek aller tijden: John Cleese met zijn elastieken benen. Dat is het kunstwerk Silly Walk in de Dommeltunnel. Niels van Swaemen en Kaspar van Leek maakten in 2016 deze prachtige muurschildering in het tunneltje dat voetgangers van de Fuutlaan naar de Professor Doctor Dorgelolaan, en andersom, leidt.

Insulindeplein

street art eindhoven berenkuil

street art eindhoven insulindeplein

Het Insulindeplein, de Berenkuil in de volksmond, is door de gemeente Eindhoven officieel benoemd tot street art galerie. Hier mogen street artists en graffiti makers legaal hun werk maken. De street art in de Berenkuil is wereldwijd bekend en sinds 2010 vindt hier jaarlijks het street art evenement Step in the Arena plaats. Tijdens dit evenement wordt de Berenkuil door lokale en wereldberoemde kunstenaars voorzien van nieuwe werken. In 2019 vindt Step in the Arena plaats op 8 en 9 juni.

street art eindhoven festival step in the arena

Lees meer over street art in onderstaande artikelen:

Street  art in Valencia
Street art in Düsseldorf
Street art in Dubai
Street art in Liverpool
The art of Banksy

Pin voor later:

Street art in Eindhoven - www.worldwife.nlStreet art in Eindhoven - www.worldwife.nl

Share: