The art of Banksy

Al een tijdje ben ik gefascineerd door de street art van Banksy. De eerste dat ik een echte Banksy zag was in Liverpool. De Britse straatartiest is wereldberoemd om zijn satirische werken met een politieke boodschap. De grote geheimzinnigheid van Banksy draagt zeker bij aan zijn populariteit. Niemand weet namelijk wie Banksy echt is.

Girl with red balloon Banksy

Een van zijn populairste werken: Girl with the Red Balloon

Banksy gebruikt zijn street art als communicatiemiddel. Hij drijft de spot met het kapitalisme, religie, oorlog, politiek en neemt regelmatig het Engelse koningshuis op de hak. Hij provoceert met zijn kunst en dwingt je om na te denken.

Guantanamo bay banksy

Met Guantanamo Bay laat Banksy het contrast zien tussen het leed van de gevangene en de prachtige omgeving

Banksy is bekend door het gebruik van stencils en de rat is een van zijn veelgebruikte afbeeldingen.

“I’d been painting rats for three years before someone said: “That’s clever, it’s an anagram of art.” and I had to pretend I’d known that all along.”
– Banksy-

De onofficiële tentoonstelling ‘The art of Banksy’ toont meer dan 80 werken op de tweede verdieping van de Stadfeestzaal in Antwerpen. Een aparte keuze, aangezien de Stadfeestzaal een winkelcentrum is en Banksy het consumptiegedrag regelmatig hekelt.

Christ with shopping bags Banksy

Christ With Shopping Bags: hiermee laat Banksy zien hoe Kerstmis is uitgegroeid tot hysterische massaconsumptie

Tegen de muren prijken zijn werken. Keurig ingelijst. Een beetje een ‘tourist trap’ is het wel. Street art hoort mijns inziens niet in een museum, keurig op een rijtje en met de betekenis erbij.

De beste plek om een Banksy te zien is op straat. Want zeg nou zelf: een pizza eten bij de Italiaan zorgt er ook niet voor dat je in Rome bent. Daarom ga ik binnenkort naar Bristol, de geboortestad van Banksy, om meer van deze geheimzinnige artiest te ontdekken.

London New York Bristol Banksy street art

Niet Londen of New York maar Bristol. Banksy is trots op zijn geboortestad.

Nog tot en met 19 maart kun je in de Stadsfeestzaal in Antwerpen een groot aantal werken van de omstreden street artist Banksy gaan bekijken.

Share: