Street art in Düsseldorf

Als je vaker op mijn blog komt dan weet je dat ik een groot liefhebber ben van street art. Ik vind het ontzettend knap wat sommigen met een spuitbus verf kunnen maken. Dus als ik dan weer eens naar een nieuwe stad ga dan check ik eerst even of er street art te vinden is. Zo ging ik een weekendje genieten van de kerstsfeer in Düsseldorf en na wat onderzoek bleek er een straat te zijn waar bijna alle huizen voorzien zijn van prachtige street art werken: de Kiefernstrasse.

street art dusseldorf

street art düsseldorf

street art dusseldorf

De Kiefernstrasse in Düsseldorf is in de jaren 80 bekend geworden doordat krakers er de panden bezetten om zo te voorkomen dat het gebied werd gerenoveerd en dat het een commercieel district zou worden terwijl er destijds een groot tekort aan woningen was in de stad. Terwijl de krakers in discussie waren met de gemeente kwam de Kiefernstrasse op een heel andere manier in het nieuws. In de Kiefernstrasse werden namelijk een aantal leden van de extreem linkse RAF opgepakt wat zorgde voor nog meer demonstraties in de wijk. Nadat het er wat rustiger werd zijn de krakers en de gemeente Dusseldorf overeen gekomen dat de panden in de Kiefernstrasse mochten blijven staan en dat ze gehuurd mochten worden door de krakers. Op dit moment wonen er zo’n 800 mensen van 45 nationaliteiten in de 180 meter lange straat.

tips dusseldorf

street art kiefernstrasse dusseldorf

Toen ik de Kiefernstrasse in liep voelde ik me net een klein kind in een snoepwinkel. Ik verwachtte wel wat mooie werken maar  wat ik hier zag overtrof mijn verwachtingen. Zoveel mooie, grote werken! De Kiefernstrasse is een beetje een rauwe straat, ‘s avonds zou ik me hier niet zo prettig voelen maar overdag kijk je er je ogen uit. De huizen in de Kiefernstrasse zijn bijna allemaal van boven tot onder versierd met street art. En dat past wel bij het rauwe karakter van de straat. Naast de huizen zijn zelfs de trailers en sommige auto’s die er staan opgeleukt met street art.

street art dusseldorf

stedentrip dusseldorf

De Kiefernstrasse ligt een beetje buiten het centrum van Düsseldorf, in de wijk Flingern-Süd. Heb je geen auto ter beschikking dan kun je de metro nemen naar de Ketwigerstrasse en van daaruit lopen naar de Kiefernstrasse.

Lees ook:
street art in Liverpool
street art in Valencia
street art in Eindhoven
street art in Dubai

street art dusseldorf

Share: