Een must-see op Java: de Borobudur tempel

Na het boeken van mijn ticket naar Indonesië werd al gauw duidelijk dat ik zeker een bezoekje wilde brengen aan de Borobudur tempel op Java. De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Borobudur Java Indonesië

Ik begin mijn rondreis door Indonesië in Yogyakarta. Van daaruit is het ongeveer een uurtje rijden naar de Borobudur. Geen vervelend uurtje want onderweg heb je mooie uitzichten, onder andere op de Merapi vulkaan.

Borobudur Java Indonesië

Eenmaal aangekomen bij de entree wandel je door een mooi park richting de tempel. Ik was er vroeg, net na zonsopkomst, waardoor het er erg rustig was. Hoe dichter ik bij de tempel kwam, hoe meer ik besefte hoe groot dit bouwwerk is.

Borobudur Java Indonesië

Borobudur Java Indonesië

De Borobudur stamt uit de 9e eeuw en bestaat uit 6 vierkante lagen met daar bovenop 3 ronde lagen en op de top een grote stoepa. De tempel is gedecoreerd met 2672 reliëf panelen die samen een verhaal laten zien. Om het hele verhaal te ‘lezen’ moet je zo’n 10 kilometer lopen.

Borobudur Java Indonesië

Op de Borobudur vind je 504 Boeddhabeelden. De grote stoepa op de top is omringd door 72 Boeddha’s die in de opengewerkte stoepa’s zitten. Het aanraken van een Boeddha in een stoepa brengt geluk volgens de legende.

Borobudur Java Indonesië
Lees ook: 10 dingen die je moet doen als je op Java bent

Tijdens het bewonderen van al het moois kwamen er twee schoolmeisjes op me af die vroegen of ik Engels sprak. Ze wilden namelijk oefenen voor hum examen dat er aan zat te komen. We kletsten wat en uiteraard moest er een foto gemaakt worden.

Mooie doorkijkjes zorgen er voor een prachtig uitzicht.Borobudur Java Indonesië

Aangezien yoga veel voor komt in het Boeddhisme en mijn Chinese reisgenootje allerlei poses aan het uitvoeren was heb ik ook maar een poging gedaan. Dat viel nog niet mee kan ik je vertellen. Ik moet toch maar eens yogalessen gaan nemen.

Borobudur Java Indonesië

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:
Borobudur: een must-see op Java #Indonesië #Java #BorubudurDe Borobudur is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen als je op Java bent #Indonesië #Borobudur #Java

Share: