Rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika: de route

Ik maakte samen met een vriend een geweldige rondreis van iets meer dan drie weken door Zuid-Afrika en Swaziland. Wat heb ik ontzettend genoten, elke dag opnieuw. Van de veelzijdige natuur, de supervriendelijke mensen, de wilde dieren en het heerlijke eten. In dit blog neem ik je mee langs de route die wij hebben afgelegd. Ook deel ik de accomodaties waar we overnacht hebben.

Johannesburg, 2 nachten

Na een prima vlucht met een tussenstop in Dubai landen we in de vroege ochtend op het vliegveld van Johannesburg, het startpunt van onze rondreis. We halen onze huurauto op en enigszins argwanend, door alle waarschuwingen rondom de veiligheid in Zuid-Afrika, gaan we op zoek naar ons hotel waar we zonder problemen aankomen. We checken in en gaan meteen door naar de eerste activiteit: een fietstour door Soweto. Op dag 2 bezoeken we het voortrekkersmonument en de regeringsgebouwen (Union Buildings) in Pretoria. Op de terugweg stoppen we bij de Orlando Towers in Johannesburg, vanwaaraf je kunt bungeejumpen.

Overnachten in Johannesburg doen we in Hotel Signature Lux in de wijk Sandton.

tips johannesburg

Orlando Towers Johannesburg

Van Johannesburg rijden we via een deel van de Panoramaroute naar Graskop. We stoppen bij de MacMac Falls, de MacMac Pools en we bezoeken het oude goudzoekersstadje Pilgrim’s Rest.

Graskop, 1 nacht

Graskop is voor ons niet meer dan een onderbreking van de lange rit naar het Krugerpark. In het sfeervolle restaurant Abe’ at The House eten we het Zuid-Afrikaanse gerecht bobotie met malvapudding na. Aanrader!

Overnachten in Graskop doen we bij A Pilgrims Rest, een geweldige accommodatie in de stijl van de jaren 20.

tips panoramaroute

Mac Mac Pools op de panoramaroute

Via een ander deel van de Panoramaroute rijden we naar Phalaborwa vanwaaruit we het Krugerpark zullen gaan bezoeken. We stoppen onderweg bij Pinnacle Rock en God’s Window maar helaas zijn beiden gehuld in dichte mist. Ook stoppen we bij het bijzondere Bourke’s Luck Potholes.

stops panoramaroute

Bourke’s Luck Potholes

Phalaborwa, 3 nachten

Vanuit ons fijne guesthouse gaan we op safari in het Krugerpark. We doen een wandelsafari in de ochtend, een gamedrive met braai in de namiddag/avond en een riviersafari. Vooral de wandelsafari was erg indrukwekkend.

Overnachten in Phalaborwa doen we bij Guesthouse La Lechere waar we tussen de safari’s door genieten van de rust aan het  zwembad.

safari krugerpark

Een giraffe in het Krugerpark

De roadtrip gaat verder naar Swaziland. Onderweg zie je het landschap veranderen. Hoe dichter bij Swaziland hoe groener het wordt. Van te voren zijn we gewaarschuwd voor lange wachttijden bij de grensovergang maar wij waren er binnen enkele minuten doorheen. Onze auto werd bekeken en goedgekeurd voor de 18 kilometer gravelweg vol met potholes die ons te wachten stond. Na 400 kilometer waar we 7 uur over hebben gedaan komen we eindelijk aan op de plaats van bestemming.

Swaziland, 1 nacht

In Swaziland slapen we in een traditionele beehive (bijenkorf) in de Ezulwini-vallei. Hier wandel je tussen wilde dieren als wrattenzwijnen, kudu’s en andere hertachtigen. In de nabijgelegen vijver zwemmen krokodillen en nijlpaarden.

Overnachten in Swaziland doen we bij Mlilwane Wildlife Sanctuary. Onze hut is vrij basic maar alles wat je nodig hebt is aanwezig. De lokatie is prachtig.

tips swaziland

Beehives in Swaziland

De volgende bestemming is St. Lucia, gelegen aan de Oostkust van Zuid-Afrika.

St. Lucia, 2 nachten

Hier rijden we door het iSimangaliso Wetland Park, waar we diverse wilde dieren spotten, naar het mooie strand van Cape Vidal. St. Lucia staat bekend om zijn nijlpaardenpopulatie en dus maken we er een nijlpaarden- en krokodillencruise. De nijlpaarden die we in de rivier zien zwemmen lopen ‘s avonds gewoon door de straten van het dorp. Geweldig om te zien.

Overnachten in St. Lucia doen we bij Guesthouse iGwalGwala met zijn ruime kamers, vriendelijke mensen en lekker ontbijt.

nijlpaarden st lucia

Gapend nijlpaard in St. Lucia

We rijden verder naar Durban, zo’n 250 kilometer verderop.

Durban, 2 nachten

Vanuit Durban wilden we gaan paragliden boven de Drakensbergen maar het weer is niet al te best en het blijkt nogal een eindje rijden te zijn dus besluiten we deze activiteit te cancellen. In plaats daarvan gaan we Durban ontdekken. Dat doen we op Florida Road en de Golden Mile. We belanden in het Kings Park Stadium waar de rugbyfinale om de Currie Cup gespeeld wordt. Mooi om mee te maken.

Overnachten in Durban doen we bij Misty Blue Bed & Breakfast met Brian en Patricia als supervriendelijke en gastvrije eigenaren waarmee we zelfs een biertje dronken tijdens het verjaardagsfeestje van Patricia.

Lees meer over Durban, het Miami van Zuid-Afrika.

tips durban

Durban, het Miami van Zuid-Afrika

In Durban leveren we onze huurauto in en pakken we het vliegtuig naar Port Elizabeth. Daar aangekomen halen we een nieuwe huurauto op en rijden we meteen door naar Kirkwood, vlakbij het Addo Elephant Park. Vanuit Port Elizabeth kun je ook starten met de prachtige tuinroute richting Kaapstad.

Kirkwood, 2 nachten

Op de planning staat sand dune sledding maar bij het zien van ons huisje voor de komende dagen besluiten we hier van de faciliteiten en het weer te genieten. Vanhieruit maken we ook een selfdrive door het Addo Elephant Park.

Overnachten in Kirkwood doen we bij Umlambo River Lodges in een heel ruim en luxe huis midden in de citrusgaarden met een jacuzzi in de grote tuin die aan de rivier grenst en waar kano’s aan de steiger klaarliggen voor de gasten. Dit is echt de meest fantastische plek waar we overnacht hebben in Zuid-Afrika.

tips addo elephant park

Overstekend wild in Addo Elephant Park

Via de gardenroute (tuinroute) rijden we naar Oudtshoorn. Een lange dag in de auto (480 km) maar met prachtige uitzichten en leuke stopplekken. We stoppen oa in Jeffreys Bay, bij de Bloukransbrug, Plettenberg Bay en Knysna.

Oudtshoorn, 2 nachten

Oudtshoorn staat bekend om de struisvogels. We nemen dan ook een kijkje op een struisvogelboerderij en we eten een lekkere struisvogelbiefstuk. Ook bezoeken we de Cango Caves.

Overnachten in Oudtshoorn doen we in een van de luxe tenten van Africamps Klein Karoo. Dit is kamperen met comfort in een prachtige omgeving. We kijken er uit op een ven waar diverse dieren komen drinken.

struisvogels Oudtshoorn

Knuffelen met een struisvogel in Oudtshoorn

We nemen route 62 (de Route 66 van Zuid-Afrika) en rijden via Cape Agulhas, het meeste zuidelijke punt van Afrika, naar Gansbaai. We passeren oa Calitzdorp wat bekend staat om zijn port, Ladismith met zijn mooie stadhuis, Ronnies Sex Shop en Diesel & Crème waar we de lekkerste milkshake ooit drinken.

Gansbaai, 2 nachten

In Gansbaai spotten we walvissen. Gewoon vanaf de kust. Fantastisch om te zien. Ook klauteren we er naar de Klipgatgrot en genieten we van zon, zee en strand.

Overnachten in Gansbaai doen we bij Guesthouse Bellamente Sirene. Een heerlijke plek waar we ontzettend gastvrij ontvangen zijn. Het ontbijt is er fantastisch en het uitzicht op zee is er ook niet verkeerd.

tips Gansbaai

De zee in Gansbaai

We nemen de kustroute naar Kaapstad. Onderweg stoppen we bij de pinguïns in Betty’s Bay.

Kaapstad, 5 nachten

In en om Kaapstad is zoveel te beleven dat we er ruim de tijd voor uit trekken. We bezoeken er een township waar we ook een kerkdienst meemaken, we beklimmen Lion’s Head, nemen een kijkje op Robben Eiland, slenteren over het V&A Waterfront en door Long Street, bewonderen de gekleurde huizen in Bo-Kaap en fietsen door de wijngaarden in Stellenbosch. Maar het allermooiste wat we hier gedaan hebben is het Kaaps Schiereiland ontdekken op een Harley Davidson! Via Muizenberg, Kalk Bay, Simons Town en Boulders Beach rijden we naar Kaap de Goede Hoop. Terug wilden we via de Chapman’s Peak Drive maar die was helaas afgesloten. De tafelberg zijn we niet opgegaan maar volgens collega-blogger Sanne is het uitzicht vanaf de Tafelberg fenomenaal!

motor huren kaapstad

Toeren met een Harley Davidson over het Kaaps Schiereiland

activiteiten Kaapstad

Op de top van Lion’s Head met zicht op de Tafelberg

tips Kaapstad

De gekleurde huisjes van St James Bay

Overnachten in Kaapstad doen we bij Lagoon Beach Hotel & Spa. Een fijn hotel met zwembad op het dak en direct aan het strand.

Wil jij ook met een huurauto door Zuid-Afrika gaan reizen? Realiseer je dan dat er links gereden wordt. Lees hier mijn tips om links te rijden.

Collega blogger Daphne maakte ook een rondreis door dit prachtige land en schrijft op haar blog over haar highlights van Zuid-Afrika.

Route voor een rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika - Worldwife.nl  Route voor een rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika - Worldwife.nl

Tijdens deze rondreis, maar ook van te voren al, heb ik veel gehad aan de reisgidsen van Lonely Planet.

Lonely Planet Zuid-AfrikaLonely Planet KaapstadLonely Planet zuidelijk Afrika

Share: