Een auto huren in Zuid-Afrika? Met deze 10 tips ga je veilig op pad

Een auto huren is een must-do als je in Zuid-Afrika bent. Het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt, en wanneer je maar wilt. Sommige mensen durven het niet goed aan om een auto te huren in Zuid-Afrika vanwege de hoge criminaliteit in het land. En eerlijk gezegd vond ik het ook best spannend maar wij reden drie weken door Zuid-Afrika en ik kan het iedereen aanraden!

Om veilig op pad te gaan met je huurauto in Zuid-Afrika geef ik je 10 tips:

1. Kies de juiste auto

In Zuid-Afrika kun je beter een niet al te grote, dure, opvallende auto huren. Een mooie auto betekent dat je veel geld hebt, denken ze daar. Als je kunt kiezen tussen een luxe BMW en een eenvoudige Seat Ibiza kies dan voor de laatste.

2. Zorg voor goede navigatie

Zuid-Afrika is een land waar je makkelijk kunt verdwalen. Zeker in grote steden als Johannesburg en Kaapstad waar je niet in een ‘verkeerde’ wijk terecht wilt komen. Zorg daarom dat je een goede navigatie hebt. Vaak kun je deze met je auto meehuren.

3. Neem je telefoon mee

Stel dat je toch verdwaalt of pech onderweg krijgt dan is het wel zo fijn als je zelf hulp kunt bellen. Neem daarom altijd je mobiele telefoon mee. Ben je verdwaald? Wacht dan in je auto met de deuren op slot totdat er hulp gearriveerd is.

10 tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

4. Ga op tijd tanken

Hou het benzinepeil goed in de gaten als je de weg op gaat. Ga tanken als je een tankstation ziet en je tank voor de helft leeg is. In Zuid-Afrika vind je niet op elke straathoek een tankstation. En het laatste wat je wilt is zonder benzine langs de kant van de weg komen staan.

5. Sluit de deuren

Doe altijd je deuren op slot, ook tijdens het rijden. Hierdoor word je een minder makkelijk slachtoffer van beroving of carjacking als je bijvoorbeeld stil staat voor het verkeerslicht. Voor het geval wij beroofd zouden worden hadden we een overvalportemonnee met een paar Rand erin en een oude telefoon in ons dashboardkastje liggen. Gelukkig hebben we het er niet uit hoeven halen.

Let op: in Zuid-Afrika wordt links gereden. Lees daarom ook mijn 6 tips om links te rijden.

6. Stop voor niemand

Wij werden regelmatig gewaarschuwd om voor niemand te stoppen. Er zijn scams in Zuid-Afrika waarbij iemand doet alsof ie pech aan zijn voertuig heeft. Als jij uitstapt om te helpen komt er een handlanger tevoorschijn die jouw auto leeghaalt of zelfs meeneemt. Neem ook geen lifters mee. Stop voor niemand. Nooit.

7. Pas op voor potholes

De hoofdwegen in Zuid-Afrika zijn uitstekend. In kleinere steden, in de natuurparken of wat meer achteraf is dat niet altijd zo. Daar kunnen de wegen erg slecht zijn. Potholes zijn grote gaten in de weg die soms moeilijk te ontwijken zijn.

8. Pas op voor overstekend wild

Veel mensen gaan naar Zuid-Afrika voor de wilde dieren. En gegarandeerd ga je er heel veel zien. Let wel op dat je geen dier aanrijdt. In St. Lucia lopen de nijlpaarden over straat en daar wil je echt je auto niet tegenaan parkeren. Zo’n beest geeft namelijk niet echt mee.

tips auto huren Zuid-Afrika

9. Betaal de parkeerwacht

Als je in Zuid-Afrika naar de supermarkt gaat, naar een restaurant of wat dan ook dan is de kans groot dat er een mannetje staat dat op je auto wil passen. Dit houdt in dat hij ervoor zorgt dat er niet ingebroken wordt of erger nog, dat je auto gestolen wordt. Geef hem 5 Rand als je terugkomt, dat is meer dan voldoende.

Wij troffen onze auto bij terugkomst op de parkeerplaats in Pelgrim’s Rest blinkend schoon aan. Onze parkeerwacht had beloofd er op te passen maar had de auto ook meteen gewassen. Hij wilde hier 300 Rand voor hebben. Veel  te veel natuurlijk maar hij zei: “Beter je auto gewassen dan gejat. Dan was je veel meer geld kwijt geweest”. Daar konden we dan wel weer om lachen en na wat afdingen reden we met een super schone auto weer weg.

10. Ga ‘s nachts niet rijden

Als je naar je volgende bestemming rijdt zorg dan dat je op tijd vertrekt en voordat het donker wordt op de plaats van bestemming aankomt. In Zuid-Afrika is het niet overal even veilig als het donker is, zeker niet in de grote steden. Als je er ‘s avonds nog op uit wil vraag dan in je hotel of het kan. Kan het niet, pak dan een taxi. Ook al zit het restaurant waar je naartoe wilt op 300 eter afstand.

Zo, dat zijn mijn 10 tips waarmee je veilig op pad kunt in Zuid-Afrika met je huurauto. Wij reisden drie weken met een huurauto door Zuid-Afrika en vonden het fantastisch!

Heb jij ooit een roadtrip door Zuid-Afrika gemaakt met een huurauto? Voelde jij je veilig of juist onveilig? Laat het weten in een reactie.

Handige reisgidsen voor Zuid-Afrika:

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

10 tips om veilig op pad te gaan met je huurauto in Zuid-Afrika

10 tips om veilig op pad te gaan met je huurauto in Zuid-Afrika

Share: