Roadtrip Zuid-Afrika: de Panoramaroute

Roadtrippen is voor mij een heerlijke manier van reizen. Rijden over eindeloze wegen, door mooie landschappen, naar een nieuwe plek om te ontdekken. De Panoramaroute in Zuid-Afrika stond al een hele poos op mijn bucketlist en eindelijk is het dan zover. Tijdens onze rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika trekken we twee dagen uit om een van de mooiste routes in Zuid-Afrika te gaan rijden.

We starten in Johannesburg vanwaar we naar Graskop rijden, voor velen het startpunt van de Panoramaroute. De route op zich is niet heel erg lang, zo’n 180 kilometer, en dus prima op één dag te doen. Maar omdat het van Johannesburg 400 kilometer naar Graskop is besluiten wij er twee dagen voor uit te trekken. We pakken de Panoramaroute op nabij Sabie en rijden noordwaarts.

Hoogtepunten Panoramaroute Zuid-Afrika

Mac Mac Pools Zuid-Afrika

Mac Mac Pools

De op natuurlijk wijze ontstane ‘pools’ zijn in de zomer een heerlijke plek voor een frisse duik. Als wij er zijn is het fris en waait het er behoorlijk. Geen bikiniweer dus. Toch is het een fijne plek. Ga zitten op een van de stenen en geniet van het fantastische uitzicht. Of doe als de Zuid-Afrikanen doen en neem eten en drinken mee om te lekker braaien bij de Mac Mac Pools.

Entreeprijs voor de Mac Mac Pools: 20 Rand (2017).

Mac Mac Falls Panoramaroute

Mac Mac Falls

De Mac Mac Falls zijn eigenlijk twee watervallen die vanaf zo’n 70 meter hoogte naar beneden vallen. Dat is niet altijd zo geweest. Schotse goudzoekers splitsten in de 19e eeuw de oorspronkelijk stroom in tweeën om beter bij het goud te kunnen komen. Omdat wij in het droge seizoen reizen zien we maar één waterval in plaats van twee. Desondanks is het er prachtig mooi.

Entreeprijs voor de Mac Mac Falls: 20 Rand (2017).

Pilgrim's Rest Zuid-Afrika

Pilgrim’s Rest

In dit oude mijnstadje waan je je in een tijd waar goudzoekers hun geluk zochten. Nu zijn het vooral Afrikaanse vrouwen die op zoek zijn naar toeristen om een safarihoed te kopen. We wandelen door het museumstadje waar de gebouwen nog in originele staat verkeren. Enkele daarvan zijn te bezoeken, zoals The Garage (automuseum), Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim’s en Sabie News Museum (oude type- en drukmachines).

Entree voor Pilgrim’s Rest is gratis. Toegang tot de vier musea bedraagt 10 Rand (2017).

Als we terugkomen bij onze auto blijkt deze gewassen te zijn. Dat was niet de bedoeling, er zou alleen op de auto gepast worden. We worden geacht voor het oppassen en wassen 300 Rand te betalen. Wat wij wel heel erg veel vinden (en ook is natuurlijk. 330 Rand is omgerekend zo’n 18 Euro). Met een big smile zegt de oppasser/wasser dat ze de auto ook weg hadden kunnen halen, dan waren we duurder uit geweest. We kunnen wel lachen om de vindingrijkheid, dingen nog wat af en vertrekken met een blinkende auto. Dus wees gewaarschuwd.

Graskop

Graskop is een klein plaatsje dat door velen wordt gebruikt als startpunt van de Panoramaroute. Ga hier zeker eten bij Abe’s at The Glass House. Abe is een geweldige gastheer en het eten is er top. Wij namen de typisch Zuid Afrikaanse gerechten boboti en malvapudding. Mmmmmm. Omdat The Glass House nogal een populaire plek is raad ik je aan op tijd te reserveren. Overnachten in Graskop doen wij bij het bijzondere A Pilgrim’s Rest. De hele Bed & Breakfast is ingericht in oude Engelse stijl, de gastvrouw is ontzettend vriendelijk en het ontbijt uitgebreid en erg lekker.

Pinnacle rock Panoramaroute Zuid-Afrika

Pinnacle Rock

De eerste stop die we deze dag maken op de Panoramaroute is bij Pinnacle Rock. Pinnacle Rock is een spitse rotsformatie van 30 meter hoog midden in een prachtige vallei. Er zijn twee uitzichtpunten van waaruit je mooi over de vallei uit kijkt. Of zou kunnen kijken. Want het is erg mistig als wij er zijn waardoor we de rots maar net kunnen zien. Pinnacle Rock heeft zich voor ons vandaag veranderd in Pinnacle Fog.

Entreeprijs voor Pinnacle Rock: 20 Rand (2017).

God's Window Panoramaroute

God’s Window

We rijden door naar God’s Window. Op Instagram had ik foto’s gezien van het geweldige uitzicht op het 700 meter diepe ravijn. Moeder natuur heeft hier goed haar best gedaan. Op een heldere dag kun je hier zelfs tot aan het Krugerpark kijken. Op de dag dat wij er zijn zie je niks. Helemaal niks. God heeft zijn raam voor ons gesloten. Ben jij er wel op een heldere dag? De zonsondergang bij God’s Window schijnt ook fantastisch te zijn.

Entreeprijs voor God’s Window: 20 Rand (2017).

Three Rondavels (Blyde River Canyon)

De Three Rondavels hebben wij niet bezocht. Ook hier zou je prachtig zicht moeten hebben. Drie ronde, door erosie ontstane rotsformaties steken er honderden meters boven het ravijn uit. Omdat het zicht bij Pinnacle Rock en bij God’s Window tegengevallen is vanwege de mist, hebben we besloten de Three Rondavels over te slaan.

Entreeprijs voor de Three Rondavels: 55 Rand (2017).

Berlin falls Zuid-Afrika

Berlin Falls

Ook deze waterval is in het droge seizoen minder indrukwekkend omdat er minder water naar beneden klettert. De Berlin Falls wordt vaak vergeleken met een kaars. Het bovenste, smalle deel stelt het lontje voor en het bredere deel de kaars. Onderaan de waterval kan gezwommen worden. Ondanks het mindere volume vind ik deze 80 meter hoge waterval ook in het droge seizoen zeker een stop waard.

Entreeprijs voor de Berlin Falls: 10 Rand (2017).

Bourkes Luck Potholes Zuid-Afrika

Bourke’s Luck Potholes

Voor mij is dit by far de mooiste plek op de Panoramaroute. De plek waar de rivieren Treur en Blyde samenkomen. Door deze samenkomst draait het water heel snel rond en dat heeft in de loop der jaren (lees: miljoenen!) voor verschillende gaten in het landschap gezorgd. Maak een mooie wandeling over de diverse bruggetjes en verwonder je over dit bijzondere natuurverschijnsel.

Entreeprijs voor Bourke’s Luck Potholes: 55 Rand (2017).

Op de Panoramaroute liggen nog meer stops (Lisbon Falls, Lone Creek Falls, Lowveld View) die de moeite waard zijn. Mits het niet mistig is zoals wanneer wij er zijn. Daarom hebben wij deze overgeslagen. Later op de dag schijnt de mist vaak weg te trekken. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

Wij reden de Panoramaroute met een huurauto van Sunny Cars. Bij Sunny Cars huur je een auto zonder verborgen kosten en geen bijkomende verzekeringen, de zogenoemde all-in formule. Ga je ook met een huurauto op pad in Zuid-Afrika? Lees dan ook mijn 10 tips om veilig op pad te gaan. Ook handig: 6 tips om links te rijden.
We rijden door naar Phalaborwa waar we drie nachten zullen blijven in het fijne La Lechere Guesthouse. Phalaborwa ligt aan de ingang van het Krugerpark waar we op zoek zullen gaan naar de Big Five. Of we de Big Five gespot hebben lees je later in een ander blog.

Handige reisgidsen voor Zuid-Afrika:

Misschien vind je dit ook interessant:

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:
Top stops op de Panoramaroute in Zuid-AfrikaHighlights op de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Share: