Durban, het Miami van Zuid-Afrika

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika maken we een stop in Durban, wat ook wel het Miami van Zuid-Afrika genoemd wordt. Durban is de derde grootste stad van Zuid-Afrika en ligt in de provincie Kwazulu Natal. Vanuit Durban wilden we gaan paragliden boven de Drakensbergen maar daar was het weer niet goed genoeg voor. Dus besluiten we om Durban te gaan ontdekken.

Florida Road

Het is niet voor niets dat Durban het Miami van Zuid-Afrika genoemd wordt. De stad doet namelijk een beetje Amerikaans aan.  Zoals bijvoorbeeld op Florida Road, de drukste straat van Durban, waar je veel restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden vindt. Wil je gaan eten op Florida Road? Volgens de locals is Mamma Luciana’s een aanrader.

Florida Road Durban

Golden Mile

Durban ligt aan de kust (Indische Oceaan) en we besluiten dan ook om naar zee te gaan. Het zonnetje komt door waardoor het heerlijk wandelen is op de boulevard langs Durban’s Golden Mile. De Golden Mile dankt zijn naam aan het ongeveer 6,5 kilometer ‘gouden’ strand. Op de Golden Mile is volop bedrijvigheid dankzij wandelaars, fietsers en diverse straatartiesten. We genieten er van een drankje terwijl we de kunsten van de poserende Zuid-Afrikaanse vrouwen en de vele (kite)surfers bewonderen.

Golden Mile Durban

India in Durban

Ook vind je in Durban veel Indiase invloeden doordat er eind 19e/begin 20e eeuw veel Indiase mensen naar Durban kwamen om er te werken. Durban is de grootste ‘Indiase stad’ buiten India. Daardoor vind je in Durban typische Indiase marktjes en eet je er de lekkerste curry’s. De bekendste Indiase markt is de Victoria Street Market, ook wel Indian Market genoemd. Hier koop je allerhande producten, zoals kruiden en specerijen, bij een van de 170 kraampjes. Een typisch Indiaas gerecht wat je zeker moet proberen als je in Durban bent is de Bunny Chow, een stuk brood gevuld met curry.

Moses Mabhida Stadion

In het Moses Mabhida Stadion speelde het Nederlands Elftal tijdens het WK in 2010. Je kunt er met een skycar naar boven voor een 360 graden uitzicht over Durban. Liever wat actiever? Neem dan de Adventure Walk met z’n 500 treden. De echte durfal kan er gaan schommelen in ‘s werelds grootste schommel: The Big Rush Big Swing met een vrije val van 80 meter. Helaas stonden wij aan de gesloten deur van het Moses Mabhida Stadion in verband met de rugbyfinale van de Currie Cup.

Moses Mabhida Stadion Durban

Rugby in Durban

Rugby is de meest populaire sport van Zuid-Afrika en het bezoeken van een rugbywedstrijd is dan ook iets wat je echt moet doen als je in Zuid-Afrika bent. Omdat we aan de gesloten deur van het Moses Mabhida Stadion staan besluiten we een kijkje te gaan nemen bij het naastgelegen Kings Park Stadium. Hier wordt vandaag de finale van de prestigieuze Currie Cup gespeeld. De Sharks uit Durban spelen er tegen de Western Province uit Kaapstad. Het is er een drukte van jewelste, allerlei uitgelaten fans gaan op zoek naar hun plekje in het stadion. De sfeer is super. Fans van de Sharks gaan gemoedelijk om met fans van de Western Province. Daar kunnen Nederlandse voetbalsupporters nog wat van leren. Nu we er toch zijn kunnen we net zo goed een kaartje proberen te bemachtigen. En dat lukt. Voor maar €3,- kunnen we naar binnen waar we samoosas en wat drinken kopen voor tijdens de wedstrijd. We hebben totaal geen verstand van rugby maar de sfeer is fantastisch. De Western Province wint met 33-21 van de Durban Sharks. Een rugbywedstrijd meemaken in Zuid-Afrika is een geweldige ervaring!

Rugby in Durban

Eten in Durban

Eten doen we bij het Italiaans restaurant Roma, het enige ronddraaiend restaurant van het zuidelijk halfrond. Het bevindt zich op de 32e etage van het John Ross House. Het restaurant draait in een uur helemaal rond waardoor je tijdens het eten een steeds veranderend uitzicht hebt over Durban. En, niet onbelangrijk, het eten is er heerlijk. De springbok is een aanrader!

Roma restaurant Durban

Overnachten in Durban

We overnachten in Durban bij Misty Blue Bed & Breakfast dat gerund wordt door de ontzettend gastvrije Brian en Patricia. We slapen in een kamer met uitzicht op zee, zelfs vanaf het toilet. ‘s Ochtends zie je er vanuit je kamer de zon opkomen.

Zonsopkomst Durban

Vanuit Durban vliegen we naar Port Elizabeth om het Addo Elephant Park te bezoeken.

tips Durban   Durban Zuid-Afrika

Share: