Rondreizen in Zuid-Afrika, wat kost dat nou eigenlijk?

Zuid-Afrika is niet de goedkoopste bestemming om naar toe te gaan maar het is er ook niet superduur. Het huren van een auto en benzine zijn er niet duur, dat maakt Zuid-Afrika het perfecte land voor een roadtrip. Ik was ruim drie weken in Zuid-Afrika en reisde van Johannesburg naar Kaapstad, via de Panoramaroute, het Krugerpark, de Garden Route en Route 62. We gingen op safari, huurden een motor, beklommen een berg, maakten een tweetal fietstochten, bezochten indrukwekkende grotten, mooie stranden en nog veel meer.

In mijn blog met de route van onze rondreis door Zuid-Afrika lees je alle details van de reis, zoals de activiteiten die we deden en de accomodaties waar we sliepen.

Zoals in elk land kun je je vakantie in Zuid-Afrika zo duur maken als je zelf wilt. Reis je in het hoogseizoen dan zijn de prijzen voor accomodaties een stuk hoger dan in het laagseizoen. Wij sliepen tijdens onze reis in mooie accomodaties. Iets wat ook een stuk goedkoper zou kunnen. Je slaapt in het laagseizoen al voor €15,- in een bed op een slaapzaal in een hostel.

Voordat ik op reis ga maak ik altijd een begroting zodat ik ongeveer weet waar ik rekening mee moet houden. Tijdens het reizen hou ik bij wat ik uitgeef. Zo weet ik of mijn begroting een beetje klopte. Ik hou alles bij in een Excel-bestand maar het kan ook met de app Trial Wallet. Omdat ik veel vragen kreeg over wat een reis naar Zuid-Afrika kost heb ik besloten er een blog over te schrijven.

Gansbaai Zuid Afrika

Vervoer

Wij huurden twee auto’s in Zuid-Afrika, de eerste, een Ford Focus, haalden we op op het vliegveld in Johannesburg en leverden we in op het vliegveld van Durban. Hier namen we een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth waar we de tweede auto, een Kia Rio, ophaalden. Deze leverden we in op het vliegveld van Kaapstad. Het huren van deze twee auto’s, de benzine en tol kostte ons €868,- wat neer komt op €38,- per dag.

De auto’s die wij huurden hadden airco en wij hadden gekozen voor een automaat. Dat laatste rijdt zoveel relaxter en is zeker in een land waar links gereden wordt wel aan te raden. Dan kun je je veel meer focussen op de omgeving. Laat je deze opties achterwege en kies je een kleiner model auto dan ben je een stuk voordeliger uit.

Wij namen onze eerste auto ook mee de grens over naar Swaziland, hiervoor betaal je iets extra’s. Net als voor het inleveren op een andere locatie. Hou hier dus rekening mee als je een auto gaat huren in Zuid-Afrika.

Lees ook: 6 tips om links te rijden

Accomodaties

Op accomodaties hebben we niet bezuinigd. We hebben echt op hele mooie plekken geslapen.  Dit was dan ook onze grootste kostenpost. We boekten al onze accomodaties via Booking.com. Voor in de grote steden is Airbnb ook een optie. Als je nog nooit eerder geboekt hebt via Airbnb dan krijg je €25,- korting als je boekt via deze link.

Waar wij sliepen en wat dat kostte per tweepersoonskamer per nacht:

De kosten voor overnachten in Zuid-Afrika waren in ons geval gemiddeld €75,- per nacht voor 2 personen.

Gekleurde huisjes in Bo Kaap Kaapstad

Eten & drinken

Uit eten gaan is helemaal niet duur in Zuid-Afrika. We hebben dan ook maar één keer zelf voor eten gezorgd, hoewel dat meer uit noodzaak was omdat het dichtstbijzijnde restaurant op een half uur rijden was en we daar op dat moment geen zin in hadden. Ook bij het uit eten gaan hebben we niet naar de kosten gekeken en aten we waar we op dat moment zin in hadden. Voor een diner voor twee in een restaurant betaalden we tussen de €10,- en €20,-

Een aantal keer was het eten inclusief bij de activiteit die we deden, zoals een bushbraai tijdens een safari in het Kruger Park en een Afrikaanse lunch na afloop van de fietstocht door Soweto tijdens ons verblijf in Kaapstad was het diner inbegrepen in de hotelprijs. Wij zijn geen grote drinkers maar af en toe dronken we een wijntje bij het eten.

Aan eten en drinken gaven we per dag met z’n tweeën €48,- uit. Dat is inclusief snacks en drankjes uit de supermarkt.

Activiteiten

We hebben een aantal gave activiteiten gedaan tijdens onze rondreis in Zuid-Afrika. Ik geef je hieronder de kosten per persoon per activiteit:

 • fietsen in Soweto €37,-
 • wandelsafari Kruger National Park €31,-
 • gamedrive Kruger National Park €90,-
 • riviercruise Olifantsrivier €35,-
 • selfdrive iSimangaliso Wetland Park, entree €8,-
 • nijlpaardencruise St. Lucia €16,-
 • selfdrive Addo Elephant Park, entree €16,-
 • Cango Caves Oudshoorn €10,-
 • bezoek struisvogelboerderij Oudshoorn €15,-
 • gospeltour Kaapstad €55,-
 • boot, entree en rondleiding Robbeneiland €19,-
 • fietstour Stellenbosch €37,-
 • huur Harley Davidson voor 1 dag €100,- (incl benzine)

De kosten voor de activiteiten kwamen neer op een gemiddelde van €23,- per persoon per dag.

Struisvogelboerderij in Oudshoorn

De totale kosten (exclusief vlucht) voor onze rondreis van drie weken door Zuid-Afrika waren €2194,- per persoon. Onze rondreis door Zuid-Afrika was een van de gaafste reizen die ik ooit gemaakt heb. Het was geen goedkope reis maar hij was elke euro dubbel en dwars waard!

Handige reisgidsen voor Zuid-Afrika:

Dit artikel bewaren. Pin het op Pinterest:

 Lees alles over de kosten voor een rondreis door Zuid-Afrika in dit blog Alle kosten op een rij voor een rondreis van drie weken door Zuid-Afrika

Dit artikel bevat affiliate links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via deze links je accommodatie boekt of een product bestelt. Jou kost het niks extra’s.

Share: