Nijlpaarden en meer in St. Lucia, Zuid-Afrika

St. Lucia is gelegen in Kwazulu Natal, een groene provincie welke de thuishaven is van de Zoeloes. Door het diverse landschap, de verschillende soorten natuurparken, de vele zonuren en de ligging aan de Indische Oceaan is Kwazulu Natal een veelbezocht stukje Zuid-Afrika.

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika doen wij het plaatsje St. Lucia aan. St. Lucia staat bekend als het stadje waar de nijlpaarden ‘s avonds over straat lopen, op zoek naar eten. En geloof me, het is echt geen fabeltje. Maar er is meer.

iSimangaliso Wetland Park

Wij hebben maar 1 volle dag in St. Lucia die we optimaal willen besteden. Daarom gaan we er al vroeg op uit. We beginnen de ochtend met een selfdrive door het iSimangaliso Wetland Park. Je kunt er op verschillende plekken van de verharde weg af. Onze eerste stop maken we bij Mission Rock Beach, een rotspartij op het strand aan de Indische Oceaan, waar we wat rondwandelen.

Mission Rock Beach

Daarna rijden we de Dune Loop, Forest Loop en Vlei Loop waar we veel verschillende wilde dieren zagen zoals zebra’s, apen, knobbelzwijnen, koedoes, buffels en neushoorns (waarvan we in eerste instantie dachten dat het een nijlpaard was, oeps). Het zien van de buffel en de neushoorn maakt dat we tot nu toe 60% van de Big Five gezien hebben (neushoorn, buffel, olifant). Zouden de leeuw en het luipaard ons nog gegund zijn?

iSimangaliso Wetland Park

Cape Vidal

We rijden door tot Cape Vidal dat bekend staat om zijn mooie witte stranden. Wit zijn ze niet echt maar mooi wel. Op het strand zijn aapjes in gevecht met zeemeeuwen om een zakje chips. De zeemeeuwen hebben geen schijn van kans. Mooi om te zien. Net als de surfers. We bewonderen hun kunsten voordat we weer terug rijden naar St. Lucia voor een nijlpaardencruise. Cape Vidal staat ook bekend om zijn onderwaterwereld. Helaas hebben wij geen tijd om te gaan snorkelen.

cape vidal zuid-afrika

Hippo & croc cruise

Dat St. Lucia bekend staat om z’n nijlpaarden schreef ik hierboven al. Een van de dingen die je hier dan ook echt moet doen is een nijlpaarden- en krokodillencruise maken in de riviermonding van het iSimangaliso Wetland Park. In 2 uur tijd vaar je langs verschillende nijlpaardfamilies. Wij gaan met de Shoreline 2 van Heritage Tours & Safaris op pad. Op de boot is plaats voor maximaal 15 personen. Onze gids weet veel te vertellen over de nijlpaarden maar ook over de vele vogels die we zien.

nijlpaardecruise st lucia

De eerste nijlpaardenfamilie die we zien blijkt de familie te zijn die ‘s avonds graag een stadswandeling maakt door St. Lucia. We komen erg dichtbij de nijlpaarden zonder ze te storen. Heel gaaf! We varen door de mangroves waar we hele mooie vogels spotten en versteld staan van de bijzondere nestjes die de gele wevers bouwen in het riet.

nijlpaardecruise st lucia

Ook komen we een paar flinke krokodillen tegen. Het mooiste moment om een nijlpaardencruise te maken is tijdens zonsondergang. Terwijl je de zon onder ziet gaan geniet je van de dieren, de rust en het natuurschoon rondom de rivierbedding.

nijlpaardecruise st lucia

Nijlpaarden in de stad

Ga ‘s avonds vooral te voet op pad. Het kleine stadje is veilig. Het enige gevaar in de straten van St. Lucia zijn de nijlpaarden die komen eten in het stadje. We zien er eentje grazen tussen 2 auto’s voor het restaurant waar we zitten te eten. Als we terug lopen naar het guesthouse waar we verblijven komen we er nog een paar tegen. Kijk dus goed uit waar je loopt want voor je het weet sta je oog in oog met een gras etend nijlpaard!

st lucia hippo's

Wist je dat nijlpaarden

– tussen de 1500 en 3000 kilo wegen?
– op het land wel 40 km per uur kunnen lopen?
– in het water zo’n 20 km per uur kunnen lopen?
– niet zwemmen maar over de bodem van de rivier lopen?
– wel kunnen zwemmen maar dat niet doen omdat het teveel energie kost?
– hun zonen verstoten om te voorkomen dat ze met een vrouwelijk familielid gaan paren?
– geen natuurlijke vijanden hebben?
– de gevaarlijkste dieren van Zuid-Afrika zijn?
– ontzettend territoriaal zijn?
– 11 maanden zwanger zijn?
– elke dag 1/3 van hun lichaamsgewicht aan gras eten?
– tanden hebben die wel 60 cm lang kunnen worden?

We overnachten in St. Lucia bij iGwalaGwala Guesthouse. Een sfeervol guesthouse met vriendelijke eigenaren, mooi ingerichte, grote kamers, een lekker ontbijt, een zwembad en stelende apen 🙂

De volgende stop tijdens onze rondreis van drie weken door Zuid-Afrika is Durban, het Miami van Zuid-Afrika. Zie ik je daar?

Pin voor later:

St. Lucia, waar de nijlpaarden door de stad lopen | Zuid-Afrika | nijlpaardencruise | Worldwife.nl

Share: