Thailand in 3 weken: mijn route

Een paar maanden geleden heb ik een fantastische rondreis door Thailand gemaakt. In 3 weken reisde ik van hoogtepunt naar hoogtepunt. Met bus, trein, boot en vliegtuig. Ben je benieuwd welke route ik afgelegd heb en wat ik allemaal gezien en gedaan heb? Lees dan snel verder!

Bangkok

Zoals de meeste mensen die naar Thailand gaan startte ik mijn rondreis in Bangkok. Ik wist niet goed wat ik er van moest verwachten. Op internet las ik verhalen over een cultuurschok. Aangezien ik nog nooit in Azië geweest was was ik daar best een beetje bang voor. Aangeraden werd om na aankomst in Bangkok meteen door te reizen. Eigenwijs als ik ben heb ik dat toch niet gedaan.

In Bangkok bezocht ik een aantal tempels waaronder Wat Arun, het Koninklijk Paleis met de Wat Phrae Kaew, bekend van de Emerald Buddha, de Golden Mount, Wat Pho met de Reclining Buddha en Wat Mahathat waar ik een paar uurtjes ging mediteren met een monnik.

mediteren tempel bangkok wat mahathat

Samen met een gids van Go Bangkok Tours ging ik met de fiets op pad. We fietsten door smalle steegjes, langs nog meer tempels, door Chinatown, over de Flower Market en we namen de fiets zelfs mee op de ferry om de Chao Praya rivier over te steken.

Vanuit Bangkok ging ik naar de treinmarkt in Maeklong en de drijvende markt in Amphawa. De treinmarkt was echt een hele bijzondere ervaring. Deze markt wordt namelijk letterlijk op het spoor gehouden. Acht keer per dag worden de luifels ingeklapt en de spullen aan de kant gezet omdat er dan een trein dwars de markt rijdt. Als de trein voorbij is worden de spullen weer terug gezet en de luifels uitgeklapt en gaat de markt weer verder.

maeklong railway market

Op de drijvende markt in Amphawa wordt de koopwaar vanaf boten op het water aangeboden. Een hele sfeervolle markt met een prachtige zonsondergang.

amphawa floating market

Ik sloot mijn verblijf in Bangkok af met een lekkere cocktail en prachtig uitzicht over de stad bij skybar Cloud47.

skybar cloud47 bangkok

Ik bleef vijf nachten in Bangkok en sliep er bij D&D Inn, midden op Khao San Road.

➤ lees ook: Hoe overleef je de eerste keer in Bangkok?

Kanchanaburi

Na een busrit van zo’n 2,5 uur kwam ik aan ik Kanchanaburi, waar ik de ‘Bridge over the river Kwai’ bezocht en het oorlogskerkhof waar onder andere een aantal Nederlanders begraven liggen die tijdens WOII omgekomen zijn tijdens het aanleggen van de dodenspoorlijn van Thailand naar Birma.

Bridge over the river kwai Kanchanaburi thailand

Met de trein tufte ik over de dodenspoorlijn naar de Helfire Pass waar je een beeld krijgt van de omstandigheden waarmee de geallieerden te maken kregen tijdens de bouw van de spoorlijn. Ontzettend indrukwekkend!

death railway kanchanaburi thailand

Ik nam in Kanchanaburi de lokale bus om naar de Erawan watervallen, te gaan. Fantastisch, wat een belevenis! De bus was zo rot als een mispel, hij kon de hellingen bijna niet trekken, de deur was met een touwtje vastgemaakt en stond de hele weg gewoon open. Geweldig! Na zo’n 1,5 uur werd ik afgezet bij, naar verluidt, de mooiste watervallen van Thailand. Ik klom en klauterde over de rotsen en waadde door water om uiteindelijk te eindigen op het hoogste niveau. Er zijn er 7 en elk niveau is te bereiken via een avontuurlijk pad door de jungle. In totaal is het zo’n 1,5 kilometer hiken.

Ik bleef twee nachten in Kanchanburi en sliep er bij No. 25 Café & Hostel.

Ayutthaya

In de ochtend vertrok ik met de minivan naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand. De reis duurde ongeveer 3 uurtjes en ik moest 1x overstappen. In Ayutthaya liet ik me rondrijden in een tuktuk. In drie uurtjes, heel veel meer tijd had ik hier niet omdat ik ’s avonds de nachttrein naar Chiang Mai nam, liet ik me langs de meest bekende tempels rijden. Lekker relaxed!

tempels ayutthaya

➤ lees ook: Tempelhoppen in Ayutthaya

Chiang Mai

Chiang Mai was een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Thailand. Hier is zo ontzettend veel te zien en te doen dat ik er nog wel een week had kunnen blijven. Ook hier bezocht ik een aantal tempels, waaronder Wat Umong, Wat Sri Suphan en Wat Phra Singh.

wat umong chiang mai

Samen met 2 andere Nederlandse toeristen en semi-local René, die vlakbij Chiang Mai het Mountain View restaurant runt, maakte ik een geweldige motortocht door de prachtige omgeving.

scooter huren chiang mai thailand

Bij kookschool We Cook leerde ik een aantal heerlijke Thaise gerechten klaarmaken waardoor ik thuis nog steeds van het lekkere eten kan genieten.

kookworkshop chiang mai

In de omgeving van Chiang Mai vind je veel olifantenparken. Ik ging olifanten verzorgen in het Elephant Jungle Sanctuary waar olifanten opgevangen worden die werkzaam zijn geweest in de toeristenindustrie.

olifanten verzorgen thailand

Met Mountain Biking Chiang Mai ga ik naar de top van de Doi Pui (op 1600 meter) om vanaf daar een kilometertje of 25 te gaan mountainbiken door Doi Suthep National Park. Het fietsen ging vooral bergaf. Fietsen is trouwens wel wat veel gezegd. Vaak (lees: meestal) moest ik vol in de ankers om niet te snel gaan en de grond te kussen, zoals een aantal anderen, of om het ravijn in te rijden. En dat is toch best hard werken! De tocht eindigde bij het prachtige Huay Thug Thaomeer,

mountainbiken doi suthep chiang mai

Mooi om mee te maken was de viering van Loy Krathong/Yi Pen. Helaas was het dit jaar allemaal wat ingetogener dan normaal wegens het overlijden van de Thaise koning. Ik liet een zelfgemaakte krathong te water die al het kwade met zich meenam en liet een wensballon de lucht in.

loy krathong chiang mai

Ik bleef vijf nachten in Chiang Mai en sliep er bij Like Home.

➤ lees ook: 11 tips voor een onvergetelijk verblijf in Chiang Mai

Khao Sok

In een kleine 2 uur ben ik van Chiang Mai naar Surat Thani in het zuiden gevlogen. Vervolgens was het nog 1,5 uur met een busje naar Khao Sok national park.  Hier heb ik een jungletour gedaan. Na een uurtje rijden kwamen we aan bij een prachtig meer: het Cheow Lan meer. Dit is geen natuurlijk meer, maar dit is door mensen gemaakt. Met een longtailboot vaarden we over het meer naar een plek waar we een stuk gingen hiken door de jungle. Na een en ander aan enge beesten gezien te hebben kwamen we aan bij de Coral Cave, een druipsteengrot. Vanaf de grot zijn we een stukje gaan varen met een bamboevlot. Daarna bracht de longtailboot ons naar een rij hutjes op het water voor een heerlijke lunch. waarna er tijd was om te zwemmen en/of te kayakken op het meer. Ik koos voor het laatste en peddelde wat rond.

tips khao sok thailand

Ik bleef twee nachten in Khao Sok en sliep er bij Khao Sok Island Resort.

Ao Nang

Na het avontuur in de jungle heb ik mezelf verwend met een beetje een luxer onderkomen in Ao Nang. Een longtailboot bracht me naar Railay, een schiereiland wat bekend staat om zijn poederzachte stranden, enorme kalksteen kliffen, helderblauw water, loslopende apen en een grot vol penissen.

railay beach ao nang krabi thailand

Vanaf de pier liep ik naar Railey West waar ik mijn handdoekje neer heb gelegd op het fijne zand en mezelf trakteerde op een verse kokosnoot.

tips rondreis thailand

Ook bezocht ik Ao Phra Nang, een strand aan de andere kant van Railay. In de grot aan het begin van het strand staat een wel heel bijzondere tempel. Hier offeren lokale vissers een houten penis omdat ze van mening zijn dat dat zal zorgen voor een goede visvangst.

tips backpacken thailand

Ik bleef twee nachten in Ao Nang en sliep er bij Rimlay Villas.

Koh Phi Phi

Vanaf Ao Nang pakte ik de boot naar Koh Phi Phi, een eiland dat bekend staat om zijn strandfeesten maar vooral beroemd is geworden doordat de film ‘The Beach’ met Leonardo di Caprio hier opgenomen is. Ik maak er een trip langs prachtige stranden om te snorkelen. Niet alleen met vissen maar ook met lichtgevend plankton.

maya beach koh phi phi

Ik klom naar het viewpoint dat een prachtig uitzicht biedt over Koh Phi Phi en nam er een massage. Dat hadden mijn benen wel verdiend.

wat te doen op koh phi phi

’s Avonds dronk ik een bucket op het strand terwijl ik naar een vuurshow keek. Want ook dat is Koh Phi Phi.

Ik bleef één nacht op Koh Phi Phi en sliep er bij Kitty Guesthouse.

Koh Lanta

Van het extreem toeristische Koh Phi Phi naar het ontzettend relaxte Koh Lanta. Wat een verschil! Ik huurde een scooter en ontdekte het eiland met zijn mooie baaitjes, jungle en het gezellige Old Town.

➤ lees ook: Wat te doen op Koh Lanta: 7 tips

tips koh lanta

Ik bleef drie nachten op Koh Lanta en sliep er bij Lanta Dareen Resort.

Krabi Town

Vanuit Krabi Town vloog ik naar Singapore. Omdat het best wel even reizen is vanaf Koh Lanta en ik een ochtendvlucht had besloot ik de dag van te voren al naar Krabi Town te gaan. Vanuit Krabi Town ben ik nog gaan kayakken in de mangroves van Ao Thalane en at ik voor de laatste keer streetfood op de avondmarkt in de stad.

kayakken ao tha lane krabi ao nang

Ik bleef één nacht in Krabi Town en sliep er bij Ban To Guesthouse.

Mijn rondreis door Thailand was echt een fantastische ervaring! Nu weet ik waarom Thailand ook wel het land van de glimlach genoemd wordt. Mensen zijn er supervriendelijk en heel behulpzaam. Het eten is er heerlijk en de natuur prachtig. Het land heeft cultuur en geschiedenis. Kortom: een heerlijk land!

Ik maakte deze rondreis door Thailand in mijn uppie. Hoe dat bevallen is lees je in het interview dat ik had met Suzanne van Artikel 2.55.

Altijd makkelijk op reis zijn de reisgidsen van Lonely Planet:
lonely planet thailandLonely planet islands beacheslonely planet bangkok

route drie weken thailand  rondreis thailand

Share: