Olifanten verzorgen in Thailand

Dat het rijden op olifanten not done is weten we allemaal wel. Toch? Voordat een olifant klaar is voor de toeristenritjes worden ze namelijk uitgehongerd en mishandeld, hun wil wordt gebroken. Lees dit artikel maar eens en ik weet zeker dat je NIET op een olifant wilt gaan rijden in Thailand. Of waar dan ook.

Elephant Jungle Sanctuary, in de omgeving van Chiang Mai, is een organisatie die olifanten uit de toeristenindustrie redt en de olifanten laat genieten van hun oude dag. Dit vind ik een mooi initiatief en daarom dacht ik er goed aan te doen om een dagje mee te gaan naar de sanctuary om de olifanten te voeren en te wassen. Wat had ik het mis! Waarom? Ik vertel het je.

Als ik ’s ochtends aankom op de plek waar de olifanten leven blijk ik een van de ongeveer 60 toeristen te zijn. We krijgen wat uitleg over de olifanten, leren wat we moeten zeggen als we willen dat ze hun bek open doen (bonbon).

Dan is het voedertijd. We worden in twee groepen opgedeeld om en wij gaan zes olifanten voeren met bananen, watermeloen en suikerriet. De rest gaat naar een andere plek, een stukje verderop, waar nog drie olifanten staan. Na 20 minuten wordt er gewisseld en gaan wij de andere drie ook een grote hoeveelheid eten geven. Wist je dat een olifant ongeveer 200 kilo eten per dag naar binnenwerkt?Na het eten is het tijd om de olifanten een modderbad te geven. Ook hier krijgen we 20 minuten om met modder naar de olifanten te gooien. Het is goed voor hun huid, het beschermt ze tegen allerlei ongedierte en tegen de zon. Ik doe niet mee maar kijk van een afstandje toe. Tijd voor het volgende onderdeel: wassen in de rivier. Er wordt water naar ze gegooid en ze worden geschrobd. Hier lijken de olifanten echt wel plezier te hebben. Maar kijk toch eens hoeveel mensen! Op een gegeven moment lopen de olifanten weg. Ze hebben er waarschijnlijk genoeg van. Net als ik. Ook al worden de olifanten hier goed verzorgd, het is een enorme toeristische attractie. Ik heb geen idee wat de olifanten vinden van het feit dat er dagelijks een 150-200 toeristen (een groep in de ochtend, een in de middag en een de hele dag) langskomen om ze te voeren, te wassen, aan ze te zitten, selfies met ze te maken etc. Voor mij voelt het in ieder geval niet goed. Te massaal, te commercieel.

Share: