Chiang Mai: 11 tips voor een onvergetelijk verblijf

In en om Chiang Mai is ontzettend veel te beleven. Het is dan ook niet voor niks een van de populairste plekken onder de Thailand reizigers. Ook ik vond het er heerlijk. Ik verbleef vijf dagen in de ‘Roos van het Noorden’, zoals Chiang Mai ook wel genoemd wordt, maar had er best nog een week kunnen blijven. Ik geef je 11 tips voor een onvergetelijk verblijf in Chiang Mai.

1. Bezoek de tempels

Er zijn ontzettend veel tempels in Chiang Mai die je onmogelijk allemaal kunt bezoeken. En eerlijk is eerlijk, je wordt na een tijdje wel een beetje tempelmoe. De must sees in Chiang Mai zijn de Wat Umong met zijn met mos begroeide buddha’s, de zilveren Wat Sri Suphan, de Wat Phra Singh in het centrum en de Doi Suthep met zijn prachtige uitzicht over de stad.

tips chiang mai

2. Maak een jungle trekking

Chiang Mai is omgeven door een prachtig mooi gevarieerd landschap. Veel reizigers komen dan ook naar Chiang Mai voor een trekking. Er zijn ontzettend veel tourbureautjes die trekkings aanbieden. Sommige aanbieders bezoeken tijdens een trekking ook het Karen-volk of gaan raften. Het is aan te raden om de diverse aanbieders goed te vergelijken.

Lees ook: Thailand in 3 weken: mijn route

3. Huur een scooter

Op bijna elke straathoek in Chiang Mai kun je wel een scooter huren. Maar let op: een scooter valt hier in de categorie motor vanwege het aantal cc (meestal 110 of 125). Je dient dus een (internationaal) motorrijbewijs te hebben voor het besturen van een scooter. Gelukkig heb ik dat jaren geleden ooit gehaald en kon ik er op uit. Onderweg genieten van het mooie uitzicht reed ik naar Mon Cham. Vanuit het restaurant boven op de berg kijk je over de prachtige Mae Sa Vallei.

scooter huren chiang mai

4. Wandel door Walking Street

Op zaterdag en zondag is er in het centrum van Chiang Mai een grote markt. Op zondag nog iets groter dan op zaterdag. Je kunt er echt van alles kopen. Op zoek naar souvenirs? Dan zit je hier goed. Net als voor kleding. En vergeet het overheerlijk eten niet! Trek wel voldoende tijd uit voor een bezoek aan Walking Street, het is er namelijk altijd ontzettend druk.

Lees ook: Hoe overleef je de 1e keer in Bangkok: 50 tips

5. Ga mountainbiken

Ik hou altijd wel van een beetje actief zijn op reis. In Chiang Mai besloot ik te gaan mountainbiken. Bergafwaarts omdat het best wel warm was. Ook dat nog best hard werken maar een fantastische ervaring! Met een songtaew word je op de top van de Doi Pui afgezet om zo’n 25 kilometer naar beneden te fietsen door Doi Suthep National Park. Eenmaal beneden kom je bij het Huay Thug Thao meer waar een lekker koud flesje Chang bier op je staat te wachten.

mountainbiken chiang mai

6. Bezoek het Art in Paradise museum

Wil je wat anders of regent het en weet je niet wat te doen? Bezoek dan het Art in Paradise museum. De kunst is er erg verrassend, soms lijkt het zelfs of je onderdeel bent van een kunstwerk. Zo kun je er zitten op een vliegend tapijt, surfen op hoge golven of wandelen over een wankele hangbrug. Wat je ook doet, Art in Paradise staat gegarandeerd voor een paar uur plezier.

I went to Phuket already,
but would love to go to Chiang Mai one day.

– Roger Federer –

7. Loop over een waterval

Op ongeveer 1,5 rijden van Chiang Mai vind je de Sticky Waterfalls (Bua Tong). Dit is niet zomaar een waterval maar je kunt hier tegen het neerkomende water opklimmen. Dit kan doordat de stenen onder het water nogal ‘sticky’ zijn (vandaar de naam) waardoor je grip hebt op de normaal gesproken gladde ondergrond. Sommige stukken zijn best stijl waardoor je je net Spiderman voelt.

Lees ook: Tempelhoppen in Ayutthaya

8. Bezoek het lichtjesfeest Loy Krathong

Elk jaar op de dag van de 12e volle maan van de Thaise maankalender (ergens in november) vindt Loy Krathong plaats. Ook wel bekend als het lichtjesfeest. Loy Krathong staat in het teken van het te water laten van de zogenaamde krathongs, drijvende bloemstukjes van oa bananenbladeren met een kaarsje en wierook. De krathong neemt je zorgen met zich mee tijdens het drijven op de rivier. In de avond worden er duizenden wensballonnen de lucht in gelaten, heel mooi om te zien.

loy krathong chiang mai

9. Zwem in de Grand Canyon

Huur een scooter en rij naar de Grand Canyon van Chiang Mai bij het plaatsje Hang Dong. De dare devils onder ons kunnen er van de kliffen springen, maar je kunt er ook gewoon lekker zwemmen. Tip: ga er in de middag naartoe. Na het zwemmen geniet je er van een prachtige zonsondergang.

Lees ook: Banana pancakes (recept)

10. Leer Thais koken

De heerlijke loempia’s en pad thai die je in Thailand overal op straat eet blijkt heel eenvoudig zelf te maken. Tijdens een kookles zoek je een aantal gerechten uit die je wilt maken. Vervolgens ga je naar de markt om de ingrediënten te verzamelen. Dan is het tijd om te koken. De gemaakte gerechten worden uiteraard ook opgegeten. Leuk, lekker en leerzaam!

kookworkshop chiang mai

11. Ga ziplinen

Hou je wel van een beetje adrenaline? Ga dan zeker ziplinen! Tokkel van boom naar boom via klimnetten en bruggetjes, laat jezelf 40 meter naar beneden vallen en geniet onderweg, als je je ogen open durft te doen, van het uitzicht over de rijstvelden.

In Chiang Mai worden ook veel tours aangeboden om olifanten te gaan verzorgen. Ik heb deze bewust niet toegevoegd aan bovenstaande tips omdat ik zelf geen goed gevoel heb overgehouden aan het verzorgen van olifanten in Chiang Mai.

Pin voor later:

wat te doen in Chiang mai tips chiang mai

Handige reisgidsen voor Chiang Mai:

reisgids chiang mai thailandlonely planet thailandtrein azie reisgids

 

 

Share: