10 dingen die je moet doen als je op Java bent

Java is, net als buureiland Bali, een van de meest bezochte eilanden van Indonesië. Niet vreemd, aangezien er ontzettend veel te zien en te doen is op Java.

Java ligt tussen Sumatra (ten noordwesten) en Bali (ten oosten) in. Ten noorden van Java ligt de Javazee en ten zuiden de Indische Oceaan. Met ruim 143 miljoen inwoners is Java het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. De hoofdstad van Java is Jakarta, tevens de hoofdstad van Indonesië.

Ik bezoek Java tijdens mij rondreis door Indonesië en geniet er van de mix van cultuur en natuur. Van het stadsleven, prachtige tempels, machtige vulkanen en traditionele dans.

Ga je binnenkort naar Java? Ik noem je 10 dingen die je zeker moet doen als je op Java bent.

Ontdek Yogyakarta

Yogyakarta, ook wel Jogjakarta of kortweg Jogja/Yogya genoemd, is de perfecte uitvalsbasis om de tempelcomplexen Borobudur en de Prambanan te bezoeken. Maar ook in Jogja zelf is genoeg te doen. Ga souvenirs shoppen in de drukke winkelstraat Jalan Malioboro, bezoek het waterpaleis Taman Sari, ga op zoek naar street art, bezoek het Kraton en laat je vervoeren in een becak, een traditionele fietstaxi. Voor zilverwerk moet je naar Kota Gede.

Doen in Yogyakarta, Java

Daal af in de Jomblang Cave

Om de Jomblang Cave in te gaan heb je wel wat lef nodig. Aan een lang touw daal je de 60 meter diepe grot in. Niet geschikt dus voor mensen met hoogtevrees en/of claustrofobie. Eenmaal beneden loop je nog een paar honderd meter de grot in tot je op een plek komt waar de lichtinval ontzettend mooi is.

Jomblang Cave Java

Bezoek de Borobudur

De indrukwekkende Borobudur ligt op een uurtje rijden van Yogyakarta. Het is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Borobudur is op zijn mooist in de vroege ochtend, bij zonsopkomst. Vanaf de Borobudur heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Borobudur Java

Maak een treinreis

Java heeft een uitgebreid treinnetwerk. Vanuit bijna elke stad kun je met de trein naar een andere stad reizen. Reizen met de trein op Java is veilig en goedkoop. Onderweg geniet je van de prachtige natuur.

Ga fietsen in Malang

In de koloniale tijd was Malang een geliefd vakantieoord voor Nederlanders. Malang is een fijne stad waar je heerlijk rond kunt fietsen. Dus huur een fiets en fiets over de Ijen Boulevard met zijn palmbomen, naar het centrale plein Alun Alun en naar de kleurrijke wijk Warna Warni. Deze voormalige sloppenwijk is door studenten helemaal opgeknapt en in vrolijke kleuren geverfd.

Doen op Java

Test je adrenaline op Timang Beach

Naar Timang beach ga je niet om lekker rustig op het strand te gaan liggen maar om met een gondola, die gedreven wordt door menselijke krachten, naar een klein rotseilandje in zee te gaan. Alleen geschikt voor waaghalzen!

Doen op Java

Beklim de Bromo vulkaan

De Bromo is een van de bekendste vulkanen van Indonesië. Je kunt op eigen gelegenheid naar de vulkaan maar je kunt ook een tour boeken. Wat je ook kiest, ik raad je aan vroeg op pad te gaan om de zon op te zien komen van achter de vulkaan. Rijd daarna door naar de voet van de vulkaan en klim omhoog naar de krater. Pas met het maken van een selfie op dat je niet achterover in de krater valt.

Bromo vulkaan Java

Bewonder het blauwe vuur van de Ijen vulkaan

Kawah Ijen is een actieve vulkaan in het oosten van Java. De vulkaan heeft het grootste kratermeer ter wereld (diameter 722 meter en 200 meter diep) en is gevuld met zeer gevaarlijk zwavelzuur. Het is een flinke klim naar boven, 3 kilometer lang met hellingen van 45%. Onderweg kom je verschillende zwaveldragers tegen. Ga naar boven voordat de zon op komt en als je geluk heb zie je onderweg het magische blauwe vuur. Het blauwe vuur wordt veroorzaakt door brandend zwavel op de bodem van de krater.

Kawah Ijen Java

Zie de zon ondergaan bij de Prambanan tempel

Prambanan is de grootste hindoeïstische tempel van Zuidoost-Azië. Het is echt een prachtig complex met verschillende tempels. Drie ervan zijn gewijd aan de belangrijkste hindoegoden Shiva, Brahma en Vishnu. De Prambanan is op zijn mooist tijdens zonsondergang.

Prambanan Java

Ga naar een balletvoorstelling

Het Ramayana ballet is een dansvoorstelling die begeleid wordt door gamelan muziek. Tijdens het Ramayana ballet komt het verhaal van prins Rama en prinses Sita tot leven middels prachtige dansen in traditionele outfits. Het Ramayana ballet wordt op 2 plaatsen op Java opgevoerd: in Yogyakarta en bij de Prambanan tempel.

Doen op Java

Geïnspireerd? Pin op Pinterest:
10x doen op Java10 dingen die je moet doen als je op Java bent

Share: