5 tips om oorpijn in het vliegtuig te verminderen

Reizen met het vliegtuig is voor mij niet altijd even fijn. Ik heb namelijk erg veel last van oorpijn, vooral als de daling ingezet wordt. En niet een beetje pijn, nee ik kan dan wel janken van de pijn! Omdat ik aan één kant doof ben en aan die kant geen trommelvlies heb komt bij mij alle druk op één oor. Au! Toen ik laatst terugvloog vanuit Madrid riep ik nog dat ik nooit meer ging vliegen. Maar dat wil ik natuurlijk helemaal niet. Daarom ben ik dan ook continue op zoek naar tips op de pijn te verminderen. Heb jij ook zoveel last van je oren? Lees dan snel verder.

Veel mensen hebben last van hun oren in het vliegtuig. Dit kan zijn bij het opstijgen maar vaker komt het voor bij het landen. De pijn ontstaat doordat tijdens het stijgen en landen de luchtdruk in het vliegtuig verandert. Hierdoor komt er druk op je trommelvliezen en die druk zorgt voor de pijn. Om deze pijn te verminderen geef ik je 5 tips:

1. Zorg dat je neusholtes goed open zijn. Gebruik hiervoor een neusspray (bv. Otravin). Spray een uur voor het opstijgen en een uur voor het landen. Het sprayen zorgt ervoor dat je neusslijmvliezen slinken. Dit zorgt dan weer voor minder druk op je oren.

2. Neem een uur voor het opstijgen en een uur voor het landen een paracetamol of een andere pijnstiller. Dit neemt de druk niet weg maar vermindert wel de pijn.

3. Heb je het gevoel dat je oren dichtzitten dan helpt kauwen op kauwgum om dit te verminderen. Kauw tijdens het stijgen of landen op kauwgum. Ik neem er altijd twee, dan heb ik meer te kauwen. En ik kies de sterkste kauwgum die ik kan vinden, daar gaan je holtes namelijk ook van open.

4. Gebruik oordoppen die speciaal zijn gemaakt om te vliegen. Door een speciaal filter regulieren ze de oorduk. Ik heb nu een paar dat goed werkt (Alpine FyFit). Let op: oordoppen hebben niet het eeuwige leven. Je dient ze regelmatig te vernieuwen. En hier heb ik dan een beetje geluk, omdat ik mijn oordoppen maar aan één kant hoef te gebruiken kan ik er dubbel zo lang mee doen.

5. Heb je geen oordoppen of is de werking verminderd en kom je daar pas achter als je in het vliegtuig zit? Vraag de steward(ess) om een bekertje met een servetje dat gedrenkt is in kokend water. Als je dit op je oren zet vermindert de pijn direct.

Tijdens mijn vlucht van en naar Zadar heb ik weinig last van mijn oren gehad dankzij tip 1 tm 4. Heb jij nog tips om oorpijn in het vliegtuig te verminderen? Laat ze achter in een reactie hieronder.

Share: