Doel, een spookstad in België

Al een tijdje stond het op mijn lijstje: fotograferen in het verlaten stadje Doel in België. Ik was was nieuwsgierig geworden door wat ik las over verlaten huizen en half afgebroken panden vol met graffiti en door foto’s van anderen. Nu was het eindelijk zover. Ik ging naar Doel!

spookstad doel

Doel is een klein plaatsje onder de rook van Antwerpen en ligt aan de linkeroever van de Schelde. In 1972 woonden er in Doel ongeveer 1300 mensen, nu nog maar een handje vol. Dit komt doordat de Vlaamse overheid de haven van Antwerpen wilde uitbreiden en daarvoor zou Doel moeten wijken. Het merendeel van de bewoners is daarom vertrokken maar een aantal zijn gebleven en hebben flink geprotesteerd en zijn gerechtelijke procedures gestart. Met effect, de plannen zijn stop gezet want mede door de crisis was uitbreiding niet meer nodig.

Spookstad Doel België

De oorspronkelijk bewoners zijn nooit teruggekeerd waardoor er veel leegstand ontstond in Doel. Na een paar jaar raakte het stadje in verval en een aantal panden zijn ondertussen gesloopt. De panden die er nog staan hebben ingegooide ramen, dichtgetimmerde deuren en zijn vol gespoten met graffiti, soms prachtige kunstwerken, vaak lelijke tags. De overgebleven panden staan op de nominatie om gesloopt te worden, zelfs de nog bewoonde. Daartegen wordt gestreden middels het actiecomité Doel2020. De activisten hebben als doel Doel weer leefbaar te maken.

Spookstad Doel België

Lopend door de verlaten straten van Doel voel ik me een indringer. Een ramptoerist. En eigenlijk ben ik dat ook gewoon. Het is verboden de huizen te betreden maar toch doe ik het. De nieuwsgierigheid wint. Maar akelig is het wel. Alsof je in een film terecht gekomen bent. Heel bizar…

Spookstad Doel België

Enkele huizen zijn nog wel bewoond. Je herkent ze aan de posters waarop staat dat het pand bewoond is en aan de plantenbakken met bloeiende planten. Ook hangen er spandoeken met teksten als ‘Doel moet blijven’ en ‘Wij gaan hier niet weg, over ons lijk’.

Spookstad Doel België

Na het spoken door de straten van Doel ben ik wat gaan drinken in café ‘Doel 5’. Hier komen de overgebleven bewoners bij elkaar om hun actieplannen te bespreken. Want Doel moet blijven, vinden zij.

Spookstad Doel België


Bewaren voor later? Pin dit blog op je Pinterest-bord:

Doel, een spookstad in België Het Belgische Doel is een verlaten spookstadje onder de rook van Antwerpen.

Share: