Wat te doen in Zadar in 24 uur

Zadar (Kroatië) is in 2016 gekozen tot beste Europese bestemming, Madrid en Athene achter zich latend. Dat wekte mijn interesse. En ook het feit dat Zadar aan zee ligt. Tijd om eens een kijkje te gaan nemen in deze sfeervolle oude stad met de mooiste zonsondergang ter wereld volgens Afred Hitchcock. Wat je allemaal kunt doen in Zadar als je maar 24 uur de tijd hebt, vertel ik je hieronder.

Ik vloog vanuit Weeze met Ryanair in nog geen 2 uur naar Zadar. Op het vliegveld nam ik de bus die me in 20 minuten naar de oude stad bracht. De oude stad is voor een groot deel ommuurd en heeft diverse toegangspoorten. Door een van die poorten liep ik de oude stad binnen en kwam terecht op een heel sfeervol plein, Narodni Trg. Hier streek ik neer op het terras van Kavana Lovre met een kop thee en een croissant als verlaat ontbijt. Loop zeker eens binnen bij dit café want helemaal achterin bevindt zich nog een gedeelte van een oude kerk. Heel bijzonder.

tips Zadar

Kalelarga is de hoofdstraat van de oude stad. De straat heeft allerlei zijstraatje,s met leuke boetiekjes en fijne restaurants, waar je heerlijk door heen kunt dwalen. Oriënteren is er erg makkelijk. Sta je met je rug tegen de Romeinse zuil op het plein met de vijf waterputten (Trg 5 Bunara), dan kijk je door de Kalelarga tot aan de klokkentoren van de Sint Anastasiakathedraal. Vanuit het plein met de Romeinse zuil loop je het hoger gelegen park in van waaruit je mooi zicht hebt op een van de havens, de zee en op een van de mooiste toegangspoorten van de oude stad van Zadar. Op deze toegangspoort zie je een Venetiaanse leeuw en diverse wapens. In het park is Bar Ledana gevestigd. Een populaire uitgangsplek o.a. door de heerlijk loungeplekken in de tuin.

Zadar bezienswaardigheden

Na het slenteren moet er weer voor de innerlijke mens gezorgd worden. Een fijne plek voor een lunch is Konoba Skoblar, in een soort grot serveren ze heerlijk traditioneel eten dat vooral uit vlees bestaat. Houd je van pizza? Dan kun je beter bij overbuurman Mario gaan zitten.

Na de lunch is het tijd voor wat cultuur. Loop via de Kalelagra naar de Sint Anastasiakathedraal. De kathedraal is gebouwd op de plek van het Romeise Forum. Binnenin de kathedraal staat een prachtig barok altaar en ligt de heilige Sint Anastasia, waar de kathedraal naar vernoemd is, in een sacrofaag. De later aangebouwde klokkentoren kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en over zee.

Tips stedentrip Zadar

Als je om de kathedraal heen loopt kom je bij de Donatuskerk, door locals ook wel de donut genoemd door zijn ronde vorm. De Donatuskerk is tegenwoordig geen kerk meer maar een concertzaal met een uitstekende akoestiek. Tegenover de Donatuskerk liggen de overblijfselen van het Romeinse Forum uit de eerste eeuw voor Christus. De grootste zuil die je hier ziet werd vroeger gebruikt als schandpaal om mensen er aan vast te binden en te vernederen.

Voor het lekkerste ijs van Zadar ga je naar Slasticarna Donat  op het plein waar ook de Sint Anastasiakathedraal staat. Geniet van je ijsje op het terras of neem een hoorntje mee om langs de zee te wandelen.

Vanaf het plein loop je langs de zee in de richting van het zee-orgel (Morske Orgulje). Als je trappen ziet die de zee in lopen dan ben je er. Het orgel wordt aangedreven door de zee en de wind en brengt geluiden voort die te horen zijn door de gaten in de trappen. Het is een heerlijke plek. Ik vond het er erg rustgevend en heb er dan ook een hele tijd gezeten met een boek.

Tips Zadar

Voor het diner kan ik Kornat aanraden. Je kijkt uit op zee en, veel belangrijker, het eten is er voortreffelijk. Er worden producten uit eigen tuin gebruikt en dat proef je. Ik at een risotto met garnalen en asperges. Heerlijk. De obers zijn er supervriendelijk. Eentje had er een tijd in Nederland gewoond en nam alle tijd voor een praatje.

Zoals ik eerder al schreef gaat volgens Alfred Hitchcock de zon nergens zo mooi onder als in Zadar. Of dat waar is weet ik niet maar mooi is de zonsondergang er zeker!

Zonsondergang in Zadar

Als de zon eenmaal onder is kun je hem groeten. Vlak naast het zee-orgel zie je een aantal cirkels die samen het kunstwerk Sunsalutation vormen. De grootste cirkel (22 meter) stelt de zon voor, de kleinere cirkels de planeten. De 300 glazen tegels van de ‘zon’ laden overdag op om ‘s avonds en ‘s nachts voor een lichtshow te zorgen op de klanken van het zee-orgel.

Wat te doen in Zadar

Zadar is niet zo heel groot en daardoor makkelijk in een dag te ontdekken. Maar blijf je langer dan kun je ook de omgeving verkennen. Zo bezocht ik het Nationale Park Krka en kun je een boottocht langs enkele van de 140 Kornati-eilanden maken, of een uitstapje naar Nin, Pag of de meren van Plitvice. Ook Split, in het zuiden van Kroatië, is een toffe stad voor een stedentrip. Nog leuker is het om vanuit Zadar een rondreis door Kroatië te maken.

Wat te doen in Kroatië bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

Tips voor een stedentrip Zadar | Wat te doen in Zadar, Kroatië

Share: