Madrid, 10 tips

Madrid, de hoofdstad van Spanje, is een geweldig leuke stad! Er valt ontzettend veel te ontdekken. Ik geef je 10 tips.

1. Ga fietsen
Madrid is nog niet helemaal klaar voor fietsers, op sommige plekken is het zelfs best gevaarlijk, maar er worden steeds meer fietspaden aangelegd. Op de fiets zie je zoveel meer van een stad dan te voet. Je kunt zelf een fiets huren en op pad gaan of een fietstour met een (Nederlandse) gids boeken. Dat laatste deden wij. Tijdens het fietsen vertelde de gids van alles over Madrid. Leuk en leerzaam.

fietsen in madrid

Op de fiets voor het stadion van Atlético Madrid, Estadio Vicente Calderón

2. Ontdek de Manzanares
Rivier de Manzanares bleef jaren verborgen onder de M30, waar dagelijks 200.000 auto’s overheen raasden. Nu is de M30 verborgen onder de Manzanares. Aan de oevers van  de rivier is een groots park aangelegd, Madrid Rio, waar je kunt heerlijk kunt fietsen, wandelen of gewoon lekker op een bankje zitten. Er zijn diverse speelplekken voor kinderen, een skatepark, voetbalveld maar ook sportzones speciaal voor ouderen. ‘s Zomers kun je hier genieten van een aangelegd stadsstrand. Loop ook eens over de opmerkelijke bruggen de ‘kurketrekker’, een wokkelvormige, metalen voetgangersbrug en de brug met de afbeeldingen van buurtbewoners, gemaakt met meer dan 80 miljoen mozaïeksteentjes.

fietstocht madrid

De ‘Kurkentrekker’ over de Manzanares

3. Waan je in Parijs
Als je langs de houten boekenstalletjes op Calle de Claudio Moyano slentert waan je jezelf even in Parijs. Het hele jaar door kun je hier terecht voor tweedehands, vooral Spaanse, boeken. De stalletjes zijn elke dag geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

De boekenstalletjes op Calle de Claudio Moyano in Madrid

De boekenstalletjes op Calle de Claudio Moyano

4. Geniet in het Retiro Park
Het Parque del Buen Retiro, zoals het park officieel heet, is een heerlijk stuk groen waar je lekker tot rust kunt komen. Vooral doordeweeks, want in het weekend kan het erg druk zijn. Een opvallend gebouw in het Retiro Park is het Palacio de Cristal. Het glazen paviljoen is een dependance van het Musea Reina Sofia waar je terecht kunt voor wisselende exposities en tentoonstellingen.
Als je naar het Retiro Park gaat neem dan een lunch mee, huur een bootje en geniet van je meegebrachte lunch op het water.

Palacio de Cristal, retiro park madrid

Palacio de Cristal

5. Eet tapas in het foodwalhalla van Madrid
De Mercado de San Miguel mag je echt niet missen als je in Madrid bent. In deze bijna 100 jaar oude, glazen markthal vind je diverse hippe eetstalletjes bij elkaar. Koop een van de Spaanse specialiteiten die je aan de gezellige tafels in het midden op kunt eten. In het weekend kan het hier erg druk zijn want ook de Madrileen komt hier graag. Meer eettips vind je hier.

Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel, Madrid

Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel

6. Geniet van de sfeer op de pleinen
Madrid heeft diverse pleinen, elk met een eigen sfeer. Op Puerta del Sol, waar het nulpunt van Spanje ligt, is het een komen en gaan van allerlei mensen: winkelend publiek, zakenlui, toeristen en straatartiesten. En vooral die laatsten zijn erg leuk om naar te kijken. Op Plaza Mayor werden vroeger stierengevechten gehouden. Nu is het een heerlijke plek om op een terras te gaan zitten, met een tinto de verano en wat tapas, en de diversiteit aan mensen te bekijken. Plaza de Santa Ana is mijn favoriet. Aan dit plein in de gezellige wijk Huertas vind je veel restaurantjes waar ook hip en beroemd Madrid komt. Al nippend van je cocktail bij rooftopbar The Roof, boven op het Reina Victoria Hotel, geniet je van een prachtig uitzicht.

weekend madrid tips

Plaza Mayor

7. Dwaal door de diverse wijken
Slenter door het hippe en gezellige Huertas, de volkswijk Lavapies, La Latina met vlooienmarkt El Rastro (elke zondag) en zijn vele antiekwinkeltjes, het chique Salamanca, het alternatieve Malasaña en de kleurrijke homowijk Chueca.

leuke wijken madrid

Calle de Huertas

8. Snuif cultuur bij El Matadero
Op deze voormalige veemarkt met slachthuis worden nu tentoonstellingen en allerlei creatieve evenementen georganiseerd, zoals een workshop fietsen maken  en gezellige picknicks. Ook als je geen kunstliefhebber bent is een bezoek aan El Matadero de moeite waard voor de prachtige architectuur. Het is een van de mooiste industriële panden van Madrid.

tips stedentrip madrid

El Matadero, de buitenkant

9. Bezoek een museum
Niet te missen zijn het Museo del Prado en het Thyssen-Bornemisza. Voor de liefhebbers van archeologische objecten is er het Museo Arqueológico Nacional. Het Museo Naval, waar de allereerste landkaart van Amerika te zien is, is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de zeevaart.

wat te doen in madrid

Museo del Prado

10. Beleef het voetbal
Voetbal leeft in Madrid. Niet alleen tijdens een wedstrijd maar ook van te voren. Supporters van Atlético Madrid (waarvan ik een wedstrijd bezocht) verzamelen zich aan de oever van de Manzanares, vlakbij Estadio Vicente Calderón, om cervezas te drinken en tapas te eten. Allemaal gehuld in het clubshirt van Atlético. Tijdens de wedstrijd zingt iedereen uit volle borst de clubliederen en maak je kennis met het Spaanse temperament als de scheidsrechter een, in hun ogen, verkeerde beslissing durft te nemen. Meer over voetbal in Madrid lees je hier.

voetbal in madrid

Geweldige sfeer in Estadio Vicente Calderón

Heb jij nog iets toe te voegen aan deze tips?

Share: