10 tips voor een stedentrip Madrid

Madrid, de hoofdstad van Spanje, is een geweldig leuke stad! Er valt ontzettend veel te ontdekken. Ik geef je 10 tips.

1. Ga fietsen

Madrid is nog niet helemaal klaar voor fietsers, op sommige plekken is het zelfs best gevaarlijk, maar er worden steeds meer fietspaden aangelegd. Op de fiets zie je zoveel meer van een stad dan te voet. Je kunt zelf een fiets huren en op pad gaan of een fietstour met een (Nederlandse) gids boeken. Dat laatste doen wij. Tijdens het fietsen vertelt de gids van alles over Madrid. Leuk en leerzaam.

fietsen in madrid

2. Ontdek de Manzanares

Rivier de Manzanares bleef jaren verborgen onder de M30, waar dagelijks 200.000 auto’s overheen raasden. Nu is de M30 verborgen onder de Manzanares. Aan de oevers van  de rivier is een groots park aangelegd, Madrid Rio, waar je kunt heerlijk kunt fietsen, wandelen of gewoon lekker op een bankje zitten. Er zijn diverse speelplekken voor kinderen, een skatepark, voetbalveld maar ook sportzones speciaal voor ouderen. ‘s Zomers kun je hier genieten van een aangelegd stadsstrand. Loop ook eens over de opmerkelijke bruggen de ‘kurketrekker’, een wokkelvormige, metalen voetgangersbrug en de brug met de afbeeldingen van buurtbewoners, gemaakt met meer dan 80 miljoen mozaïeksteentjes.

tips madrid

3. Waan je in Parijs

Als je langs de houten boekenstalletjes op Calle de Claudio Moyano slentert waan je jezelf even in Parijs. Het hele jaar door kun je hier terecht voor tweedehands, vooral Spaanse, boeken. De stalletjes zijn elke dag geopend van 9.00 tot 20.00 uur.

doen in Madrid

4. Geniet in het Retiro Park

Het Parque del Buen Retiro, zoals het park officieel heet, is een heerlijk stuk groen waar je lekker tot rust kunt komen. Vooral doordeweeks, want in het weekend kan het erg druk zijn. Een opvallend gebouw in het Retiro Park is het Palacio de Cristal. Het glazen paviljoen is een dependance van het Musea Reina Sofia waar je terecht kunt voor wisselende exposities en tentoonstellingen. Als je naar het Retiro Park gaat neem dan een lunch mee, huur een bootje en geniet van je meegebrachte lunch op het water.

tips stedentrip madrid

5. Eet tapas in het foodwalhalla van Madrid

De Mercado de San Miguel mag je echt niet missen als je in Madrid bent. In deze bijna 100 jaar oude, glazen markthal vind je diverse hippe eetstalletjes bij elkaar. Koop een van de Spaanse specialiteiten die je aan de gezellige tafels in het midden op kunt eten. In het weekend kan het hier erg druk zijn want ook de Madrileen komt hier graag.

Lees ook: eten en drinken in Madrid

tips Madrid

6. Geniet van de sfeer op de pleinen

Madrid heeft diverse pleinen, elk met een eigen sfeer. Op Puerta del Sol, waar het nulpunt van Spanje ligt, is het een komen en gaan van allerlei mensen: winkelend publiek, zakenlui, toeristen en straatartiesten. En vooral die laatsten zijn erg leuk om naar te kijken. Op Plaza Mayor werden vroeger stierengevechten gehouden. Nu is het een heerlijke plek om op een terras te gaan zitten, met een tinto de verano en wat tapas, en de diversiteit aan mensen te bekijken. Plaza de Santa Ana is mijn favoriet. Aan dit plein in de gezellige wijk Huertas vind je veel restaurantjes waar ook hip en beroemd Madrid komt. Al nippend van je cocktail bij rooftopbar The Roof, boven op het Reina Victoria Hotel, geniet je van een prachtig uitzicht.

weekend madrid tips

7. Dwaal door de diverse wijken

Slenter door het hippe en gezellige Huertas, de volkswijk Lavapies, La Latina met vlooienmarkt El Rastro (elke zondag) en zijn vele antiekwinkeltjes, het chique Salamanca, het alternatieve Malasaña en de kleurrijke homowijk Chueca.

Lees ook: ontdek de leukste wijken van Madrid

doen in madrid

8. Snuif cultuur bij El Matadero

Op deze voormalige veemarkt met slachthuis worden nu tentoonstellingen en allerlei creatieve evenementen georganiseerd, zoals een workshop fietsen maken  en gezellige picknicks. Ook als je geen kunstliefhebber bent is een bezoek aan El Matadero de moeite waard voor de prachtige architectuur. Het is een van de mooiste industriële panden van Madrid.

tips stedentrip madrid

9. Bezoek een museum

Niet te missen zijn het Museo del Prado en het Thyssen-Bornemisza. Voor de liefhebbers van archeologische objecten is er het Museo Arqueológico Nacional. Het Museo Naval, waar de allereerste landkaart van Amerika te zien is, is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de zeevaart.

wat te doen in madrid

10. Beleef het voetbal

Voetbal leeft in Madrid. Niet alleen tijdens een wedstrijd maar ook van te voren. Supporters van Atlético Madrid (waarvan ik een wedstrijd bezocht) verzamelen zich aan de oever van de Manzanares, vlakbij Estadio Vicente Calderón, om cervezas te drinken en tapas te eten. Allemaal gehuld in het clubshirt van Atlético. Tijdens de wedstrijd zingt iedereen uit volle borst de clubliederen en maak je kennis met het Spaanse temperament als de scheidsrechter een, in hun ogen, verkeerde beslissing durft te nemen.

Lees ook: Madrid, een stedentrip in het teken van voetbal

voetbal in madrid

Madrid is een hele fijne stad om gewoon maar wat rond te wandelen. Om de sfeer te proeven, gezellige pleintjes te ontdekken en heerlijke tapas te eten. Collega blogger Anne tipt een aantal fijne restaurants waar je heerlijk kunt eten in Madrid.

Naast Madrid zijn er in Spanje nog veel meer leuke steden om naar toe te gaan. Wat dacht je van Barcelona? Of Valencia? Ook San Sebastian en Sevilla zijn fijne steden voor een stedentrip.

Geïnspireerd? Bewaar dit artikel op Pinterest:
10 tips voor een stedentrip Madrid #travel #Spanje #Madrid10x doen in Madrid, de hoofdstad van Spanje

Share: