Street art en graffiti in Helmond

Als street art liefhebber was ik maar wat blij toen er in mijn woonplaats Helmond een aantal murals gemaakt zouden gaan worden. Inmiddels is de stad opgefleurd met een paar mooie werken. Deze kunst ligt hier gewoon op straat en er naar kijken kost niks.

Street art en graffiti in Helmond

De mooiste werken:

Een dag uit het leven van een Helmonder

Street art Helmond Loods 20

Kom je Helmond binnenrijden met de trein vanuit Eindhoven dan zie je aan je linkerkant een 120 meter lange mural. Kunstenaar Gino Bud Hoiting laat hier een dag uit het leven zien van een Helmonds stel in de jaren 30/40 van de vorige eeuw. Ook zie je in dit kunstwerk verwijzingen naar het Draaiorgelmuseum en het EDAH-museum welk beide gevestigd zijn in het gebouw waarop de mural staat.

Kasteelheer Hezelo

Street art in Helmond

Kom je met de auto Helmond binnenrijden vanuit Eindhoven dan zie je aan de linkerkant de eerste kasteelheer van Helmond, Hezelo. Niels en Kaspar van Studio Gifitg laten met deze 18 meter hoge muurschildering Hezelo na vele jaren van afwezigheid weer terugkeren in de stad.

Lucas Gassel

Lucas Gassel Helmond

Op de zijmuur van de bibliotheek maakte Robin Nas (Zenkone) een 400 m2 grote mural met daarin in aantal elementen die verwijzen naar Lucas Gassel, een 16e eeuws schilder uit Helmond, en een verwijzing naar Helmond als textielstad.

Vincent van Gogh

murals van Gogh spoorzone brabant helmond

Onder de brug die over het kanaal gaat heeft Ilse Weisfelt de pilaren voorzien van kleurrijke illustraties. Zij liet zich inspireren door Vincent van Gogh. Ook in de Brabantse steden Den Bosch, Breda, Tilburg en Eindhoven vind je street art als eerbetoon aan van Gogh.

Vedett

Street art en Graffiti in Helmond

Op de achterkant van restaurant 33 Good Food prijkt een flesje Vedett Extra Blond. Je moet goed kijken als je door de Kerkstraat loopt, want je bent er voorbij voordat je het weet. Leuk detail: het bier loopt zo de regenpijp in 🙂

Paalwoningen

Paalwoningen Helmond

Als je dacht dat er alleen in Rotterdam paalwoningen te vinden zijn dan heb je het mis. Sterker nog, Helmond had ze als eerste. Als eerbetoon aan deze bijzondere woningen zijn ze vastgelegd op een muur van een verlaten pand in de Heistraat.

Watertoren

bezienswaardigheden Helmond
Nog zo’n iconisch gebouw is de Watertoren. Dit is het hoogste gebouw van Helmond. Deze schildering staat op de muur naast bovengenoemde paalwoningen.

Canal of Cult

Mural Studio Giftig Helmond
Langs het kanaal zijn diverse culturele instellingen gevestigd die samen het culturele hart van Helmond vormen. Een aantal aspecten uit de cultuurgeschiedenis van Helmond zijn door Studio Giftig in beeld gebracht op de muur onder de Traverse (Kromme Steenweg). Zo zie je er muziek in terug, Maria van Brabant, het trainingspak, een kat en Lucas Gassel.

Leonardusbuurt

murals helmond
Op de zijgevel van een huis aan de Jan Stevensstraat maakt Astraki Strikes uit Cyprus deze muurschildering. Ze wil er de diversiteit uit de Leonardusbuurt mee laten zien. Inspiratie haalde Astraki (echte naam Stella) uit de voortuinen van de bewoners in de wijk. Zo zie je de vogels, de lucht, de kleuren en de bladeren van de bomen terug laten komen in haar werk.

Grauwte smoel, ginne skrik

helmond-graffiti-street-artFotocredits Helmond Fanatics

Het motto van de supporters van voetbalclub Helmond Sport is ‘grauwte smoel, ginne skrik’. Oftewel: een grote mond maar geen schrik. Dit motto is verwerkt in een mooi stukje street art in het stadion van Helmond Sport, op de muur van Vak O. Vur welleke club bende gai?

Tijdelijke street art in Helmond

Urban Matterz Helmond
Elk jaar vind in Helmond het hiphopfestival UrbanMatterz plaats. Tijdens dit festival komen er diverse artiesten naar Helmond die op een speciaal daarvoor neergezette wand los gaan met hun spuitbussen. Ook kun je dan zelf aan de slag met een spuitbus en jouw kunsten laten zien. De Graffiti Wall of Fame blijft helaas altijd maar korte tijd staan.

Als je dan toch in Helmond bent voor de street art, maak dan meteen een stadswandeling. Aanrader!

Graffiti Helmond

Hou jij net zoveel van street art als ik? Lees dan ook de andere blogs die ik schreef over steden in Nederland met toffe street art:

Dit bericht bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen in HelmondStreet art en graffiti in Helmond

Share: