11 tips voor een design stedentrip in Eindhoven

Als je aan Eindhoven denkt denk je niet meteen aan een bruisende stad voor een stedentrip. Want wat is er nou te doen in Eindhoven? Het heeft geen grachten zoals Amsterdam of havens zoals Rotterdam. Maar wat Eindhoven wel heeft is design. En dat maakt de stad prima geschikt voor een dagje of weekendje weg in eigen land.

Hier komen ze: 11 tips voor een hippe stedentrip in Eindhoven. En vooruit, ik geef je ook nog twee bonustips 🙂

Piet Hein Eek

Misschien wel de meest succesvolle ontwerper heeft een atelier, winkel en restaurant in de voormalige keramische werkplaats van Philips. Hier werden in de vorige eeuw radio’s en televisies gemaakt. Nu koop je er kunst gemaakt van sloophout, kun je er lekker eten en worden er regelmatig tentoonstellingen en concerten gehouden.

Tips stedentrip Eindhoven

Ketelhuisplein

Het hipste plein van Eindhoven vind je op Strijp-S, de plek waar vroeger de Philipsfabrieken stonden. Hier huizen trendy winkels met vintage kleding, elpee’s en meubels naast graffiti-artiesten, mode-ontwerpers en 3D-printers. Het Ketelhuisplein is het creatieve en culturele hart van Eindhoven.

Klokgebouw

Het Klokgebouw is een van de markantste gebouwen op Strijp-S. Het oude fabriekspand is vernoemd naar de klok die boven op het zeven verdiepingen tellende gebouw staat. In het Klokgebouw vinden regelmatig concerten en andere evenementen plaats. Elke derde zondag van de maand is er de Feel Good Market, een markt waar duurzame en handgemaakte producten verkocht worden. Waar lekkere hapjes en drankjes te krijgen zijn. En waar je kunt genieten van gezellige live muziek. Bij goed weer wordt de markt naar buiten, naar het Ketelplein, verplaatst.

Vershal Het Veem

In een voormalige Philipsfabriek huist nu een hippe versmarkt. Hier kun je terecht voor een smakelijk ontbijt, lekkere lunch, heerlijk diner en voor je dagelijkse boodschappen. Hou jij van eten, drinken, proeven en ruiken? Dan moet je Vershal Het Veem met zijn passievolle ondernemers zeker bezoeken als je in Eindhoven bent.

Vershal het Veem Eindhoven

Kazerne

Voor een lekker koffie, lunch of diner tussen kunst en design moet je bij Kazerne zijn. In een van de eerste marechausseekazernes van Nederland en naastgelegen industriële loods van de gemeentereiniging kun je eten, drinken, werken, slapen en ontspannen. Ook vinden er wisselende exposities plaats van internationale creatievelingen.

Coffeelab STRP (voorheen Onder de Leidingstraat)

Het interieur bestaat uit beton en buizen en heeft een industrieel karakter. Het eten is er gezond, lekker en biologisch. Het is the place to be voor veganisten, maar ook niet veganisten kunnen hier heerlijk eten en genieten van de overheerlijke chai latte. Ook is er een mini-supermarktje voor je biologische boodschappen.

Radio Royaal

Tussen het Klokgebouw en het Ketelhuis zit de machinekamer van het voormalige energiehuis van Philips, waarin Radio Royaal zijn intrek heeft genomen. Op deze 300m2 ongepoetst industrieel design moet je zijn voor een (groeps)lunch, diner, kookworkshop of bruiloft.

Wat te doen in Eindhoven

Het Ketelhuis

In een voormalig transformatorhuis ontmoeten eten, drinken, kunst en cultuur elkaar. De koffie is er versgemalen, de taarten zelfgebakken en het eten gemaakt van lokale producten, zoals de honing die op het dak van het pand gekweekt wordt. Bij mooi weer kun je lekker buiten op het terras zitten.

Van Abbemuseum

Als liefhebber van moderne kunst wilde Henri van Abbe Eindhoven en omgeving hiervan mee laten genieten. In 1936 opende het van Abbemuseum, tegenwoordig is het een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Je komt er o.a. werken tegen van Picasso, Kandinsky en Chagall.

Hip overnachten in Eindhoven: The Student Hotel

NRE-terrein

De plek waar vroeger een aantal nutsbedrijven stonden is getransformeerd tot een creatieve stadsbuurt waar wonen en werken samen komen. Breng zeker een bezoekje aan Fifth, in de voormalige gasfabriek. Hier eet je bekende gerechten met een verrassende smaak in een industriële setting. In het weekend geniet je er van live Blues en Jazz, in een aparte bar draait een dj, er is een koffiebranderij en er vinden regelmatig evenementen plaats.

Dutch Design Week

Nog niet genoeg design gehad? Elk jaar in oktober wordt in Eindhoven de Dutch Design Week georganiseerd. Dan vinden er in de stad honderden events plaats verdeeld over tientallen locaties. In 2020 staat de Dutch Design Week gepland van 17 tot en met 25 oktober.

dutch design Eindhoven

Overnachten in Eindhoven

Blue Collar Hotel & Hostel -> ruimtelijk, robuust en industrieel
Kazerne -> slapen tussen het werk van top-designers
Inntel Hotel Arts Eindhoven -> een Philips fabriek uit 1909 omgebouwd tot trendy hotel
Design Hotel Glow -> charmant en eigentijds in het Quartier Latin van Eindhoven

Bonustip: Als je dan toch in Eindhoven bent en van kunst houdt, ga dan zeker ook op zoek naar street art. In Eindhoven zijn namelijk veel gave werken te vinden. Check vooral het Dommeltunneltje met de Silly Walk.

Extra bonustip: Elk jaar in november vindt in Eindhoven lichtfestival Glow plaats. Tientallen kunstenaars showen hun lichtkunsten langs een vijf kilometer lange route.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

11 tips voor een hippe stedentrip in Eindhoven | Hou je van design? Dan moet je in Eindhoven zijn | Wat te doen in Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland 11x Dutch Design in Eindhoven | tips voor een hippe stedentrip | Doen in Eindhoven | Noord-Brabant, Nederland

Share: