Wandelen in Limburg: Nationaal Park de Groote Peel

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt Nationaal Park de Groote Peel. Een prachtig gebied dat dankzij de aangelegde knuppelbruggen prima geschikt is om te wandelen.

Wandelen in de Groote Peel

We parkeren de auto bij Buitencentrum de Pelen is Ospel om in het Limburgse deel van de Groote Peel te gaan wandelen. Hier starten drie verschillende wandelingen: een gele van 2 kilometer, een rode van 3 kilometer en een blauwe van 6 kilometer. Wij gaan voor de rode, de Knuppelbrugroute.

Wandelen met kinderen in de Groote Peel?
Loop dan het Kabouterpad vol met sporen van kabouters.
Wie weet kom je er eentje tegen!

De Knuppelbrugroute dankt zijn naam aan de diverse knuppelbruggen (bruggen gebouwd van knuppelhout) die zijn aangelegd in het gebied. Zo kun je door het oorspronkelijke veenmoeras lopen zonder natte voeten te krijgen. Wel zo fijn.

Wandelen Groote Peel Ospel | Knuppelbrugroute langs Meerbaansblaak

De route is 3 kilometer lang en makkelijk te volgen dankzij de rode paaltjes. Het eerste stuk gaat gelijk op met de gele route. Bij het uitzichtpunt scheiden de wegen, gele route naar links, rode naar rechts.

Wij lopen deze route op een zonnige herfstdag, maar ook in de winter, lente en zomer is het hier mooi wandelen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. In de herfst zijn dat de prachtige herfstkleuren en natuurlijk de paddestoelen. Daar zien we er onderweg ook meerdere van.

Lees ook: Wandelen in Noord-Brabant: de Moerputten

Het mooiste plekje op de route is de Meerbaansblaak. Vanaf een vlonder heb je schitterend zicht op een grote plas die ontstaan is door het uitbaggeren van veen na het vertrekken van de turfstekers. Een fijne plek om even te genieten van de stilte en het gevoel te ervaren alsof je alleen op de wereld bent. Ondanks dat er in dit gebied veel vogels leven zien wij er niet veel.

Wandelroute Groote Peel Limburg langs Meerbaansblaak

Zo mooi als deze herfstdag begint, zo dreigend grijs worden de wolken naarmate we langer onderweg zijn. En helaas blijft het niet bij dreigen. het begint te regenen… Maar het geluk is met ons want vlakbij staat een schuilhuisje. Komt dat even goed uit!
Na een flinke bui lopen we weer verder. Wat een prachtig gebied! Het fijne van dit deel van de Groote Peel is dat er geen fietsers mogen komen. Oftewel geen e-bikes die op hoge snelheid voorbij razen. Heerlijk rustig dus.

Lees ook: de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg

Ben je zelf ook stil dan kun je in Nationaal Park de Groote Peel nogal wat wilde dieren tegen komen. Zoals bijvoorbeeld een ree, vos of wild zwijn. Ook lopen er grazers als pony’s, schapen en koeien door het gebied. Helaas hebben wij geen van deze dieren gezien. Misschien zijn we niet stil genoeg geweest?

Bekijk ook de video die ik maakte van deze wandeling in NP de Groote Peel:

Bewaren voor later? Pin op Pinterest!

Wat te doen in Limburg? Wandelen in de Groote Peel vanuit Ospel | Vakantie Nederland Wandelen herfst | tips herfstvakantie | herfst Nederland | Doen in Limburg, Nederland | Wandelroute Groote Peel

Share: