Een stadswandeling door Helmond

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Een prachtige dag voor een stadswandeling in ‘mijn’ stad, Helmond.

Mijn stadswandeling begint bij het station. Helmond heeft er vier: station Brandevoort, station ‘t Hout, station Helmond en station Brouwhuis. Station Helmond werd geopend in 1866 en is het belangrijkste station in Helmond. In 2014 werd station Helmond compleet vernieuwd, inclusief het kunstwerk Hello Future.

Station Helmond

Ik loop schuin naar links tussen twee appartementsgebouwen door naar de Groenstraat. Hier staat het Stonehenge van Helmond. Twee cirkels, elk bestaand uit 16 pilaren. De pomp in het midden is afkomstig van de voormalige Gerardusschool. Naast de pilaren staat het oude Kantongerecht. Tegenwoordig zit hier een bedrijf in dat zich richt op legionella-preventie.

Kunstroute Helmond

Tussen de pilaren door loop ik, via een groene onderdoorgang met blauwe regen, naar de fontein La Gargouille, wat waterspuwer betekent.

Een stadswandeling door Helmond

Tussen de appartementen door, langs het politiebureau loop ik naar het Lambertushof. Een uniek plein aan de achterkant van de Lambertuskerk.

Een stadswandeling door Helmond

Aan het Lambertushof vind je diverse kunstwerken, poëziezuilen, atelierwoningen en kleinschalige particuliere winkeltjes. Het Lambertushof is ook onderdeel van de kunstroute en regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals Music en plein public.

Een stadswandeling door Helmond

Als je het Lambertushof uitloopt kom je in de Kerkstraat. Ik weet het niet zeker maar deze straat zou zomaar eens vernoemd kunnen zijn naar de Lambertuskerk die hier zijn ingang heeft.

Lambertuskerk Helmond robustelliorgel
Ik heb er honger van gekregen en ga lunchen bij Hotel Brasserie St. Lambert, naast de kerk. Goh, waar zouden zij hun naam vandaan hebben?

Lees ook: 5x lekker lunchen in Helmond

Elke derde zondag van de maand, van september t/m april organiseren ze een middag met live-muziek. Helaas voor mij was het vandaag de tweede zondag van de maand. Maar het pistoletje met rosbief, rucola, pijnboompitten en truffelmayonaise maakte veel goed.

Lunchen in Helmond

Ik kan er weer tegen en vervolg mijn stadswandeling door Helmond. In de Kerkstraat zat heel vroeger aan de linkerkant een vleeschhouwerij. Het gerucht gaat dat hier in de schuur ooit een tijger verstopt heeft gezeten.Nu zit er in dit monumentaal pand een sprookjesachtig winkeltje, Fairyland.

Een stadswandeling door Helmond

Update: Fairyland is ondertussen verhuisd naar Aarle-Rixtel.

Aan het einde van de Kerkstraat kom je op de Kasteel Traverse. Ook wel de Luchtbrug genoemd. Veel Helmonders waren destijds tegen de aanleg van deze weg. Er werd zelfs een anti-luchtbrugpartij opgericht. Onder de Traverse vind je een mural die verwijst naar het leven van Vincent van Gogh.

mural van Gogh Brabant

Ik duik rechts de Kamstraat in waar portretten hangen van allerlei markante Helmonders. Uiteraard hangt ‘onzen Berry’ ook in deze eregalerij.

Bekende Helmonders

Op de Markt stond ik even stil bij het huis met de Luts. Dit is het oudste huis van Helmond en dankt zijn naam aan zijn karakteristieke luifel (leuts of luts). In 1587 raakte het huis beschadigd bij een grote stadsbrand. De gevel bleef ongeschonden. Tegenwoordig zit hier Il Borgo, een chocolaterie en lunchroom.

Oudste huis Helmond

Over de Markt liep ik naar het Hool voor wat Helmondse les. In de vitrines hangen een aantal typisch Helmondse woorden met een bijpassende prent.

Een stadswandeling door Helmond

Via de Noord Koninginnewal liep ik naar het Ketsegangske, een karakteristiek straatje met ambachtelijke winkeltjes. Het Ketsegangske is genoemd naar Jan Kets die hier in 1837 woonde.

Een stadswandeling door Helmond

Terug op de Markt bevindt zich aan de rechterkant Lokaal 42, een fijne plek om te borrelen, te buurten, te eten en muziek te luisteren. Naast live-optredens en exposities organiseren ze diverse (muzikale) evenementen. Naast de vaste menukaart serveren ze hier elke dag een wisselende maaltijd.

Lokaal42 Helmond

Het Speelhuisplein is nog altijd een plek waar ik buikpijn krijg. Dit is de plek waar het unieke theater ‘t Speelhuis stond. Stond, want eind 2011 werd dit theater door brand compleet verwoest. Ik hoorde dit trieste nieuws toen ik op de boot vanuit Engeland onderweg was naar huis. Dit kon niet waar zijn. Mijn maag draaide om. Maar het was helaas wel waar…

Brand Speelhuis Helmond

Foto www.helmond.nl

De paalwoningen staan er gelukkig nog wel. De voorste twee zijn na de brand gerestaureerd, de rest is intact gebleven.

Paalwoningen Kubuswoningen Helmond

Op de zijmuur van de bibliotheek prijkt een megagrote muurschildering die verwijst naar het industriële verleden van Helmond.

street art Helmond

Een stukje verderop in het Havenpark staat een oude stoomketel uit 1899 uit de fabriek van Begemann. Deze blikvanger is bedoeld als knipoog naar, wederom, het industriële verleden op die plek.

Havenpark Helmond

Langs het kanaal liep ik lekker in het zonnetje. De terrassen aan het water waren vandaag vrij leeg. In de zomer is het hier heerlijk zitten.

Doen in Helmond

Ik steek over naar de Steenweg, ook wel de PC Hooftstraat van Helmond genoemd. Op de Steenweg zit Scala, tot 1970 een bioscoop, nu een theaterzaal.

Doen in Helmond

Na het afbranden van theater ‘t Speelhuis werd naarstig gezocht naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden in de leegstaande kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Als je de kans krijgt moet je op deze unieke lokatie eens een voorstelling gaan bijwonen. Een hele aparte ervaring.

Een stadswandeling door Helmond

Op het Frans Jozef van Thielplein staat de Waterman, een beeld dat oorspronkelijk voor het Speelhuisplein bedoeld was. In het pand erachter zit een bioscoop.

Een stadswandeling door Helmond

Aan dit plein ligt ook een helft van het Gemeentemuseum, de andere helft bevindt zich in het kasteel.

Gemeentemuseum Helmond

Onderweg naar het middeleeuws kasteel zie ik nog een herinnering aan de Begemann-fabriek.

Begemann

Ik duik weer onder de Traverse door om de mooist mural van Helmond te bewonderen. Op een grote muur aan de Parkweg zie je de eerste kasteelheer van Helmond, Hezelo.

street art Helmond

Het kasteel is een van de best bewaard gebleven kastelen van Nederland uit de middeleeuwen. Vandaag de dag is het kasteel een van de twee lokaties van het Gemeentemuseum, kun je er trouwen en eind november krijgt het kasteel elk jaar hoog bezoek. Dan logeert Sinterklaas in het kasteel van Helmond.

Een stadswandeling door Helmond

Tijd voor thee! Voor mij is het eigenlijk altijd wel tijd voor thee. De thee bij brasserie de Kasteelpoort is niet zomaar een kop thee maar pure verwennerij! Met een stukje huisgemaakte tiramisu en een toef slagroom. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij.

Kasteel Helmond

Ik loop verder langs de Vlisco. Vlisco is wereldberoemd om zijn kleurrijke stoffen die aan Afrika geleverd worden. Zo’n beetje heel Afrika loopt in kleren uit Helmond. Bij de fabriek is een winkel, de enige buiten Afrika, waar iedereen Vliscostoffen kan kopen.

Vlisco Helmond

Suytkade is de nieuwste wijk in Helmond. Een wijk met een mooie architectuur en eigenwijze bouwvormen. Suytkade is nog steeds volop in ontwikkeling.

Suytkade Helmond
In het kanaal (Zuid-Willemsvaart) is een duikstek gecreëerd. Deze duiklocatie heeft alles wat je van een duikstek mag verwachten: goed zicht, veel leven en een prachtige onderwaternatuur vol sponsen, zoetwatermosselen en vissen.

Duiken in Helmond

Ik eindig mijn stadswandeling door Helmond bij cultuurtempel De Cacaofabriek. Vroeger (1894-1932) was dit een fabriek van cacaopoeder en chocoladeproducten, De Nederlandsche Cacaofabriek. In 2008 brak ook hier brand uit en werd een deel van het gebouw verwoest. In 2013 werd het gebouw omgebouwd tot een groot cultureel centrum.

Cacaofabriek

In De Cacaofabriek is plek voor exposities, er zijn twee filmzalen en een poppodium. Ook zijn er diverse creatieve bedrijven gehuisvest, zoals Chocola De Cacaofabriek. Deze chocolaterie is ontstaan uit het idee dat De Cacaofabriek niet compleet zou zijn zonder een passende invulling van chocolade en cacao.

Ik schreef dit blog op het terras van De Cacaofabriek onder het genot van een lekker glaasje bier. Dus als je wat spelvouten tegenkomt weet je waar het aan ligt.

Een stadswandeling door Helmond
Overnachten in Helmond? Kijk hieronder voor de beste aanbiedingen.Booking.com

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Een stadswandeling door Helmond #stedentrip #streetart #NederlandWat te doen in Helmond? #stedentrip #stadswandeling #streetart #Nederland

Share: