Word een digital nomad in 4 stappen

Sinds een tijdje ben ik een zogeheten digital nomad en kan ik dus locatie-onafhankelijk werken. Dat geeft mij een ongelooflijk groot gevoel van vrijheid! In dit blog vertel ik je hoe ik van een fulltime 9-5 baan geswitcht ben naar locatie-onafhankelijk werken. Overweeg jij ook te gaan leven als een digitale nomade? Lees dan snel verder. Ik ga je vertellen hoe jij in een paar stappen, net als ik, een digital nomad kunt worden.

Wat is een digital nomad?

Oké, first things first. Want wat is een digital nomad nou eigenlijk? Je hoort deze term tegenwoordig overal en je hebt vast de foto’s wel eens voorbij zien komen van mensen die aan het zwembad zitten met hun laptop of op een of ander verlaten strand. In weze is een digitale nomade iemand die zijn werk locatie-onafhankelijk kan doen. Iemand die in staat is overal ter wereld te kunnen werken gebruik makend van de huidige technologie. Een digital nomad heeft vaak niet meer nodig dan een laptop en een goede wifi-verbinding.

Maar is dat dan niet elke thuiswerker? Nee, niet echt. Het verschil tussen iemand die op afstand werkt en een digital nomad is dat een digital nomad veel vaker reist. Vandaar het ‘nomad’. Een digital nomad trekt vaak van plek naar plek en werkt dan vanuit de lokale koffieshop, een café, zijn gehuurde appartement of een co-workingspace. Iemand die op afstand werkt werkt meestal vanuit zijn eigen huis.

Ik werkte al jaren op een kantoor. Elke dag van 9 tot 5. Thuiswerken was geen optie. Tot Corona kwam. Binnen een paar dagen werd er geregeld dat we met z’n allen ons werk vanuit huis konden doen. Ik vond het heerlijk! Geen reistijd meer, lekker in mijn huispak achter de laptop. Maar mijn eigen tijd indelen kon ik nog steeds niet. En dat was iets wat ik wel graag wilde.

En toen kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd zou worden. In eerste instantie baalde ik daar ontzettend van. Weg vast inkomen. Later greep ik deze kans aan om eindelijk te gaan doen wat ik zo graag wilde: locatie-onafhankelijk werken.

Maar hoe pak je zoiets dan aan? Ik ging eens op zoek naar digital nomads in mijn omgeving. Een daarvan is Suzanne van Duijn, ik ken haar vanuit de bloggerswereld. Suzanne werkt al jaren als digital nomad en is dus een echte ervaringsdeskundige. Vanuit haar ervaring heeft ze de Digital Nomad E-Course ontwikkeld. Ik besloot de cursus te gaan volgen en na afloop wist ik het zeker: dit is wat ik wil. Ook wist ik door het maken van de opdrachten in de cursus hoe ik mijn geld online wil gaan verdienen.

—>  Tip: je volgt de Digital Nomad E-Course nu tijdelijk voor maar €99,- (normale prijs €198,-)

Geld verdienen als digital nomad

Ik had mijn reisblog al waarmee ik elke maand wel wat geld verdien maar nog niet genoeg om van te kunnen leven. Maar sinds Corona zijn intrede heeft gedaan, en de reiswereld op zijn gat ligt, zijn die inkomsten gedaald naar 0. Ik moest dus iets anders bedenken. Dat iets anders is Pinterest marketing geworden. Ik help (online) ondernemers met het groeien van hun bedrijf met Pinterest. Ik vind het geweldig om mijn kennis te delen en te zien hoeveel Pinterest voor een onderneming kan doen. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn website.

Als Pinterest marketeer neem ik de Pinterest marketing over van bedrijven. Contact onderhou ik via Zoom of Skype. Want of ik nou thuis achter mijn bureau zit, in een café in Barcelona of op het strand in Thailand, dat maakt voor een opdrachtgever niks uit. Is dat wel een probleem? Dat is het niet mijn ideale klant.

In werkelijkheid werk ik voornamelijk vanuit huis. Het waarom weten we allemaal wel: Corona. Maar als het straks weer verantwoord is om te gaan reizen ben ik de eerste die gaat. Naar Bali of Valencia. Of toch maar Mexico? Of Tenerife. Mogelijkheden genoeg.

Locatie-onafhankelijk werken in 4 stappen | tips voor een leven als digital nomad

Wat kun je nog meer gaan doen om online geld te verdienen?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om om online je geld te verdienen. Mijn doel is om zoveel mogelijk passief inkomen te verdienen. Oftewel slapend rijk worden haha. Ik heb een travel quiz gemaakt en op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een online cursus en het schrijven van een e-book. Dat is nu even heel veel werk maar als het klaar is gaat het geld opleveren terwijl ik niks meer hoef te doen.

Ook verdien ik geld met affiliate marketing. Dit houdt in dat ik een link plaats op mijn website/blog naar een product of dienst. Als jij dat product of dienst dan aanschaft krijg ik daar commissie over terwijl het jou niks extra’s kost.

Op mijn blog plaats ik ook betaalde links. Bedrijven willen dan graag een link plaatsen in een door mij geschreven relevant blog en betalen daarvoor. Of ze leveren zelf content aan die ik tegen betaling plaats.

Andere manieren om online geld te verdienen zijn:

  • een webwinkel
  • e-commerce
  • online coaching
  • teksten schrijven of vertalen
  • websites bouwen
  • wordt een virtual assistent
  • online adviesbureau
  • online pokeren
  • marketing (SEO, SEO, e-mailmarketing, social media marketing)
  • huiswerkbegeleiding
  • Engelse les geven (of welke taal dan ook)
  • je foto’s verkopen

Maar je kunt ook eens nadenken over je huidige werkzaamheden. Zijn deze echt alleen maar op kantoor of vanuit huis uit te voeren? Ik werkte een tijd op een servicedesk en ben van mening dat ik dat werk ook in een ander land had kunnen doen. Je bent dan geen eigen baas maar je kunt wel werken waar ter wereld jij wil met behoud van een vast salaris. Je kunt het altijd eens bespreken met je leidinggevende.

Als freelancer kun je klussen vinden in Facebookgroepen, op LinkedIn en op platformen die hier speciaal voor gemaakt zijn zoals Freelance, Hoofdkraan en Upwork (voor internationale klussen).

Online geld verdienen met affiliate marketing

Succesvol zijn als digital nomad

Wat ik vooral heel belangrijk vind is om niet op één paard te wedden. Zorg dus voor verschillende inkomstenbronnen. Mijn online inkomsten kwamen van mijn reisblog. Nu de reiswereld op zijn gat ligt heb ik daar dus €0,- inkomsten uit. Als dit je hoofdinkomen is is dat toch wel erg zuur. Gelukkig voor mij had ik er nog een fulltime baan bij. Dus erg belangrijk: spreid je kansen. Hiermee creëer je een continue inkomen.

Blijf langere tijd op één plek

Mijn advies voor als je gaat reizen als digital nomad, wat je natuurlijk gaat doen als het weer kan, is: blijf voor langere tijd op een bepaalde plek. Reizen is vermoeiend. Als je elke week naar een andere plek reist gaat je dat opbreken. Gebruik je energie voor andere dingen. Door langer op één plek te blijven heb je meer rust in je lijf én de mogelijkheid om je bestemming te ontdekken.

Ik raad je aan om minimaal vier weken ergens te blijven voordat je verder reist. Als je langer op één plek blijft kun je met een verhuurder afspraken maken over de kosten van je verblijf. Check Airbnb voor langdurige verhuur. Met deze link krijg je €50,- korting op je verblijf.

Zoek gelijkgestemden

Als je locatie-onafhankelijk werkt en telkens op een andere plek verblijft dan ga je waarschijnlijk collega’s missen. Niet zozeer voor het praatje bij het koffieapparaat maar om te sparren over je werkzaamheden, je bedrijf en je leven als digital nomad. Ga daarom op zoek naar gelijkgestemden. Op Facebook bestaan diverse groepen voor digital nomads. Ook via co-workingplaces kun je gelijkgestemden ontmoeten, in het plaatselijke koffietentje met wifi vind je ze over het algemeen niet zo snel.

tips voor online geld verdienen | in 4 stappen locatie-onafhankelijk werken | hoe word je een digital nomad

De realiteit van het locatie-onafhankelijk werken

De foto’s van digital nomads die met hun laptop op het strand zitten heb je vast wel eens gezien. Nou, ik kan je vertellen dat dat geen doen is. De zon schijnt op je scherm zodat je niks ziet, de wifi is niet stabiel en je raakt snel afgeleid. Ik tenminste wel. Zoek daarom een plek waar je ongestoord kunt werken aan een fatsoenlijk bureau met een degelijke stoel. Je wilt niet met ergonomische klachten terugkomen uit Costa Rica of wat dan ook.

Je succes hangt helemaal af van hoeveel tijd jij in je bedrijf stopt. Het is niet meer zo makkelijk als werken voor baas, waar je op een dag waarop je niet zoveel zin had ook niet zoveel deed. Opdagen op de juiste tijd was vaak voldoende. Toen kwam je daar mee weg, nu niet meer. Het opbouwen van een (online) bedrijf kost tijd, heel veel tijd. Maar uiteindelijk zul je krijgen wat je wilt:  een locatie-onafhankelijk bestaan met voldoende inkomsten. Werken waar en wanneer je maar wilt voor klanten die jij hebt uitgekozen.

Vakantie zoals je dat gewend bent bestaat niet meer

Een van de dingen waar je aan moet wennen als digital nomad is het feit dat je nooit meer echt vakantie hebt en op vakantie gaat. Ja, je reist veel, maar dat is geen vakantie. Je staat ‘s ochtends op tijd op en werkt de hele dag, net zoals ieder ander. De avonden en weekenden ben je vrij, net als iemand met een kantoorbaan of wat dan ook. Maar die avonden en weekenden ben je wel op een geweldige lokatie en kun je er op uit. Iets wat je thuis niet zo snel doet.

Ik werk vier dagen per week en ben dus drie dagen vrij. Nooit echt vrij want er is altijd wel een mail die beantwoord moet worden, social media moet bijgehouden worden of wat dan ook. Maar grote klussen doe ik in die vier dagen. Je kunt er ook voor kiezen om je uren over vijf dagen te verdelen en wat eerder te stoppen zodat je aan het einde van je werkdag nog even lekker aan het zwembad kunt gaan liggen. Is toch anders dan thuis op de bank hè?

Mensen begrijpen het niet

Hier zul je vaak tegen aan lopen. Hoe vaak krijg ik niet de vraag of ik alweer op vakantie ben. Om moe van te worden. Mensen, het is niet altijd vakantie, het is gewoon werken. Dat ik in Barcelona ben, of waar dan ook, wil niet zeggen dat ik vakantie vier. Ik ben er aan het werk, keihard. Om ‘s avonds lekker over de Rambla te kunnen slenteren, in het weekend op het strand te kunnen gaan liggen of een uitstapje te maken naar een mooie plek in de omgeving.

Of de vraag of ik hiermee wel genoeg verdien. Ik vraag een verpleegster, postbode, advocaat of wie dan ook toch ook niet of ie wel genoeg verdient? Maar het antwoord op de vraag is: JA, hiermee kan ik genoeg verdienen om van te leven. Een leven waar ik zelf voor heb gekozen.

Wat mij heel erg heeft geholpen bij het zetten van de stap naar locatie-onafhankelijk werken is de Digital Nomad E-Course van Suzanne van Duijn. Via deze link krijg je nu maar liefst 50% korting op de cursus. Wees er snel bij want deze aanbieding is maar tijdelijk.

En weet je, je kunt (net als ik) ook kiezen voor een bestaan als parttime digital nomad. Ik heb namelijk een zoon, een huis en een vriend. Die vinden het niet leuk als ik constant over de wereld zwerf. En ik vind het fijn om een thuis te hebben. Ik hoef niet continue onderweg te zijn. Maar het gevoel om wel de mogelijkheid te hebben, het gevoel van vrijheid, dat is fantastisch! Ik kan gaan wanneer ik wil en werken waar ik wil. Wie wil dat nou niet?

Ben jij klaar om een digital nomad te worden? Laat het me weten in een reactie.

Word een digital nomad in 4 stappen | tips voor locatie-onafhankelijk werken | remote werken doe je zo | tips om geld te verdienen op internet

Share: