Portugese cataplana de marisco (recept)

Een van mijn favoriete gerechten om zelf te maken is cataplana de marisco, een visschotel uit Portugal. Cataplana is genoemd naar de pan waar het in gemaakt wordt en met dit recept maak je dit super smaakvolle gerecht met zalm, kabeljauw, garnalen en chorizo zelf.

Als je ooit in de Algarve geweest bent dan heb je vast de koperen pannen wel eens ergens in een winkel gezien. In Nederland kun je ze kopen bij de betere kookwinkels. Let op: de koperen pannen zijn niet te gebruiken op een elektrische of inductiekookplaat. Speciaal hiervoor is een rvs-variant ontworpen.

recept cataplana de marisco portugal

De cataplana zorgt niet alleen voor een heerlijke bereiding van het gerecht maar ook voor een mooi presentatie op tafel. Zelf heb ik geen cataplana in huis maar maak ik dit gerecht in een emaille braadpan. Ssttt, niet tegen een Portugees zeggen hè 😉

Er zijn veel verschillende varianten van cataplana de marisco, elke Portugees heeft zijn eigen recept. Traditioneel wordt cataplana de marisco met vis gemaakt maar als je geen liefhebber bent van vis kun je dit vervangen door kip.

Dit is mijn recept (voor 2 personen) maar varieer er gerust op los.

Wat heb je nodig om cataplana te maken?

  • scheutje olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, in plakjes
  • handvol verse koriander
  • handvol verse basilicum
  • 150 gram chorizo, in blokjes
  • 1 laurierblad
  • scheutje witte wijn
  • piri piri kruiden
  • peper en zout
  • 1 blikje tomatenpuree
  • half kopje bouillon
  • 150 gram kabeljauw
  • 150 gram zalm
  • 200 gram garnalen

Lees hier mijn blogs over Portugal

Hoe maak je cataplana?

  1. Roerbak de knoflook met de ui, paprika en chorizo in de olijfolie.
  2. Voeg de wijn, tomatenpuree, laurierblad, piri piri kruiden en de bouillon toe.
  3. Leg er de tomaten op en schep het geheel één keer om.
  4. Bestrooi de vis met peper en zout en snij ‘m in grove stukken. Leg de stukken op het vocht.
  5. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuten op laag vuur staan.
  6. Leg de garnalen erop en bestrooi het geheel met basilicum en koriander.
  7. Doe de deksel weer dicht en laat wederom 5 minuten op laag vuur staan tot de garnalen mooi roze van kleur zijn.

Serveer de cataplana met gekookte rijst of met Turks brood. Dat laatste vind ik zelf het lekkerst.

Bom proveito!


Dit recept voor Portugese cataplana de marisco bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Recept voor Portugese cataplana de marisco. Dit overheerlijke gerecht uit Portugal kom veel tegen in de Algarve en in de omgeving van Lissabon #wereldgerecht

Share: