Rondreis van 3 weken door Indonesië: de route

Mijn rondreis door Indonesië start in Denpasar. Ik slaap een nachtje in H Sovereign Bali, op 10 minuten rijden van het vliegveld, om bij te komen van de lange vlucht. Lang, omdat ik een stopover in het Chinese Xiamen maakte. De volgende dag, na een uitgebreid ontbijt, pak ik het vliegtuig naar Yogyakarta (ook wel Yogya of Jogja genoemd) op Java waar mijn reis echt gaat beginnen.

➤ Lees ook: Verleng je tussenstop tot een gratis stedentrip

Yogyakarta

In en om Yogyakarta is ontzettend veel te doen. Zo wandel ik over JL Malioboro, de grootste en bekendste winkelstraat van Yogyakarta, bezoek ik het paleis van de sultan (Kraton), het waterpaleis Taman Sari en Fort Vredeburg wat ooit door Nederlanders gebouwd werd.

Vanuit Yogyakarta ga ik naar de Borobudur, de grootste Boeddhistische tempel ter wereld, en naar de Prambanan tempel waar ik geniet van de zonsondergang en een Ramayana balletvoorstelling.

Overnachten in Yogyakarta doe ik bij Good Karma. Een ontzettend leuk hostel met supervriendelijk personeel en een lekker ontbijt.

route rondreis indonesie

Met de nachttrein reis ik verder naar Malang.

Malang

Als de trein Malang binnenrijdt zie ik allemaal gekleurde huizen. Later blijkt het de Kampung Warna Warni (Jodipan Village) te zijn. Voorheen een achterstandswijk maar door het schilderen van alle huizen trok de wijk veel toeristen aan en bloeit de wijk als nooit tevoren.

Ik wandel wat rond in het centrum van de stad en over Alun Alun, het stadsplein van Malang, waar ik een spelletje schaak speel met lokale kinderen en laat me met een fietstaxi naar bovengenoemde kampung rijden.

Overnachten in Malang doe ik bij Hostel Wees een kind wat onderdeel is van een weeshuis. Door hier te overnachten draag je bij aan het welzijn van de kinderen die er wonen.

malang java indonesie

➤ Lees ook: 10 dingen die je moet doen als je op Java bent

Met chauffeur Harry ga ik de komende drie dagen op pad om de Bromo en de Ijen vulkanen te beklimmen.

Mount Bromo

We wachten op een uitkijkpunt tot de zon opkomt vanachter de vulkaan. Helaas kun je de natuur niet sturen, ik heb wel eens mooiere zonsopkomsten gezien. We rijden verder om de Bromo daadwerkelijk te gaan beklimmen. Middels een trap loop je naar boven waar je mooi zicht hebt op de omgeving en de vulkaan zelf.

Madakaripura waterval

Onderweg van Mount Bromo naar Mount Ijen bezoeken we de Madakaripura waterval. Ik moet even uit mijn comfort zone door achterop een scooter te stappen (ik geef niet graag de controle uit handen) om naar de ingang gereden te worden. Vanaf de ingang lopen we naar de meters hoge waterval waar nat worden een garantie is.

Mount Ijen

Alweer een nachtelijk avontuur. Om 3 uur word ik opgehaald door Harry om samen met een gids Mount Ijen te gaan beklimmen. Het is een flinke klim waarvoor enige conditie wel vereist is. Helaas ontbreekt het er bij mij aan dus moet ik regelmatig even uitrusten. Maar de klim is het waard! Onderweg naar boven zie ik het blauwe vuur (blue flame) en eenmaal boven word ik getrakteerd op een mooie zonsopkomst en een prachtig zicht in de vulkaankrater.

Bromo Ijen Java

Ik laat Java achter me en pak de boot naar Bali.

➤ Lees ook: 6 plekken voor een fantastische zonsondergang op Bali

Lovina

Aangekomen op Bali ga ik naar Lovina in het noorden om een paar dagen te relaxen want Java was vermoeiend. Door de jetlag maar ook door de nachtelijke activiteiten. Dus in Lovina ga ik even lekker niks doen. Een beetje bij het zwembad hangen en wat wandelen over het strand. Oh, en lekker eten 🙂

De taxichauffeur die me bij de ferry opgehaald heeft vertelt tijdens de 2 uur durende rit naar Lovina dat zijn vrouw een wellnesspraktijk runt. Daar ga ik eens lekker gebruik van maken. Ik laat me masseren, krijg een bodyscrub, geniet van een rozenbad en krijg een manicure. Ik kan er weer tegenaan!

Overnachten in Lovina doe ik bij Aditya Beach Resort. Dit resort ligt pal aan het strand en heeft een fijn zwembad en een prima restaurant.

tips Lovina Bali

➤ Lees ook: Het leed dat jetlag heet

Op Bali is weinig tot geen openbaar vervoer. Je kunt er een scooter huren (let op: scooters zijn hier motoren waarvoor je een motorrijbewijs nodig hebt) of een taxi nemen. Ik doe het laatste. Ik huur een Nederlands sprekende gids/taxichauffeur die mij van Lovina naar Ubud brengt. Ideaal, hij brengt me naar de mooiste plekken en vertelt honderduit over zijn Bali.

Hotsprings, rijstvelden, tempels en meren

Via de hotsprings in Banjar, de mini Borobudur Brahma Vihara Arama, de meren Danau Buyan en Danau Tamblingan (ook wel de Twin Lakes genoemd), de UNESCO rijstvelden van Jatiluweh (waar ik een mooie wandeling maak) en de prachtige watertempel Puri Ulun Danu Bratan brengt mijn gids/chauffeur me naar Ubud. Ik reserveer hem meteen weer voor over een paar dagen.

route 3 weken indonesie

Ubud

Wat een relaxte plek! Ondanks dat Ubud best wel toeristisch is geniet ik er van de rust. In ga nogmaals naar een spa neem er yogalessen en bekijk ik de brutale aapjes bij de ingang van het Monkey Forest. Ik huur een scooter om naar Goa Gajah (de olifantengrot) te rijden en ga ‘s avonds naar het Koninklijk paleis om een traditionele Balinese dansvoorstelling (Legong) bij te wonen.

Overnachten in Ubud doe ik bij Puri Saraswati Bungalows, midden in het centrum maar toch erg rustig gelegen in de tuin van het waterpaleis Puri Saraswati.

➤ Lees ook: Een relaxdag met yoga en wellness in Ubud

tips ubud bali
Vanuit Ubud reis ik verder naar Amed in het oosten van Bali. Mijn chauffeur/gids haalt me keurig op tijd op om weer een volle dag op pad te gaan. Ik vind het ideaal. Ik heb vervoer van A naar B en meteen ook naar de bezienswaardigheden waarover mijn gids heel veel weet te vertellen. In het Nederlands, dat is wel even wennen. In het begin praat ik steeds Engels tegen hem omdat ik dat zo gewend ben tijdens het reizen.

Tempels en een vulkaan

Onderweg naar Amed stoppen we bij drie tempels: Tirta Empul, Besakih en Tirta Gangga. Tirta Empul is de plek waar veel Balinezen komen om zich te reinigen. Op de helling van de berg Gunung Agung ligt de Besakih tempel. Op dit complex staan meer dan 80 tempels waarvan er eentje toebehoort aan de familie van mijn gids. Enthousiast vertelt hij dan ook over de ceremonies die er regelmatig plaatsvinden.

Onderweg heb ik mooi zicht op de Gunung Agung, een vulkaan die nog steeds actief is. De laatste tempel die ik bezoek is de Tirta Gangga, een waterpaleis dat prachtig gelegen is tussen de rijstvelden. Hier borrelt het heilige water uit de vele beelden en in twee bassins mag ook gezwommen worden.

tips indonesie

Amed

In het oosten van Bali is het een heel stuk rustiger dan op de rest van het eiland. Ik geniet hier dan ook volop van de rust. Vanuit mijn bed zie ik de zon opkomen en de vissers terug komen met tonijn die ‘s avonds voor mij op de barbecue gebakken wordt. Hoe vers wil je het hebben?

Maar ik ben ik niet als ik niks ga ondernemen dus ga ik snorkelen bij een Japans scheepswrak, dat vlak voor de deur van mijn resort ligt, en maak ik een ontzettend mooie tocht met de mountainbike. Die tocht begint boven op de Gunung Agung en eindigt bij zonsondergang op het strand van Amed.

Overnachten in Amed doe ik bij het heerlijke Nalini Resort dat pal aan zee ligt en een van de beste koks van Bali in dienst heeft.

➤ Lees ook: 7 leuke dingen om te doen in Amed

tips amed bali
Ik laat me door een taxi afzetten bij de pier in Sanur om de boot naar Nusa Lembongan te pakken. Handig: bij het bootticket is een hotel drop off inbegrepen. Hoef ik zelf niet te gaan zoeken.

Nusa Lembongan

Meteen bij aankomst op het eiland voel ik me er thuis. Er heerst een sfeer waar ik me prettig bij voel. Nusa Lembongan is autovrij en er is geen openbaar vervoer. Wil je naar een restaurant maar is het te ver lopen? De meeste restaurants hebben een haal- en brengservice. Of je huurt, net als ik, een scooter. Een scooter is het ideale vervoermiddel op Nusa Lembongan. Ik rij ermee naar prachtige stranden als, de naam zegt het al, Dream Beach en Lighthouse Beach en naar de bekende Yellow Bridge die Nusa Lembongan met Nusa Ceningan verbindt.

Bij de mangroves in het oosten van het eiland huur ik een plank om te gaan suppen (weer wat van mijn bucketlist afgestreept) en ik maak een snorkeltrip. Tijdens deze trip hoopte ik mantaroggen te zien. Wist je dat die wel 4 meter groot kunnen worden? Helaas was de zee te wild voor de mantaroggen en heb ik ze niet gezien. Ondanks dat was het een leuke trip.

Overnachten op Nusa Lembongan doe ik bij Bunda 7 Bungalows in een heel mooi aangelegde tuin en mét zwembad, want dat vind ik fijner om in te zwemmen dan de zee. Voor iets meer luxe is Hotel Indiana Kenanga (pal aan het strand) een aanrader.

➤ Lees ook: Het beste van Nusa Lembongan

tips nusa lembongan
Met de boot ga ik terug naar het vaste land. Deze keer geen taxichauffeur die mij naar de volgende bestemming brengt maar ik huur een scooter om verder te reizen. Het mooie is dat ik de scooter huur in Sanur en deze in kan leveren op het vliegveld van Denpasar, aan het einde van mijn rondreis.

Uluwatu

Ook hier blijkt het weer ideaal te zijn om een scooter te hebben. Ik rijd ermee naar Padang Padang Beach. Het wemelt er van de brutale apen, daar hou ik niet zo van. Daarom rij ik door naar Bingin Beach, een populaire plek bij surfers, en geniet van de mooie lijven kunsten van de surfers.

Samen met de manager van de accommodatie waar ik verblijf rijd ik naar de Uluwatu Tempel. Ook hier wemelt het van de brutale apen die, als je niet uitkijkt, de zonnebril van je neus pakken om hem pas terug te geven als ze wat te eten krijgen. Ik woon hier bij zonsondergang een traditionele Balinese dans bij, de kecak-dans. Heel mooi om te zien, op een bijzondere plek en op een bijzonder moment.

Overnachten in Uluwatu doe ik bij Tregge Surf Camp waar de huisjes mooi gelegen zijn in een prachtige tuin en het ontbijt superlekker is. Vooral de banana pancakes.

➤ Lees ook: Recept voor banana pancakes

tips uluwatu bai

Ik neem afscheid van Uluwatu om op pad te gaan naar mijn laatste bestemming: Canggu.

Canggu

In Canggu wilde ik leren surfen maar het enige wat ik er gedaan heb is genieten van de zon, een boek, de surfers, het eten, de cocktails en de prachtige zonsondergang bij Finns Beach Club.

Overnachten in Canggu doe ik bij Kao D Surfer Hotel. Een fijn hotel met een terras, bar en zwembad op het dak. Een heerlijke plek om je reis af te sluiten.

tips canggu bali

Indonesië is prima geschikt voor de low budget reiziger. Je kunt er heel goedkoop overnachten en het eten slaat al helemaal geen gat in je budget. Rani vertelt in haar blog wat zij kwijt was tijdens drie maanden backpacken door Indonesië.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Route rondreis van 3 weken door Indonesië - Worldwife.nl  Route rondreis van 3 weken door Indonesië - Worldwife.nl

Share: