Street art en graffiti in Breda (Blind Walls Gallery)

In dit blog neem ik je mee langs de mooiste street art en graffiti in Breda. Vandaag de dag zijn er in Breda ruim 90 muurschilderingen te vinden die stuk voor stuk een verhaal vertellen over de stad.

Breda kent een rijke street art scene die voornamelijk te danken is aan Blind Walls Gallery, een collectief dat werkt aan een nieuw stadsgezicht door de blinde muren in de stad te voorzien van toffe street art. Sinds 2015 nodigt Blind Walls Gallery nationale en internationale artiesten uit die zich laten inspireren door de verhalen van Breda.

Bekijk ook de video die ik maakte over de street art en graffiti in Breda

Op de website van Blind Walls Gallery stippel ik een route uit langs de werken die ik graag wil zien. Met de fietsen achter in de auto rijden we naar Breda met de bedoeling de uitgestippelde route te gaan fietsen. Maar omdat het zo f*cking koud is besluiten we met de auto langs de muurschilderingen te rijden.

Street art en graffiti in Breda

De eerste stop die we maken is bij een Japanse geisha op de muur van een sushi-restaurant aan de Ginnekenmarkt. Het rood en wit in de mural komt terug in de vlag van Breda. Eigenlijk is het andersom.

Street art Breda

Op de Veilingkade maakten Collin van der Sluijs en Super A onderstaande kleurrijke muurschildering in samenspraak met inwoners van Breda die tijdens de lockdown van 2020 talloze verhalen en anekdotes vertelden. De fantasievogels staan symbool voor familie, diversiteit, transformatie, veerkracht, hoop en trots.

Blind Walls Gallery Breda

Ook te zien op de Veilingkade:

Graffiti Breda
Street art in breda
Street art in Breda

Op de 110 meter lange muur van voormalig CSM suikerfabriek prijkt een muurschildering die is geïnspireerd op het schilderij Las Lanzas, ook wel bekend als La rendición de Breda (de overgave van Breda), van Diego Velázquez. Het schilderij uit 1634 illustreert de overwinning van Spanje waarin gouverneur Justinus de sleutel van de stad overhandigt aan Spinola.

time to momo - Weekendje weg, Time To Momo Redactie | 9789493195103 | Boek - bruna.nl

Vijf Nederlandse (Zenk One, Rutger Termohlen, Super A, Staynice, Collin van der Sluijs) en vijf Spaanse (Sawe, Flai, Yubia, Guan, Sunkist) artiesten hebben de muur beschildert. De Nederlanders en Spanjaarden begonnen ieder aan een van de kant van de muur en werkten naar elkaar toe. In het midden vindt, net als in het schilderij van Velázquez, de sleuteloverdracht plaats.

CSM Suikerfabriek
CSM Breda
Breda street art
Breda street art
Om de hoek:

graffiti Breda

Brabant Remembers

In samenwerking met Brabant Remembers (een project dat persoonlijke verhalen vertelt over de Tweede Wereldoorlog) zijn er in Breda drie muurschilderingen gemaakt in het kader van de viering van 76 jaar bevrijding. De murals zijn geïnspireerd op levensveranderende oorlogsverhalen.

Brabant Remembers
Deze mural, gemaakt door Marije Maria, herdenkt slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens WOII.

Brabant Remembers muurschilderingen
TelmoMiel heeft zich laten inspireren door de vlucht van Breda, een grootschalige evacuatie waarbij uiteindelijk 104 slachtoffers vallen. Achteraf bleek de evacuatie niet nodig.

street-art-otecki
Dit werk van Otecki is gebaseerd op de bevrijding van Breda en is een eerbetoon aan de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Street art in de wijk Tuinzigt (Breda)

Ramon Dekkers Breda Zenk One

Zenk One maakte een hommage aan kickbokslegende Ramon Dekkers. In het ontwerp zijn bokshandschoenen, een Thaise bloemenkrans en een diamant te zien, een verwijzing naar zijn bijnaam ‘The Diamond’. Dekkers was achtvoudig wereldkampioen Thai-boksen en daarnaast de eerste buitenlander met de titel ‘Thaibokser van het Jaar’. Hierdoor kreeg Dekkers een heldenstatus in Thailand. In 2013 overleed Dekkers onverwachts tijdens een training.

Blind Walls Gallery Breda
Blind Walls Gallery Breda
Street art Breda
En net iets buiten de wijk:

Street art Breda

Blind Walls Gallery Breda
Street art Breda

Meer street art en graffiti in Breda

Blind Walls gallery Breda
Zenk One (Robin Nas) Breda

Ook maakte Zenk One deze ode aan Godevaert Montens, burgemeester van Breda tijdens de 80-jarige oorlog, een burgervader met leeuwenmoed.
time to momo - Dagje kunst & cultuur
De Mols Parking is een plek waar veel murals te vinden zijn. Op deze bijzondere plek stond in de 15e eeuw een kapel (St. Joost), in de 16e eeuw was het een begraafplaats, in de 19e eeuw een groentetuin en in de 20e eeuw stond er een militaire kazerne.

Mols Parking Breda

Street art Breda

Deze mural is geïnspireerd op de St. Joostkapel met bijbehorende begraafplaats waar eerst pestlijders en later armen, wezen, soldaten en zelfmoordenaars begraven werden. Geen idee of ze er nog steeds liggen.

Blind Walls gallery Breda

Jeff Canham nam in zijn schildering de eerste negen woorden van het NATO fonetische alfabet op. Het gebruik ervan tijdens onder andere de Tweede Wereldoorlog verwijst naar het militaire verleden van dit terrein.

Ook te zien op dit terrein:

graffiti Breda
Street art en graffiti in Breda
Street art en graffiti in Breda

De bekende vleugels van Kelsey Montague, wie kent ze niet? Naast Breda zijn ze te vinden in diverse steden in Noord, en Centraal Amerika, Australië en Europa.

What lifts you? street art vleugels
Dan is er een einde gekomen aan mijn route langs de mooiste street art van Breda. Wil je zelf ook een route gaan lopen of fietsen? Download dan de Blind Walls Gallery-app en stippel een route uit. Als je liever met een gids op pad gaat kan dat ook. Ze bieden ook fiets-en wandeltours aan.


Misschien vind je dit ook interessant:

Wil je dit blog over de mooiste street art en graffiti in Breda bewaren voor later? Pin het dan op Pinterest.

Route langs de mooiste street art en graffiti in Breda #BlindWallsGallery #streetart #Nederland

Ontdek de mooiste street art en graffiti in Breda met deze route van de #BlindWallsGallery #streetart #Nederland

Share: