De lekkerste wijnen uit het buitenland

Ook al weten we in Nederland inmiddels echt wel hoe we wijn moeten maken, de meeste wijn halen we toch uit het buitenland. Vooral wijn uit de gevestigde wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje zijn populair. Het zijn niet alleen echte wijnlanden, er worden in al die landen ook zoveel verschillende soorten wijnstijlen geproduceerd dat er genoeg te ontdekken valt.

Wijnen uit Frankrijk

Het meest bekende wijnland is Frankrijk. Door de hele wereld aanbeden en veel wijnen over de grens zijn geïnspireerd op de Franse versie. Oerdruiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Syrah zijn dan ook over de hele wereld aangeplant. Elke wijnstreek kent zijn eigen identiteit in Frankrijk, maar Bourgogne en Bordeaux steken er met kop en schouders bovenuit.
Villa Parcs Vakantiehuis Provence

Bourgogne wijn wordt over het algemeen gemaakt van twee druiven: Pinot Noir voor rode wijn en Chardonnay voor wit. Maar geen enkele Chardonnay of Pinot Noir is er hetzelfde en de stijlen verschillen tussen de vele appellations. In Bordeaux regeren de druivenrassen Cabernet Sauvignon en Merlot, met Cabernet Franc als ondersteunende derde. Wijnen waar Cabernet Sauvignon domineert zijn vaak krachtiger dan de wijnen met meer Merlot in de blend.

Wijn Frankrijk Bourgogne

Wijnen uit Italië

In vrijwel heel Italië wordt wijngemaakt, maar ook hier is geen enkele wijn hetzelfde. Italiaanse rode wijn komt op de markt van fris, fruitig licht, zoals een Bardolino, tot aan stevige Barolo’s. Klimaat speelt een grote rol. Meer naar het zuiden zijn de wijnen voller en zwoeler.

Zo kunnen rode wijnen uit Puglia, van de druif Primitivo, jammy zijn en zondoorstoofd. Zo is er in Italië voor elke liefhebber wel een wijn te vinden. Ook voor wit. Neem de lichte en frisse Pinot Grigio wijnen en de rijkere Pecorino wijnen. En om nog maar niet te spreken van al die verschillende inheemse druivenrassen waar ze in de verschillende gebieden wel raad mee weten. Probeer bijvoorbeeld eens een wijn van Falanghina of Coda di Volpe.

Lekkerste wijnen uit Italie

Wijnen uit Spanje

Qua wijngaardoppervlak is Spanje het grootste wijnland ter wereld, maar dan wel op de hielen gezeten door, jawel, China. Daarna volgen Frankrijk en Italië. Wel is het aantal druivenstokken per hectare minder. Vanwege de droogte in Spanje kunnen er per stukje wijngaard minder druivenstokken overleven.
Kampeerreizen Spanje
Het meest aangeplant staat het witte druivenras Airén, maar wijnen van alleen dit druivenras kom je niet zo vaak tegen. Daarna staat het blauwe druivenras Tempranillo het meest aangeplant. Deze druif speelt ook de hoofdrol in de beroemde Rioja wijnen. Populaire witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Verdejo en Albariño.

beste wijn spanje
Uit welk land komt jouw favoriete wijn?

Share: