10x doen in Innsbruck

Het lieflijke Innsbruck is met zijn 120.000 inwoners de vijfde grootste stad van Oostenrijk en de hoofdstad van Tirol. In het oude centrum van het pittoreske Innsbruck vind je nog veel middeleeuwse gebouwen die omgeven zijn met (besneeuwde) Alpen, wat zorgt voor een idyllisch tafereel. Ik bezoek Innsbruck tijdens een skivakantie in Zell am Ziller vanwaaruit ik binnen een uur met de trein in Innsbruck ben. Innsbruck beschikt over veel interessante bezienswaardigheden en is daarom een van de meest bezochte steden van Oostenrijk. Toch is het nooit onaangenaam toeristisch druk in de sfeervolle straten van Innsbruck. Hieronder geef ik je een aantal tips om te doen wanneer je in Innsbruck bent.

Maria Theresienstrasse

Aan het begin van de Maria Theresienstrasse staat de Triumphporte. Deze boog is gebouwd door Keizerin Maria Theresa ter gelegenheid van het huwelijk van haar zoon. Als je onder de boog doorloopt kom je op de Maria Theresienstrasse met zijn gekleurde barokke gebouwen en de Annazuil. Hier kun je heerlijk winkelen in Kaufhaus Tyrol of in de Raadhuispassage. Voor koffie, thee of iets anders warms kun je terecht bij een van de vele straatcafé’s. Kijk op de Maria Theresienstrasse vooral ook rond voor een prachtig stadspanorama met het Goldenes Dachl en de toppen van de Nordkette aan de ene kant, en de Bergisel springschans aan de andere kant.

Goldenes Dachl

Ten noorden van de Maria Theresienstrasse vind je het Goldenes Dachl. Je ziet het gouden dak van verre al blinken. Het Goldenes Dachl bestaat uit 2.657 vergulde koperspanen. Hier is het dus echt allemaal goud wat er blinkt. In het pand bevindt zich een museum waar de geschiedenis van het gouden dak op een interactieve manier verteld wordt en ook die van de opdrachtgever Keizer Maximiliaan I.

Hofburg

De keizerlijke Hofburg is de plek waar Keizer Maximiliaan I een tijdlang gewoond heeft. Je kunt hier 25 keizerlijke kamers bezichtigen uit de 18e en 19e eeuw. De fresco’s zijn er echt heel erg mooi. Hoogtepunt is de Grote Zaal, waar nog steeds activiteiten plaatsvinden.

Strudel eten bij Kröll

Je bent niet in Innsbruck geweest als je geen apfelstrudel gegeten hebt. Voor de lekkerste ga je naar strudelcafé Kröll in de Altstadt.

Mariahilfe

Mariahilfe is een wijk die aan de linkeroever van de rivier de Inn ligt. De mooie gekleurde huizen die afsteken tegen de besneeuwde Nordkette zijn een plaatje om te zien.

Stadsturm

Vanaf de 31 meter hoge stadstoren heb je een prachtig uitzicht over de stad, de Nordkette en de Inn. Bijna 450 jaar lang hielden stadswachters vanuit deze toren de stad in de gaten en waarschuwden ze de inwoners van Innsbruck als er gevaar dreigde. Je bereikt de toren via het historische raadhuis van Innsbruck.

Schloss Ambrass

Schloss Ambras is een prachtig kasteel en tevens het oudste museum ter wereld. Bewonder de arsenalen, de kunst- curiosakamer, de Spaanse Hal, de Habsburgse portretgalerij en de Strasser glascollectie en wandel door de prachtig aangelegde Engelse tuinen.

Nordkette

De Nordkette is het deel van de Alpen dat de bergwereld verbindt met het stadsleven van Innsbruck. De Nordkettebahn brengt je in 20 minuten naar de Seegrube op 2000 meter hoogte. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je mooie wandelingen maken, mountainbiken of bergbeklimmen.

Bergisel Sprungschanze

Je ziet ‘m vanuit diverse plekken in Inssbruck al liggen: de 50 meter hoge Olympische skispringschans. Beklim de 255 treden van de toren (of pak de lift) voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Kristallwelt

Op zo’n 20 minuten vanuit Inssbruck kom je in een wereld van schitterende dromen in de ondergrondse kamers van de Swarovski Kristallwelten. Verwonder je over alle facetten van kristal in dit museum en themapark.

Tip:
Ik raad je aan om een Innsbruck Card aan te schaffen. Meestal vind ik deze kaarten zijn geld niet waard maar in Innsbruck is ie dat zeker wel. Er zijn 3 soorten verkrijgbaar: voor 24, 48 of 72 uur en kosten respectievelijk €39,-, €48,- en €55,- (kinderen tussen 6 en 15 jaar krijgen 50% korting). Met de Innsbruck Card kun je onder andere gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, de Hop on Hop off-bus, de shuttle naar Swarovski Crystal World en het bergtreintje naar de Nordkette. Je kunt ook gratis aansluiten bij een stadswandeling én je krijgt gratis toegang bij diverse musea.

10x doen in innsbruck

Share: