Een dag in Harlingen

Harlingen is een stad die vooral gezien wordt als opstapplek om de boot naar een van de Waddeneilanden te nemen, zoals Texel of Terschelling. Dat is ook de reden dat ik in Harlingen verzeild raak. In de avond ga ik namelijk aan boord van het zeilschip de Waddenzee om mee te varen met de Horizontoer, waarbij Texel het eerste eiland is wat we aan zullen doen. Maar om iets meer over de Friese stad te leren vertrek ik al vroeg richting het Noorden.

Ik begin de dag met een stadswandeling met een gids van de VVV. Aan de hand van sterke verhalen leer ik Harlingen in zo’n twee uur een beetje beter kennen. Op humoristische wijze leidt de gids me langs de mooiste plekjes van de stad. We wandelen onder andere over de Waddenpromenade, langs de grachten, de Leeuwenbrug en de jachthaven. Tijdens de wandeling kijk ik vol verwondering naar de prachtige grachtenpanden. Wist je dat de oude binnenstad van Harlingen meer dan 600 monumenten telt?
dsc08942tips voor een dagje harlingenharlingen friesland waddenzeeleeuwenbrug harlingener op uit in frieslandNa de wandeling is het tijd voor lunch. Daarvoor kun je prima terecht bij de Lachende Koe. De menukaart is in de vorm van een krant en heet dan ook de Harlinger ‘Koe’rant. Op de kaart staan, naast de heerlijke gerechten, wetenswaardigheden, moppen en puzzels over koeien. Als het mooi weer kun je hier lekker in de achtertuin zitten.
lachende koe harlingen

Na de lunch bezoek ik de Barentzwerf. Op deze werf wordt, door vele vrijwilligers, een replica gebouwd van het expeditieschip de Willem Barentz. Exact volgens de methoden van eind 16e eeuw, een heel bijzonder project! Er wordt als sinds 20110 aan het schip gewerkt met de bedoeling klaar te zijn in 2018. Dan vindt Sail plaats in Harlingen en zal het schip meevaren. De werf is gratis te bezoeken. Meer info vind je op www.dewillembarentz.nl.
barentzwerf harlingenbarentzwerf harlingenWil je kennismaken met met lokaal bier? Dan moet je bij het Brouw- en proefDOK op het Havenplein zijn. Liefhebbers kunnen hier de bieren rechtstreeks uit de brouwerij proeven.

‘s Avonds is het een gezellige boel in het centrum van Harlingen. Door de optredens van de artiesten die meevaren met de Horizontoer, maar ook op de terrassen waar het gezellig druk is.

Een optreden van Silent War tijdens de Horizontoer.

Een optreden van Silent War tijdens de Horizontoer.

In Harlingen worden het hele jaar door veel evenementen georganiseerd. De ligging aan werelderfgoed de Waddenzee zorgt natuurlijk ook voor een grote aantrekkingskracht. Dus wil je genieten in Friesland? Ga eens naar Harlingen!

Share: