Een minicruise naar Newcastle

Al jaren staat het op mijn wishlist: een minicruise naar Newcastle. Vraag me niet waarom maar het kwam er nooit van om te gaan. Tot nu.

Aan het eind van de middag check ik in op de Princess Seaways. Dit cruiseschip van DFDS gaat mij in ongeveer 15 uurtjes van IJmuiden naar Newcastle varen.

minicruise ijmuiden newcastle engeland met dfds seaways
Op het schip is va nalles te doen. Er is een winkel, een bioscoop waar de nieuwste films draaien, een casino, verschillende restaurants en café’s met livemuziek.

Na wat te hebben gegeten ga ik naar een van de café’s en bestel ik een Guinness. Even later komt er een coverband met een zangeres die niet om aan te horen is. Gelukkig duurt het maar drie kwartier. Tijdens de pauze van de band speel ik een spelletje bingo maar helaas behoor ik niet tot de prijswinnaars.

wat te doen in newcastle
De band komt terug, zonder zangeres maar met een zanger. Dat scheelt een hoop! Na nog een Guinness wordt het nog best gezellig. Om 1 uur besluit ik toch maar mijn bedje op te gaan zoeken.

Na een prima nachtrust en een ontbijt is het nog een uurtje varen voordat ik van boord kan. Ik kijk naar buiten en zie de zon op komen. Dat gebeurt me niet zo vaak aangezien ik meestal te lui ben om er mijn bed voor uit te komen.

Wist je dat je vanuit de haven in Newcastle in 2,5 uur met de auto in het Schotse Edinburgh bent? Ik deed dit jaaaaaren gelden en maakte van daaruit een gave roadtrip door Schotland. Tips voor wat te doen in Edinburgh vind je op het blog van Annemarie.

tips newcastle
Om half 10 meren we aan. De bus die me naar het treinstation in Newcastle gaat brengen staat al klaar. De rit duurt zo’n 20 minuten.

Vanaf het station loop ik naar Castle Keep, het middeleeuwse kasteel waar Newcastle ooit naar vernoemd is.

newcastle in een dag
Een stukje verderop staat de St. Nicolas Cathedral met bovenin de lichttoren. Vroeger diende deze als navigatiepunt voor de schepen op de Tyne rivier, tegenwoordig zit er een café in de toren.

things to do newcastle
Ik wandel verder over Quayside en passeer de zeven bruggen van Newcastle. Een van de bekendste is de Millennium Bridge. Het bijzondere aan deze brug is dat ie kantelt als ie open gaat waardoor het lijkt of ie knipoogg. De Millennium Bridge is de eerste kantelbrug ter wereld.

millennium bridge newcastle
Aan de overkant van de Tyne, in Gateshead, staat het Baltic Museum. Ik ben over he algemeen niet zo’n fan van moderne kunst maar toch ga ik naar binnen. Niet voor de exposities maar voor het uitzicht over de stad. Én voor de museumwinkel vol leuke snuisterijen en gave boeken.

bezienswaardigheden newcastle

Mijn lunch bestaat uit een van de favoriete gerechten van de Britten: fish & chips. Een bezoek aan Engeland is voor mij niet compleet zonder fish & chips in een pub gegeten te hebben.

tips stedentrip newcastle

De middag staat in het teken van winkelen. Als je van shoppen houdt is Newcastle echt een walhalla. In Grainger Street bezoek ik de overdekte Grainger Market met zijn authentieke stalletjes. Je vindt hier de kleinste Marks & Spencer ter wereld. Bij Mrs. Pumphrey’s Curious Leaves koop ik een zakje groene thee met mango. Een lekker souvenir voor een theeleut als ik.

shoppen in newcastle
Ook de Central Arcade aan Grainger Street is een bezoekje waard. Het gewelfde glazen dak en de prachtige tegelvloer zijn er zeker zo mooi als de winkels.

winkelen newcastle

Een heel stuk moderner is Eldon Square. Een overdekt winkelcentrum met meer dan 100 winkels. Je vindt Eldon Square in Northtumberland Street, dé winkelstraat van Newcastle.

shoppen in newcastle

In deze straat vind je ook Fenwick, een groot warenhuis wat bekend staat om zijn mooie etalages. Mensen met kinderen lopen er in een lange rij langs om het verhaal van Peter Rabbit (Beatrix Potter) te bekijken.

wat te doen in newcastle
Na het winkelen wandel ik nog even door Leazes Park. Een oase van rust in het centrum van Newcastle. In deze tijd niet zo heel mooi maar in het voorjaar en de zomer is dit een heerlijke plek om te picknicken of om gewoon even lekker op een bankje te gaan zitten.

minicruise newcastle
Dan is het alweer tijd om terug te gaan naar de boot. Maar voordat ik aan boord ga geniet ik nog even van een prachtige zonsondergang.

een dag in newcastle

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen tijdens een minicruise naar Newcastle #cruise #engeland #newacstle Tips voor een bezoek aan Newcastle #minicruise #Newcastle #Engeland

Share: