Wat te doen tijdens een stedentrip in Liverpool

Liverpool is misschien niet de eerste stad die bij je opkomt als je een stedentrip wilt gaan maken. Toch is deze Engelse stad de moeite van het bezoeken waard. 

Liverpool behoort samen met Manchester, Leeds, Hull en Newcastle tot de Cities of Northern England. Ik ben een groot fan van Engelse steden, zo bezocht ik eerder o.a. Bristol en Bath. Helaas is vliegen vanaf Eindhoven naar Liverpool niet mogelijk dus boek ik een ticket vanaf Amsterdam naar Liverpool. Een andere optie is om van Eindhoven naar Manchester te vliegen en dan de trein naar Liverpool te nemen. Deze treinreis duurt ongeveer een uurtje.

Ik heb geen hotel geboekt in Liverpool maar ik ga couchsurfen. Sommigen verklaren me voor gek omdat ik bij een wildvreemde in huis ga slapen maar ik vind het juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen en vaak laat je host je de leukste plekken van de stad zien. En ik ben tijdens het alleen reizen toch niet helemaal alleen.

Ik spreek af dat Karen, mijn host, mij oppikt bij een van de leukste cafe’s van de stad: Leaf Café in Bold Street. Van origine is het een theewinkel. Inmiddels is de zaak uitgegroeid tot een hippe plek waar nog steeds tientallen soorten thee verkocht worden maar waar je ook terecht kunt voor ontbijt, lunch, diner of cocktail. Regelmatig worden er muziekavonden georganiseerd en vinden er tentoonstellingen plaats.

Stedentrip Liverpool op de planning? Ik vertel je wat te doen in deze stad in het noorden van Engeland. Met tips van een local.

Tijdens de thee kletsen we over van alles en nog wat en noemt Karen mij de dingen die je zeker moet doen als je in Liverpool bent. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Beatles, Beatles en nog eens Beatles

Liverpool ademt The Beatles. Niet gek natuurlijk, aangezien dit de plek is waar zij vandaan komen en ontdekt zijn. Je wordt er dan ook in de hele stad aan herinnerd. Op elke straathoek staat een muzikant liedjes van The Beatles te spelen, op Pier Head staat een standbeeld van de Fab Four, in Matthew Street van John Lennon, Paul McCartney vind je bij de ingang van het Hard Days hotel en Eleanor Rigby zit op een bankje in Stanley Street. Ik besluit het Beatles Story Museum te bezoeken om meer te weten te komen over deze beroemde band uit Liverpool maar je kunt ook deelnemen aan een stadswandeling met Beatles-thema.

Een bezoek aan Liverpool is niet compleet zonder een bezoekje aan de Cavern Club (Matthew Street), de pub waar The Beatles ontdekt zijn. Ik neem er een kijkje en drink er een biertje. Terwijl ik dat biertje drink wordt er live muziek gespeeld. Uiteraard speelt de band allemaal covers van The Beatles. Ik besluit nog een biertje te drinken, en nog een, en… Er hangt een gezellige sfeer, zo gezellig dat ik er de hele middag blijf hangen én mezelf zelfs op de dansvloer begeef!

Heb je nog geen genoeg van de Beatlemania? Boek dan een hotel in de stijl van The Beatles zoals het Yellow Submarine of het Hard Days Night Hotel.

Tips voor je stedentrip naar Liverpool

The Royal Albert Dock

Vroeger heette Liverpool Muddy Pool of Water en het Royal Albert Dock, kortweg Albert Dock, is de originele muddy pool of water. Hier stonden vroeger de pakhuizen vol met o.a. katoen, zijde, thee en tabak. Klaar om verscheept te worden naar de rest van de wereld. Later is dit alles in verval geraakt maar inmiddels is het weer helemaal opgeknapt en vind je er allerlei restaurants, zoals Revolución de Cuba, leuke barretjes en diverse musea. Ook staat het Albert Dock op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hou je van winkelen? Dan moet je naar het naastgelegen Liverpool One.

De Mersey

Wie kent Ferry cross the Mersey, het bekende liedje van Garry & the Pacemakers nou niet? Zij maakten de Mersey rivier wereldberoemd. Je kunt zelf met de ferry over de Mersey om naar Birkenhead aan de overkant te gaan maar je kunt ook een boottocht over de rivier maken. Tickets daarvoor zijn hier verkrijgbaar.

Ook is het leuk om een wandeling te maken langs de oever van de rivier. Het mooiste stukje loopt van het Albert Dock tot aan Pierhead, de plek waar in de 19e eeuw de schepen naar Amerika vertrokken. Ben je verliefd? Hang dan een slotje langs het water om jullie liefde te bezegelen. Of ga even op een bankje zitten om mensen te kijken.

Je kunt ook zwemmen in de Mersey. Mijn host Karen doet dit een aantal keer per week en ze vraagt of ik mee ga. Maar gelukkig helaas heb ik geen zwemspullen bij me en laat ik dit aan me voorbij gaan.

Pier Head

Dit is de plek waar de boottochten over de Mersey vertrekken. Hier staan drie imposante gebouwen die puur gebouwd zijn om indruk te maken, Royal Liver Building, Cunard Building en Port of Liverpool Building. Als je met de boot aankwam in Liverpool waren dit de eerste gebouwen die je zag. Het zijn ook meteen de mooiste gebouwen van de stad. Niet voor niets staan de 3 graces op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Doen in Liverpool

Gratis musea

Zoals in veel Engelse steden zijn ook bijna alle musea in Liverpool gratis. Ideaal voor mensen als ik die niet zo van musea houden. De drempel is hierdoor veel lager. Ik neem een kijkje in het Museum of Liverpool (aan Pier Head). En dat bleek een goed besluit. Ik leer namelijk meer over de geschiedenis van Liverpool (de stad heeft het erg moeilijk gehad in de Tweede Wereldoorlog) en zijn inwoners, ook wel scousers genoemd.

Een deel van het museum staat in het teken van  muziek, er komen namelijk veel bekende bands uit Liverpool (o.a. The Beatles, Atomic Kitten, Franky Goes to Hollywood, OMD en Ultrabeat).

Een ander deel staat helemaal in het teken van sport nummer 1 in Liverpool: voetbal. Leer meer over de rivaliteit tussen de Reds en de Blues, oftewel FC Liverpool en Everton. Ik ben onder de indruk van de film die gedraaid wordt. Hierin komen diverse supporters van beide clubs aan het woord en voel je hoe het voetbal leeft in de stad.

Andere interessante musea die gratis zijn:

  • International Slavery Musuem
  • Merseyside Maritime Museum
  • Walker Art Gallery
  • Tate Liverpool

Lambanana’s

In de hele stad kom je ze tegen: bont gekleurde lambanana’s. Lambanana’s zijn een kruising tussen een lam (lamb) en een banaan (banana). Deze twee items werden vroeger vaak verscheept vanuit de haven van Liverpool en zijn daarom een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad. In Tithebarn Street vind je de superlambanana, een vijf meter hoge gele lambanana. De overige 125 kunstwerken zijn gemaakt toen Liverpool Culturele hoofdstad van het jaar was in 2008.

Lambanana's

Voetbal in Liverpool

Liverpool is niet alleen de stad van The Beatles maar ook de thuishaven van de voetbalclubs Everton en FC Liverpool. Tussen de twee clubs heerst een gezonde dosis rivaliteit, supporters gaan prima met elkaar om en maken grapjes over elkaar. Wat ik leerde in het Museum van Liverpool is dat de supporters geen club kiezen maar dat de club hen kiest. Je bent rood (FC Liverpool) of je bent blauw (Everton). FC Liverpool speelt hun thuiswedstrijden op Anfield Road en Everton op Goodison Park.

Het stadion van FC Liverpool voor door vele voetbaltoeristen gezien als een soort bedevaartsoord. De sfeer is er fantastisch, You’ll never walk alone wordt tijdens de wedstrijden door iedereen uit volle borst meegezongen. Helaas maakte de club ook twee rampen mee, het Heizeldrama in 1985 en de Hillsboroughramp in 1989. Bij het Heizeldrama kwamen tijdens de Europacup 1 finale tussen FC Liverpool en Juventus door rellen 39 supporters om het leven, 32 Italianen en 7 Engelsen. Bij de Hillsborouhramp lieten 96 supporters tussen de 10 en 67 jaar het leven door verdrukking tijdens de halve finale van de FA Cup, die gespeeld werd tussen FC Liverpool en Nottingham Forest. Naar aanleiding van deze ramp besloot Engeland alle hekken rondom de voetbalvelden weg te halen en staanplaatsen te vervangen door zitplaatsen.

Wil jij ook wel eens een kijkje nemen achter de schermen op Anfield Road? Boek dan hier een stadiontour inclusief museumtoegang.

Street art in Liverpool

Liverpool is een broeinest voor creatieve kunstenaars die heel handig zijn met een spuitbus. Je vindt de meest mooie kunstwerken door de hele stad maar vooral de wijk Baltic Triangle staat bekend om zijn street art. Hier werd in 2014 dan ook het Liverpool Street Art Festival gehouden. Voordat ik naar Liverpool vertrok maakte ik een lijstje met werken die ik graag wilde zien. Of ik deze ook daadwerkelijk gevonden heb lees je op het blog street art in Liverpool.

Street art in Liverpool

De beste fish & chips van Liverpool

Een van de voordelen van het overnachten bij een local is dat je de beste tips krijgt. Een bezoek aan Engeland is voor mij niet compleet zonder fish & chips dus vraag ik Karen waar ik moet zijn voor de beste fish & chips van Liverpool. Daar is ze heel stellig in: The Lobster Pot (Whitechapel). En inderdaad, zelden heb ik ze zo lekker gegeten!

Check voor de beste restauranttips het blog van Anne waarin ze de beste foodspots van Liverpool met je deelt.

Op stap in Liverpool

Velen noemen Liverpool de beste uitgaansstad van Groot-Brittanië. Er zijn dan ook veel toffe plekken te vinden om een drankje te doen. Naast de vele bars en clubs aan Wood Street en Mattew Street zijn dit de leukste:

  • Botanical Garden, een stadstuin met een houten openluchtbar. Geroemd om zijn gin en pizza’s. Alleen geopend in de zomermaanden.
  • Constellations, een oud pakhuis wat is omgebouwd tot stadstuin, bar, club en podium voor creatieve geesten.
  • Alma de Cuba, in een omgebouwde katholieke kerk kun je terecht voor Latijns-Amerikaanse gerechten en later op de avond worden hier de beste cocktails van de stad geschonken. Ook leuk: de gospelbrunch op zondag.
  • Kazimier Garden, op dit binnenhof dat ooit dienst deed als parkeerterrein wordt op zomeravonden een sprookjesachtige sfeer gecreëerd door talloze lichtjes. De bierkaart is hier legendarisch, maar ook voor wijnliefhebbers is dit een walhalla.

Ook Danique van The Wandering Mind bezocht Liverpool. Op haar blog deelt ze 10 hoogtepunten in Liverpool met je.

Overnachten in Liverpool

-> Tune Hotel, centraal gelegen, keurig hotel met vriendelijk personeel.
-> Titanic Hotel, stijlvolle kamers in een voormalig pakhuis aan Stanley Dock.
-> Yellow Sub, een must-do voor liefhebbers van The Beatles: slapen in een ‘yellow submarine’.
-> Hard Days Night Hotel, stijlvol boetiekhotel geïnspireerd door The Beatles om de hoek van de Cavern Club in Matthew Street

Ga jij binnenkort naar Liverpool? Dan heb ik dé ultieme tip voor je: always look up! Dan zie je de mooiste details.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen in Liverpool, EngelandTips voor een stedentrip Liverpool, Engeland

Share: