Beversafari in Nationaal Park de Biesbosch

Na het zien van de film Holland, natuur in de Delta wilde ik dolgraag de Grote Vijf van Nederland zien. Ik was vooral gefascineerd geraakt door de bever. Deze wilde ik dan ook als eerste gaan spotten. En dus ging ik met boswachter Thomas op beversafari in Nationaal Park de Biesbosch.

Een bever is een knaagdier van ongeveer een meter lang en weegt zo’n 30 kilo. Geen klein beestje dus! Tussen 1988 en 1992 werden er in de Biesbosch ruim 40 bevers uitgezet. Nu leven er zo’n 300 bevers en zijn er ruim 130 burchten. De kans is groot dat je dan een bever zult zien zou je denken. Ondanks dat de bever een dagdier is, is hij in de Biesbosch vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief omdat hij dan niet gestoord zal worden door recreatie. Dat maakt het spotten wel wat lastiger.

We vertrokken op beversafari vanaf jachthaven Vissershang in Hank. Met een fluisterboot gingen we de Biesbosch in. Wat een rust. Heerlijk. Het zonnetje scheen en je hoorde allerlei vogels fluiten. Thomas wist ons precies te vertellen welke dat waren. We hoorden de nachtegaal en de cetti’s vogel volop zingen. We hoorden niet alleen vogels maar we zagen er ook. Een poetsende slechtvalk in een hoogspanningsmast, een roodstaart op een paal, een aalscholver, blauwe reigers, eenden, knobbelzwanen, broedende meerkoeten en prachtige futen. Sommigen zagen een blauwborst en een ijsvogel voorbij schieten maar die heb ik helaas gemist.
vogels biesbosch

Na een uurtje varen gingen we aan wal bij de Amaliahoeve. Hier werden we ontvangen door Henny die ons een en ander over de geschiedenis van de Biesbosch vertelde. We genoten er van een heerlijke kop groentesoep met vers gebakken brood. De kinderen konden knakworstjes warm maken op het vuur dat Henny aangemaakt had.

Na de maaltijd gingen we weer aan boord van de fluisterboot. Ondertussen was het al wat gaan schemeren. De ideale tijd om bevers te spotten. Thomas vertelde ons waar we op moesten letten. Met zijn allen speurden we muisstil naar sporen die wezen op aanwezigheid van bevers. Die vonden we volop. Burchten, afgeknaagde takken, plekken waar de bevers in en uit het water klimmen. Maar de bevers zelf zagen we niet.
sporen bever

Kijk daar! Waar? Daar op dat stukje groen. Er zijn er twee. Iedereen sloop naar de voorkant van de boot om te zien wat er ontdekt was. Helaas geen bevers maar twee reeën. Ook onderdeel van de Grote Vijf, maar daar kwamen we niet voor.

De spanning steeg. Het duurde nu wel erg lang en we waren al bijna terug in de haven. Het zal toch niet zo zijn dat ik zonder een bever te hebben gezien weer huiswaarts moest? Thomas besloot dat we nog een rondje gingen maken door de Aakvlaai. We tuurden en tuurden maar nee hoor, geen bevers. Maar wat is dat? Jawel hoor! Daar zwemt er eentje. En een stukje verder nog een. Op het nippertje heb ik dus toch nog twee bevers gezien en dat maakt deze beversafari zeer geslaagd!
bever biesbosch
De eerste stempel in mijn Grote Vijf-paspoort is binnen. Op naar de volgende!
Share: