Beversafari in Nationaal Park de Biesbosch

Na het zien van de film Holland, natuur in de Delta wilde ik dolgraag de Grote Vijf van Nederland zien. Ik was vooral gefascineerd geraakt door de bever. Deze wilde ik dan ook als eerste gaan spotten. En dus ga ik met boswachter Thomas op beversafari in Nationaal Park de Biesbosch.

Een bever is een knaagdier van ongeveer een meter lang en weegt zo’n 30 kilo. Geen klein beestje dus! Tussen 1988 en 1992 werden er in de Biesbosch ruim 40 bevers uitgezet. Nu leven er zo’n 300 bevers en zijn er ruim 130 burchten. De kans is groot dat je dan een bever zult zien zou je denken. Ondanks dat de bever een dagdier is, is hij in de Biesbosch vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief omdat hij dan niet gestoord zal worden door recreatie. Dat maakt het spotten wel wat lastiger.

We gaan met een fluisterboot de Biesbosch in maar wist je dat je tijdens het wandelen in de Biesbosch ook bevers (en ander dieren) tegen kunt komen? We vertrekken vanaf jachthaven Vissershang in Hank. Wat is het hier heerlijk rustig. Het zonnetje schijnt en ik hoor allerlei vogels fluiten. Zelfs ik hoor ze, met mijn gehoor van 50%. Thomas weet ons precies te vertellen welke vogels het allemaal zijn. We horen de nachtegaal en de cetti’s vogel volop zingen. We horen niet alleen vogels maar we zien ze ook. Een poetsende slechtvalk in een hoogspanningsmast, een roodstaart op een paal, een aalscholver, blauwe reigers, eenden, knobbelzwanen, broedende meerkoeten en prachtige futen. Anderen zien een blauwborst en een ijsvogel voorbij schieten maar die heb ik helaas gemist.

vogels biesbosch

Na een uurtje varen gaan we aan wal bij de Amaliahoeve. Hier worden we ontvangen door Henny die ons een en ander over de geschiedenis van de Biesbosch vertelt. We genieten er van een heerlijke kop groentesoep met vers gebakken brood. De kinderen kunnen knakworstjes warm maken op het vuur dat Henny aangemaakt had.

Lees ook: micro-avontuur in Nederland – op edelhertsafari in de Oostvaardersplassen

Na de maaltijd gaan we weer aan boord van de fluisterboot. Ondertussen is het al wat gaan schemeren. De ideale tijd om bevers te spotten. Thomas vertelt ons waar we op moeten letten. Met zijn allen speuren we muisstil naar sporen die wijzen op aanwezigheid van bevers. Die sporen vinden we volop. Burchten, afgeknaagde takken, plekken waar de bevers in en uit het water klimmen. Maar de bevers zelf zien we niet.

sporen bever

Kijk daar! Waar? Daar op dat stukje groen. Er zijn er twee. Iedereen sluipt naar de voorkant van de boot om te zien wat er ontdekt is. Helaas geen bevers maar twee reeën. Ook onderdeel van de Grote Vijf, maar daar komen we vandaag niet voor.

Lees ook: micro-avontuur in Nederland – op wild zwijnsafari op de Veluwe

De spanning stijgt. Het duurt nu wel erg lang, we worden ongeduldig, en we zijn al bijna terug in de haven. Het zal toch niet zo zijn dat ik zonder een bever te hebben gezien weer huiswaarts moet? Thomas besluit dat we nog een rondje gaan maken door de Aakvlaai. We turen en turen maar nee hoor, geen bevers. Maar wat is dat? Jawel hoor! Daar zwemt er eentje. En een stukje verder nog een. Op het nippertje zie ik dus toch nog twee bevers en dat maakt deze beversafari zeer geslaagd!

bever biesbosch

De eerste stempel in mijn Grote Vijf-paspoort is binnen. Op naar de volgende!

Bewaren voor later? Pin op Pinterest:

Beversafari in de Biesbosch, een micro-avontuur in Nederland

Share: