Op zoek naar De Grote Vijf van Nederland

Door het zien van de film Holland, natuur in de Delta, ben ik gefascineerd geraakt door de bever. Ik wil dit fantastische dier dan ook gaan spotten in zijn natuurlijke omgeving. In de Biesbosch. Net als in de film. De bever is een van De Grote Vijf van Nederland. Alle vijf de diersoorten wonen in prachtige Nederlandse natuurgebieden. Ik wil ze allemaal zien. En vastleggen op de gevoelige plaat.

Hieronder De Grote Vijf van Nederland en de plek waar ik ze wil gaan spotten.

De bever

De bever wil ik gaan spotten in de Biesbosch. Met een fluisterbootje ga ik op zoek naar vraatsporen, burchten en glijbaantjes in de hoop de bever te zien.

Update: ik ben geweest. Lees meer over de beversafari in Biesbosch.

Bever Biesbosch Grote Vijf van Nederland Foto: Staatsbosbeheer

De zeehond

Niet op Texel of ander Waddeneiland maar op de Stampersplaat wil ik zeehonden gaan spotten. Met een boot wil ik over het Grevelingenmeer hopend dat de zeehonden mee komen zwemmen. De zeehond vind ik het schattigste dier van het stel. Kijk nou dat koppie!

Grote Vijf Nederland

Het wilde zwijn

Het wilde zwijn leeft onder andere op de Veluwe. Daar ga ik op zoek naar zoelen, wissels, keutels en wroetsporen. Geen idee wat het allemaal zijn maar dat hoor ik dan vast van de boswachter.

Update: Update: ik ben geweest. Lees meer over de wild zwijnsafari op de Veluwe.

WIld zwijn veluwe Grote Vijf van Nederland Foto: Staatsbosbeheer

Het edelhert

Dit prachtige dier wil ik gaan zoeken in de Oostvaardersplassen. Hier is de film De Nieuwe Wildernis opgenomen. Misschien kom ik de wilde konikpaarden ook nog wel tegen.

Update: ik ben geweest. Lees meer over de edelhertsafari in de Oostvaarderplassen.

Grote Vijf van Nederland edelhert oostvaardersplassen Foto: Staatsbosbeheer

De ree

Een ree heb ik al wel eens gezien in de Bundertjes, een stukje natuur in Helmond. Maar om het Grote Vijf wildpaspoort vol te krijgen wil ik met een stoere terreinwagen op pad in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Reeën spot je tijdens de schemering dus wie weet pik ik nog een mooie zonsondergang mee.

ree utrechtse heuvelrug Foto: Staatsbosbeheer

Heb jij al één of meerdere stempels in je Grote Vijf van Nederland-wildpaspoort?

Share: