Op zoek naar wilde zwijnen tijdens een safari in Nationaal Park de Hoge Veluwe

“Kijk daar, rechts!” roept boswachter Frits over de portofoon. “Zien jullie het ook?” Wat zouden we moeten zien? Wilde zwijnen, want daarvoor ben ik hier, op de Veluwe.
Zoals je misschien al weet heb ik mezelf als doel gesteld de Grote Vijf van Nederland te gaan spotten. Ik hoor je denken, de Grote Vijf? Die leven toch in Afrika? Ook, maar ook Nederland kent een Grote Vijf. Daartoe behoren de bever, het edelhert, de ree, de zeehond en het wild zwijn.

Op een zonnige dag in het voorjaar ga ik op zoek naar wilde zwijnen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is mijn tweede safari tijdens mijn zoektocht naar de Grote Vijf van Nederland. Eerder ging ik al op beversafari in de Biesbosch. Mijn zoektocht naar wilde zwijnen plande ik bewust in het voorjaar omdat ik dan misschien ook wel biggetjes zou zien.

We verzamelen bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Nunspeet waar boswachter Frits ons een en ander vertelt over de Hoge Veluwe en de dieren die er leven. Dat zijn onder andere reeën, edelherten, damherten, vossen, dassen, moeflons en natuurlijk wilde zwijnen. Met een beetje geluk zullen we dus niet één maar drie dieren van de Grote Vijf gaan zien.

We lopen door het bezoekerscentrum waar een aantal opgezette dieren staan. Ook een wild zwijn. Wist je dat zo’n zwijn wel 200 kilo kan wegen? En dat ie echt niet meegeeft als je er met je auto tegenaan rijdt? Helaas worden er jaarlijks ontzettend veel wilde zwijnen, maar ook andere dieren, aangereden op de Hoge Veluwe. Als ze het niet redden kunnen ze niet de voedselketen in omdat de hormonen omhoog zijn geschoten ten tijde van de aanrijding en daarom worden ze terug gelegd in de natuur zodat andere dieren de kadavers op kunnen eten.

Na deze info genieten we van een heerlijke paddenstoelensoep met broodjes zodat we niet met lege maag op pad hoeven. De deelnemers worden verdeeld over vier Landrovers van Landroverclub Holland. Ik word ingedeeld bij chauffeur Peter die helemaal uit Vlaardingen is gekomen om ons rond te rijden. Gewapend met portofoon, camera en verrekijker gaan we op pad. Op zoek naar de wilde zwijnen.

Op zoek naar de grote vijf in Nederland: wild zwijn safari Veluwe

In de eerste auto zit boswachter Frits die vertelt wat er allemaal te zien en te doen is. Elke auto kan hierop reageren met de meegekregen portofoon. Het voordeel van op pad gaan met een boswachter van Staatsbosbeheer is dat je op plekken komt waar je normaal niet mag komen. Al vrij snel nadat we waren vertrokken zijn zien we de eerste reeën. Ook onderdeel van de Grote Vijf maar niet waar ik naar op zoek ben.

Na een tijdje rijden, wat op zich al een avontuur is doordat we door diepe kuilen, flinke plassen water en dichtbegroeid gebied rijden, stoppen we om even de benen te strekken. We wandelen er naar een bunker waarin de Joden onderdoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast een safari kun je natuurlijk ook ontzettend mooie wandelingen maken op de Veluwe. Voor de echte wandelliefhebbers is er het Veluwe Zwerfpad, een ruim 350 kilometer lange afstandsroute die gelopen kan worden aan de hand van knooppunten.

Op safari in Nederland met Staatsbosbeheer

En door! Niet lang nadat we weer vertrokken zijn riep boswachter Frits over de portofoon dat er zwijnen voor de auto lopen. Helaas kunnen wij ze niet zien omdat we de derde auto zijn en de zwijnen al gevlucht zijn als wij voorbij rijden. Jammer. Maar het duurt niet lang of Frits ziet er weer. En ja hoor, nu zien wij ze ook. Eentje staat er heel nieuwsgierig vanachter een boom naar ons te kijken. Een stukje verderop lopen er een paar weg.

wilde zwijnen safari veluwe

En kijk, daar rechts loopt een hele familie! Hoe gaaf is dat! Een paar van die megagrote zwijnen met hun schattige biggetjes in hun gestreepte pyjamaatjes. Wist je dat de zwijnen als ze klein zijn gestreept zijn en pas later zwart worden? We rijden verder en zien regelmatig wilde zwijnen lopen, maar ook damherten en moeflons. En bijna op het einde worden we getrakteerd op drie edelherten! Het valt helaas niet mee om al dit bewegend wild goed op de foto te krijgen vanuit een rijdende auto terwijl ik gefascineerd zit te kijken naar wat zich allemaal voormijn neus afspeelt.

Wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe

We stoppen nog op een open veld om te genieten van een prachtige zonsondergang. Die blijkt beter vast te leggen op de gevoelige plaat dan de wilde zwijnen op de Veluwe.

zonsondergang Veluwe

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Op zoek naar de Grote Vijf van Nederland: wilde zwijnen op de Veluwe #safari #bigfive

Share: