6 tips voor een staycation in de winter

Kun je deze winter, om wat voor reden dan ook, niet op reis? Met deze tips voor een staycation ervaar je het vakantiegevoel vanuit je eigen huis.

Een staycation is vrij vertaald een thuisblijfvakantie. Deze term is overgewaaid uit Amerika. Hou je een staycation dan is je eigen huis je uitvalsbasis en ga je er op uit in je eigen omgeving. Klinkt misschien een beetje saai maar dat hoeft het zeker niet te zijn.

Kies jij, uit eigen beweging of door reisbeperkingen i.v.m. een rondwarend virus, ervoor je vakantie thuis door te brengen deze winter? Met mijn tips voor een staycation geniet jij deze winter van jouw eigen huis, woonplaats en de omgeving.

Als ik op reis ga plan ik wat ik allemaal wil zien en doen op mijn bestemming. Doe dit ook als je thuis blijft. Dat voorkomt dat je doelloos voor de tv blijft hangen of geen inspiratie hebt om dingen te gaan ondernemen.

De voordelen van een staycation:

  • geen stress tijdens het inpakken van je koffer
  • geen wachttijden en ander gedoe op het vliegveld
  • je spaart een hoop geld uit (geen vliegtickets, hotelovernachtingen, autohuur etc.)
  • een staycation is de meest duurzame variant van vakantie vieren

Lees ook: 25 tips om duurzaam te reizen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, of was het nou andersom? Hoe dan ook, pas op voor de valkuilen die vakantie in je eigen huis met zich mee kunnen brengen. Want er zitten ook wel nadelen aan een thuisblijfvakantie. Kijk bijvoorbeeld uit dat je niet je hele vakantie bezig bent met het schoonmaken van de badkamer, keuken of wat dan ook. Of met het doen van de was. Of met tv kijken. Deze dingen doe je ook niet als je op vakantie bent in het buitenland. Ik niet tenminste. Dus zorg ervoor dat je huis schoon is en je was bij is voordat je met staycation gaat zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

6 tips voor een staycation in de winter

Wat te doen tijdens een staycation in de winter? Tips voor een staycation in de winter

#1 Maak een winterwandeling

Er is vast wel een mooi stukje natuur te vinden bij jouw in de buurt. Zoek het uit, ga er naartoe en maak er een mooie wandeling. Zo ging ik onlangs wandelen in de Groote Peel, een prachtig natuurgebied op nog geen half uur rijden vanuit mijn huis. Een winterse wandeling is het mooist als het net gesneeuwd heeft. Ook de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een aanrader. Pas hier wel op voor overstekende damherten en vossen.

#2 Word toerist in eigen stad

Heb jij je eigen woonplaats al eens bekeken door de ogen van een toerist? Als je dat doet kijk je ineens heel anders tegen je eigen stad of dorp aan. Kijk (online) of er een stadswandeling beschikbaar is en ga er op uit. Ik deed het ooit in mijn woonplaats Helmond en ontdekte plekjes die ik nog niet kende.

#3 Hang een hangmat in je kamer

Niks zo lekker als heerlijk relaxen in een hangmat. Het liefst met een lekkere cocktail en een goed boek. Dat kan thuis ook. Ik heb een hangmat in mijn woonkamer hangen waarin ik mezelf regelmatig terug trek. Een tweepersoons hangmat van Tropilex die gemaakt is door een traditionele hangmatwever in Colombia en waarvan een deel van de opbrengst gedoneerd wordt aan non-profit-milieuorganisaties. In de winter met een lekkere warme chocolademelk in plaats van een zomerse cocktail.

#4 Maak een fietstocht

Pak de fiets en ga er op uit. Dat kan zonder plan, maar je kunt ook een bewegwijzerde route volgen. Ik ben meer van het laatste. Al mis ik altijd wel een bordje tijdens het fietsen. Oeps. Een paar mooie fietsroutes in Nederland zijn onder andere de Waterpoortroute in Noord-Brabant en (een deel van) de Liberation Route in Limburg. Ook in de winter is het heerlijk om lekker buiten te zijn.

#5 Laat je eten thuis bezorgen

Nu de horeca gesloten is zijn er veel restaurants die het lekkerste eten thuis komen bezorgen of waar je af kunt halen. Sommigen gaan hier erg creatief mee om. Zo is er in Helmond een sterrenrestaurant dat nu sterrenpizza’s verkoopt. Maak hier gebruik van. Bestel eens eten bij de plaatselijke Thai, de Mexicaan, de Italiaan of wat dan ook. Hiermee steun je ook nog eens de lokale ondernemer.

Lees ook: de 7 leukste thuisblijftips 

#6 Maak een roadtrip

Voor een toffe roadtrip hoef je echt niet naar het buitenland. Ook in Nederland zijn er mooie autoroutes die je kunt rijden. Zo is er de bewegwijzerde Mergellandroute in Limburg. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een route uitstippelen zoals de route die ik reed langs 7 kastelen in Noord-Brabant of de Elfstedentocht in Friesland. Je kunt ook eens op de site van de ANWB kijken voor inspiratie.

Met deze tips weet ik zeker dat jouw staycation deze winter er eentje wordt om nooit te vergeten.

Heb jij al wel eens een staycation ‘gedaan’? Zo ja, hoe was dat? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Tips voor een staycation in de winter bewaren voor later? Pin op Pinterest:

Tips voor een staycation in de winter | Wat te doen tijdens een lockdown in de winter | Op vakantie in eigen land | toerist in eigen stad

 

Share: