Doen in Noord-Brabant: roadtrippen langs 7 kastelen

Op een ietwat druilerige dag stap ik in de auto om een roadtrip te gaan maken langs een aantal kastelen in Noord-Brabant. Stuk voor stuk prachtige kastelen met een rijke geschiedenis. Deze roadtrip start en eindigt in Helmond, is zo’n 200 kilometer lang en leidt ons langs zeven kastelen. Het een nog indrukwekkender dan het ander.

Kasteel Croy, Laarbeek

Het eerste kasteel op de route is Kasteel Croy. Prachtig gelegen in een groen gebied waar het mooi wandelen is. Het kasteel is niet geopend voor bezoekers. De enige manier om binnen te kijken is tijdens een bruiloft, Kasteel Croy wordt namelijk vaak gebruikt als trouwlocatie. Er huizen tegenwoordig enkele bedrijven in het kasteel, een geweldige plek om te werken als je het mij vraagt. Tegenover Kasteel Croy kun je voor een hapje en een drankje terecht bij Auberge De Croyse Hoeve. Probeer zeker ook hun eigen gebrouwen Croy bier, uiteraard alleen voor de bijrijder.

Kasteel Croy, Aarle-Rixtel, Laarbeek

Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther

Bijna 1000 jaar geschiedenis in het beekdal van rivier de Aa, dat is Kasteel Heeswijk. Volgens velen is dit het mooiste kasteel van Noord-Brabant. Daar kan over gediscussieerd worden maar indrukwekkend is het zeker. Het kasteel is jarenlang bewoond geweest en door de jaren heen verschillende keren verwoest en weer herbouwd geweest. Kasteel Heeswijk is nu een museum en vinden er tal van activiteiten plaats. Ook is er een gezellige brasserie. In de omgeving is het goed wandelen, fietsen, kanoën en kunnen er tochten gemaakt worden met een fluisterboot.

Kasteel Heeswijk

Lees ook: wandelen in Noord-Brabant: de Moerputten

Kasteel Maurick, Vught

Kasteel Maurick stamt uit de 14e eeuw en werd vijf eeuwen lang door diverse families bewoond. Halverwege de jaren ’90 werd het kasteel verhuurd aan de Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers. Zij hebben er nog steeds hun thuisbasis. Ook is het kasteel in gebruik als conferentiecentrum en is er een restaurant gehuisvest. Het restaurantgedeelte is het enige deel van het kasteel dat door iedereen te bezoeken is. Op het vrij toegankelijke landgoed van Kasteel Maurick zijn mooie wandelingen te maken.

Kasteel Maurick Vught

Kasteel Dussen, Dussen

Aangekomen bij Kasteel Dussen blijkt het kasteel vandaag voor het eerst te zijn opengesteld voor publiek. Dus gaan we een kijkje nemen in het kasteel dat in eerste instantie ala woontoren gebouwd is. In zowel de Tachtigjarige Oorlog als in de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd door beschietingen en krijgsgeweld. Van buiten is Kasteel Dussen een heel stuk mooier dan van binnen, daar is namelijk niet zo heel veel te zien. Je verwacht rijk gedecoreerde kamers, veel pracht en praal maar hier zie je enkel wat voorwerpen uit eerdere tijden.

Kasteel Dussen

Kasteel Bouvigne, Breda

Ooit was Kasteel Bouvigne ingericht als hospitaal voor pestlijders maar na capitulatie van de stad was het onbruikbaar geworden. Eind 17e eeuw werd Kasteel Bouvigne van de sloop gered door een timmerman en een metselaar die het kasteel voor een habbekrats konden repareren. Twee eeuwen later vond er weer een grondige restauratie plaats. Op dit moment zetelt de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap West-Brabant in het kasteel waardoor het niet te bezoeken is. De tuinen zijn wel opengesteld voor publiek.

Kasteel Bouvigne

Lees ook: fietsen in Noord-Brabant: de Waterpoortroute

Kasteel Stapelen, Boxtel

Willem van Boxtel kreeg het 13e eeuws kasteel als beloning voor zijn dappere optreden in de slag bij Woeringen. Ergens in de 17e eeuw hebben Willem van Oranje en Lodewijk XIV (de Zonnekoning) hier geslapen. Best bijzonder. Op het omringende stadslandgoed kun je heerlijk wandelen, genieten van de natuur en van de rust. Tegenwoordig is Kasteel Stapelen een klooster van de paters Assumptionisten. Op bepaalde dagen is het kasteel te bezichtigen, de tuinen zijn vrij toegankelijk. Er vinden regelmatig culturele en religieuze activiteiten plaats en ook hier kun getrouwd worden.

Kasteel Stapelen Boxtel

Kasteel Helmond, Helmond

Weer terug in Helmond neem ik nog even een kijkje bij Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland. Dit middeleeuwse kasteel ligt op 10 minuten loopafstand van mijn huis dus ik kom er regelmatig langs. En elke keer vind ik het weer een plaatje. Kasteel Helmond ligt midden in het centrum van Helmond. Een deel van het kasteel is museum waar je alles te weten komt over het 700 jaar oude kasteelverhaal. Kinderen kunnen er kinderfeestjes vieren, volwassen kunnen er trouwen. Er worden diverse evenementen georganiseerd waarvan de jaarlijkse kasteeltuinconcerten het hoogtepunt zijn. Als Sinterklaas weer in het land is logeert hij drie weken in Kasteel Helmond en kunnen kinderen op bezoek bij de goedheiligman om te zien hoe hij woont, werkt, en slaapt.

Kasteel Helmond

Lees ook: het kasteel van Sinterklaas in Helmond

Dit artikel over roadtrippen langs 7 kastelen in Noord-Brabant bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Doen in Noord-Brabant: roadtrippen langs 7 kastelen

Ga roadtrippen langs 7 kastelen in Noord-Brabant

Share: