Doen in Friesland: Elfstedentocht rijden met de auto

De tocht der tochten, oftewel de Elfstedentocht is hét schaatsevenement van Nederland. Elk jaar als het ‘s winters begint te vriezen rijst de vraag: komt er een Elfstedentocht ja of nee. Wij besluiten hier niet op te wachten en gaan de legendarische Elfstedentocht rijden met de auto. It giet oan!

De eerste Elfstedentocht op de schaats werd gereden in 1909, de laatste in 1997. De laatste drie tochten heb ik bewust meegemaakt. De spanning of het bijzondere evenement door zou gaan. De rayonhoofden die bij elkaar kwamen en het verlossende antwoord gaven. En dan kijken op tv. Wat een spektakel!

De Elfstedentocht heeft mij altijd gefascineerd. Zelf trek ik ook mijn schaatsen aan als het even kan om een paar rondjes te rijden. Een plaatselijke boer laat elk jaar zijn weiland onder water lopen in de hoop op strenge vorst zodat de koek en zopiekraam van stal gehaald kan worden en er geschaatst kan worden.

Voor mij is dit pure nostalgie. Het weiland wordt al ruim 100 jaar elke winter onder water gezet en in mijn jeugd heb ik er veel tijd doorgebracht. Tegenwoordig vriest het zelden hard genoeg om er te kunnen schaatsen, maar als het dan kan ben ik op het ijs te vinden.

Doen in Friesland: Elfstedentocht rijden met de auto

Terug naar de Elfstedentocht. De Friese Elfstedentocht is zo’n 200 kilometer lang en start in de Zwettehaven in Leeuwarden. Wij trekken vijf dagen uit voor deze roadtrip in het mooie Friesland en bezoeken elke Elfstedenstad. Doe je de Elfstedentocht liever met de fiets? Dat kan ook, er is zelfs een bewegwijzerde route.

Leeuwarden

De Friese hoofdstad heeft een sfeervol en compact centrum met gezellige terrassen aan het water en de leukste winkelstraat van Nederland. Beklim de Oldehove voor een mooi uitzicht over de stad, maak een boottocht met praam door de grachten en speur naar street art.

bezienswaardigheden leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden doe je in een voormalige gevangenis (budget) of in het voormalig postkantoor.

Lees ook: Leeuwarden, te land, ter zee en in de lucht

Sneek (22 km)

Sneek staat bekend om de watersport en de Sneekweek. De Waterpoort, het symbool van Sneek, is een plaatje om te zien. Bezoek de Beerenburg distilleerderij en proef dit kruidenbitter wat volgens velen hét medicijn is tegen allerlei kwaaltjes.

Wat te doen in Sneek, Friesland

Overnachten in Sneek doe je in een authentieke Friese boerderij of in een fijne Bed & Breakfast.

IJlst (26 km)

In IJlst zie ik iets wat ik nooit eerder zag: overtuinen. Deze voortuinen worden door de straat gescheiden van de huizen. Je vindt ze onder andere aan de Eegracht, Galamagracht en de Geeuwkade.

Doen in IJlst, Friesland

Overnachten in IJlst doe je in de stadsherberg of in de enige Bed & Breakfast.

Sloten (40 km)

Sloten is de kleinste van de elf steden. In de knusse binnenstad van het pittoreske stadje vind je veel prachtige huizen en gezellige terrassen aan het water. In de zomer zie je hier veel bootjes voorbijkomen.

Elf Steden Friesland

Overnachten in Sloten doe je in het klassieke logement Stedswal.

Stavoren (66 km)

Stavoren wordt aan drie kanten ingesloten door het IJsselmeer en staat vooral bekend om het vrouwtje van Stavoren wiens beeld in de haven staat. Het vrouwtje is een koopmansweduwe die ontzettend rijk maar erg ontevreden was en uiteindelijk in grote armoede eindigde. Het hele verhaal lees je hier.

Stavoren, Elfstedentocht auto roadtrip Nederland

Overnachten in Stavoren doe je in een wijnvat of in de Wachtkaemer in de Olde Banck.

Hindeloopen (77 km)

Het mooiste stadje van Friesland is toch echt wel Hindeloopen. Wandel door de schattige straatjes over de vele bruggetjes en breng een bezoekje aan het Fries Schaatsmuseum. Het ongerepte strand is populair bij surfers en kitesurfers.

Hindeloopen, het mooiste stadje van de Elfstedentocht

Overnachten in Hindeloopen doe je in een oude stadsboerderij of in een vakantiehuis met sauna.

Workum (86 km)

In Workum maak je kennis met Jopie Huisman, een oud ijzer- en lampenkoopman die de mooiste schilderijen maakte. Geniet van een hapje en een drankje op een van de vele terrassen in het oude centrum en geniet van de natuur rondom de stad.

Overnachten in Workum doe je in een watervilla of in een voormalige boerderij.

Bekijk ook de video van de Elfstedentocht met de auto:

Bolsward (99 km)

De binnenstad van Bolsward is een plaatje. De grachten, het stadhuis en de Broerekerk (zonder dak) zijn enkele bezienswaardigheden. Ook de bekende distilleerderij van Sonnema Beerenburg zit in Bolsward.

Doen in Bolsward

Overnachten in Bolsward doe je in een voormalig weeshuis.

Harlingen (116 km)

Voor veel mensen is Harlingen de plek waar ze de boot pakken naar Terschelling of Vlieland. Maar de stad heeft veel meer te bieden: een gezellig historisch centrum met grachten, leuke winkeltjes, fijne restaurants én een heerlijk strand.

Doen in Harlingen

Overnachten in Harlingen doe je in een trechter of in een havenkraan.

Lees ook: een dag in Harlingen

Franeker (126 km)

Franeker is een van de grotere steden in Friesland. Bezoek hier het Koninklijke Eisinga Planetarium, wandel door de historische binnenstad met het oude stadhuis, de Martinikerk, het oude klooster, de kruidentuinen en/of huur een bootje om Franeker vanaf het water te ervaren.

Elfstedentocht Friesland

Overnachten in Franeker doe je in een omgebouwde stadsbus of in een huisje aan de gracht.

Dokkum (171 km)

Dokkum is een voormalige handelsstad met maar liefst 40 rijksmonumenten. Wandel langs de molens op de bastions of ga kajakken of suppen op het water waar de schaatsers rechtsomkeer maken richting het eindpunt van de Elfstedentocht.

Keerpunt Elfstedentocht Dokkum

Overnachten in Dokkum doe je in een voormalige bierbrouwerij of in een markthuisje.

Bartlehiem

De schaatsers komen twee keer in Bartlehiem. De eerste keer als ze van Franeker naar Dokkum rijden en de tweede keer als ze terugkomen uit Dokkum. Het bruggetje in Bartlehiem is misschien wel het bekendste bruggetje van de hele Elfstedentocht. Wij overnachten in een strowagen die in een weiland vlak voorbij dat bruggetje staat, in Wyns. Vanuit de strowagen kijk je op de Dokkumer Ee waar de schaatsers voorbij komen. Nu zien we alleen maar bootjes voorbij varen. Ook een heel mooi gezicht.

Bruggetje-Bartlehiem-Elfstedentocht

Tegeltjesbrug

Een andere bekende brug is de Tegeltjesbrug. Dit is de laatste brug voor de finish in Leeuwarden. De brug is voorzien van zo’n 7000 blauw geglazuurde tegeltjes met daarop een afbeelding, naam en jaartal van deelname van alle schaatsers die de tocht der tochten ooit gereden hebben. Als je een stukje van dit Elfstedenmonument af gaat staan zie je schaatsers die achter elkaar rijden. (Zie afbeelding bovenaan dit blog.)

Tegeltjesbrug-Elfstedentocht-Elfstedenonument

Leeuwarden (200 km)

De Elfstedentocht eindigt waar ie ook begonnen is: in Leeuwarden. Met de auto is het even zoeken maar als je over het water komt zie je de ereboog al van verre staan. Ook voor ons eindigt hier, aan de Bonkevaart, onze roadtrip door Friesland. We hebben ontzettend genoten van dit mooie stukje Nederland!

Eindpunt Elfstedentocht Bonkevaart Leeuwarden

Dit blog over de Elfstedentocht met de auto bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

Doen in Friesland: Elfstedentocht met de auto #roadtrip #Nederland Maak eens een roadtrip in Nederland. Wat te doen in Friesland. Rij de Elfstedentocht met de auto of met de fiets.

Share: