Een dagje Deventer

Deventer is een stad waar ik al heel lang een keertje naartoe wilde maar op de een of andere manier kwam het er nooit van. Totdat collega blogger Emiel mij en twee andere bloggers, Jacomijn en Yvonne, uitnodigde om ‘zijn’ stad te ontdekken.

Op een zonnige dag ontmoet ik Emiel en Yvonne op het station van Deventer vanwaaruit we de stad in lopen. Jacomijn zal later aansluiten. We wandelen door de pittoreske Walstraat waar vandaag de markt ‘Brocante aan de IJssel‘ plaatsvindt. In de Walstraat spreken we met een dame die daar Bed & Breakfast Walstraat 85 runt, waar ze haar zelfgemaakte jam verkoopt.
Brocante aan de IJssel

walstraat deventer
bed & breakfast walstraat 85 deventer

We lopen verder door het sfeervolle Bergkwartier. Bij de Bergkerk sluit Jacomijn aan bij ons groepje. Ik kan geen genoeg krijgen van de monumentale panden. Mijn fotocamera draait hier overuren om alle details vast te leggen. Wist je dat de gevel van een typisch Deventer huis muizentandjes heeft en een hol-bol-hol gevel? Nee? Dan heb je zojuist weer wat geleerd!

deventer

deventer

In het gezellige centrum zie ik het ene leuke winkeltje na het andere. Bij de Deventer Borstelwinkel maken we even een praatje met de eigenaresse. Ze vertelt enthousiast dat haar winkel de oudste van Deventer is. De ene kant van de winkel is als museum ingericht, aan de andere kant kun je terecht voor wat voor borstel dan ook. Je hebt de keuze uit wel 150 soorten!
deventer borstelwinkel
deventer borstelwinkel

Tijd voor een lunch. We ploffen neer op het terras van No11, heerlijk in het zonnetje. Mijn keuze valt op ‘Three is never a crowd with burgers’. Drie verschillende minihamburgers met frieten. Dat blijkt een prima keuze!
IMG_3210
IMG_3213

Nu de inwendige mens weer goed verwend is lopen we naar de IJssel waar we het pont naar de overkant nemen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de skyline van Deventer. Zie je die toren in het midden? Die gaan we straks beklimmen.
skyline deventer

Aangekomen bij de Lebuinuskerk besluit Yvonne niet mee naar boven te gaan maar nog wat te gaan fotograferen in het centrum. Jacomijn, Emiel en ik gaan wel de toren met zijn 220 (!) treden beklimmen. Er lijkt geen einde te komen aan de klim maar wel aan mijn adem. Gelukkig is er een een oversteek waar we even uit kunnen rusten en alvast een voorproefje krijgen van het mooie uitzicht.
lebuinuskerk deventer

Nadat we weer een beetje op adem gekomen zijn klimmen we verder naar de top. Eenmaal boven worden we getrakteerd op prachtige vergezichten. Dat maakt de flinke klim meer dan goed!
lebuinuskerk deventer
lebuinuskerk deventer
lebuinuskerk deventer

Het voordeel van op pad gaan met een local is dat je op plekken komt die je normaal gesproken nooit zou vinden. Zoals het Iordenshof, een verstopt begijnhofje.
Iordenshof deventer

Emiel laat ons ook het bijzondere Huis Zevenaar zien. Dit huis is gebouwd in Zevenaar, daar afgebroken, en opnieuw gebouwd in Deventer.
huis zevenaar deventer

Op de Brink treffen we Yvonne weer. Vandaag is er, zoals elke vrijdag en zaterdag, een markt gaande. Hier staat ook de Waag. Deze is gebouwd met stenen van twee kastelen van de Graaf van Deventer en werd tot 1862 gebruikt door kooplieden om hun goederen te laten wegen.
de waag deventer brink
de waag deventer brink

We verlaten het historische deel van de stad en gaan naar het Havenkwartier. In dit alternatieve deel van Deventer wordt dit weekend het Festival Havenwerk georganiseerd. 3500 jonge talenten uit vijf verschillende landen zijn hier naartoe gekomen om hun kunsten laten zien en om van elkaar te leren. Wij genieten er van enkele optredens en de sfeer op het festival.
festival havenwerk deventer
festival havenwerk deventer
festival havenwerk deventer
festival havenwerk deventer

Een dag in Deventer was veel te kort en ik ga dan ook zeker nog een keer terug! Ben jij al eens in Deventer geweest?

Share: