Wandelen in Noord-Brabant: de Moerputten (Den Bosch)

Op steenworp afstand van het centrum van Den Bosch ligt natuurgebied de Moerputten. Een plek waar je heerlijk kunt wandelen door bossen, moeras, open water en velden vol bloemen en vlinders.

Wandelen in de Moerputten, Den Bosch

Er zijn drie routes die je kunt lopen: de Gementroute langs het afwateringskanaal tussen Den Bosch en Drongelen, de Bruggenroute over de fotogenieke Moerputtenbrug en het Halvezolenpad door het laagveenmoeras. Wij kiezen voor de Bruggenroute. Deze route is vijf kilometer lang en makkelijk te combineren met het Halvezolenpad (1,4 km), als je ze samen loopt is de route in totaal 5,4 kilometer lang. Klik hier voor een kaartje van de verschillende routes.

Bruggenroute Moerputten

De routes starten bij een veld vol boterbloemen waar mensen gezellig zitten te picknicken op een kleedje of aan de picknicktafels die er staan. We gaan de trap op en slaan links af. We lopen over een lang recht pad. Het pad is kaarsrecht omdat hier vroeger een spoorweg gelegen heeft. Dan zie ik in mijn linkerooghoek een trap die naar beneden gaat. Nieuwsgierig als ik ben lopen we het dichter begroeide pad in, dan komen we uit op een drijvende vlonder waar een jongen heel romantisch gitaar zit te spelen voor zijn meisje. Sorry guys, we komen jullie momentje even verstoren om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

Vanaf de vlonder heb je namelijk fantastisch zicht op de 600 meter lange Moerputtenbug, een stukje industrieel erfgoed midden in de natuur. Een hele bijzondere combinatie. De brug reflecteert mooi in het water vol drijvende leliebladeren.

Moerputterbrug in 's Hertogenbosch

We lopen terug naar het pad dat leidt naar de brug. De Moerputtenbrug is tussen 1881 en 1887 aangelegd als spoorbrug, in eerste instantie speciaal voor de schoenenindustrie. Later raakte raakte de brug in verval maar de inwoners van Den Bosch hebben ervoor gezorgd dat de brug gerenoveerd werd. Op het spoor zijn ijzeren platen gelegd zodat je nu over de brug kan wandelen.

Wandelen Moerputte Den Bosch: de Moerputterbrug, industrieel erfgoed in de natuur

Midden op de brug staan we even stil om om ons heen te kijken. We zien bossen, een weiland en in de verte de skyline van Den Bosch. We horen vogels fluiten en auto’s rijden. Als we na de brug weer de bossen inlopen hoor je geen enkele auto meer, alleen nog maar de geluiden uit de natuur.


Vanuit de bossen lopen we door velden vol bloemen en vlinders. Dan zien we iets blauws voorbij fladderen. Een pimpernelblauwtje, leren we van de informatieborden. Dit is het enige gebied in Nederland waar het pimpernelblauwtje voorkomt.

vlinderpad moerputten den bosch

Na de open velden komen we aan bij een slingerend houten pad dat door het laagveenmoeras loopt. Aan het groene mos kun je zien dat het water ooit een stuk hoger heeft gestaan. Doordat het de laatste tijd weinig geregend heeft is het er nu vrij droog. Dan komen we weer terug op het rechte pad waar we begonnen zijn en lopen we via het picknickveld terug naar de auto.

Hoe kom je er?

Het startpunt van de wandelingen ligt aan de Deutersestraat. Hier is een kleine parkeerplaats. Je kunt de parkeerplaats bereiken vanuit Den Bosch en vanuit Cromvoirt. Kom je met het openbaar vervoer? Pak dan de bus naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis, vervolgens is het nog een minuut of 20 wandelen naar het gebied.

Andere leuke uitjes in Noord-Brabant

Dit artikel over wandelen in de Moerputten in Den Bosch bewaren voor later? Pin het op Pinterest.
De Moerputterbrug, een stukje industrieel erfgoed midden in de natuurWandelen in de Moerputten in Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland

Share: