5 tips om de Waddenzee te beleven

Het noorden van ons land wordt begrensd door één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Europa: de Waddenzee. De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en het vaste land aan de andere kant. Met meer dan 50 eilanden, een lange kuststrook en een grote diversiteit aan diersoorten is het een uniek gebied. Wist je dat de Waddenzee is uitgeroepen tot Werelderfgoed? Dat word je niet zomaar. Om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen moet een gebied wel heel bijzonder zijn. De Waddenzee is op deze lijst gekomen door haar grote culturele geschiedenis en door haar unieke natuurwaarden, waarvan het van wereldwijd belang wordt geacht om het te behouden. Ik geef je 5 tips om het Werelderfgoed Waddenzee te beleven.

#1 Wadlopen

Wadlopen is wat mij betreft een must-do als je op een van de Waddeneilanden of aan de Friese kust bent. Je loopt over de drooggevallen bodem van de Waddenzee door slik tot je enkels, over zand en soms door water tot je middel om een geul over te steken. Het is echt een unieke ervaring! Ik ging vanaf Texel op pad met een gids van Ecomare die van alles vertelde over het leven op het Wad. We zochten er onder andere naar krabben, zeekraal, mosselen, oesters en genoten van prachtige vergezichten.

Wadlopen Texel Vlieland Ameland Terschelling Schiermonnikoog

#2 Vogels spotten

Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. Allemaal even uniek en bijzonder.
Het Waddengebied is van levensbelang voor miljoenen vogels. Ze brengen er de winter door, broeden er in de zomer, of maken er een tussenstop op hun trektochten van het Hoge Noorden naar Afrika. Ga op pad met een verrekijker en er gaat een wereld voor je open. Heel handig is de gratis app Wadvogels van de Vogelbescherming. Daarmee wordt het extra leuk en gemakkelijk om de vogels in het waddengebied te herkennen.

tips waddenzee

Fotocredits: Wadden Groningen

“Al reis ik nu al jaren over de hele wereld, ik hou nog steeds zielsveel van de Wadden. Heerlijk om dagenlang over de stranden te zwerven en vogels te kijken. Die liefde zal wel nooit meer overgaan.”
Floortje Dessing

#3 Zeehondentocht

De Waddenzee is het leefgebied van talrijke zeehonden. Vanuit de diverse eilanden, maar ook vanuit het vasteland, kun je een zeehondentocht maken op de Waddenzee. De schipper van de boot waar je mee gaat weet precies waar de zeehonden liggen uit te rusten en kan feilloos naar de soms verstopte zandplaten varen.

doen op Texel

#4 Zeilen langs de eilanden

Een van de beste tips om de Waddenzee en de eilanden te ontdekken is met een zeilschip. Zo voer ik mee met de ‘Waddenzee’, een van de schepen van de ‘Bruine Vloot’. Dit is een traditionele zeilvloot met originele 19e eeuwse schepen, vaak gerestaureerde oude vissersboten en getooid met indrukwekkende (meestal) bruine zeilen. Op zo’n zeilschip mag je vaak meehelpen met het hijsen en/of neerlaten van de zeilen. Een flinke klus kan ik je wel vertellen!

zeilen waddenzee

#5 Trouwen met je voeten in het zand

Het allermooiste wat je kun doen op de Waddenzee is toch wel de liefde tussen jou en je partner laten vereeuwigen. Gooi de trossen los en vaar met familie en vrienden naar een zandbank op een stuk drooggevallen Wad waar het schip voor anker gaat. Op deze bijzondere plek zal de huwelijksplechtigheid plaatsvinden. Na de ceremonie is er tijd voor een feest op zee. Romantischer kan het niet worden!

trouwen waddenzee

Fotocredits: West Cord Hotels

Dit artikel met tips om de Waddenzee te beleven bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

5 tips om de Waddenzee te beleven #Nederland #Waddeneilanden #WaddenDoen op de Waddenzee #Nederland #Waddeneilanden

Share: