Lente, zomer, herfst of winter, het is altijd tijd voor Texel

Zee en strand. Duinen en uitgestrekte groene weiden. Rust en ruimte. Dat is Texel. Texel is één van de Nederlandse Waddeneilanden. Er wonen ruim 13.000 mensen en ongeveer 9.000 schapen op het eiland dat jaarlijks door bijna 700.000 toeristen bezocht wordt. Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en hoort bij de provincie Noord-Holland. Texel is binnen 20 minuten te bereiken vanuit Den Helder met de veerboot.

Cabaretier Jochem Meijer noemt Texel ook wel het Ibiza van het Noorden. En terecht, Texel is een fantastisch eiland! Texel is het hele jaar te bezoeken maar elk seizoen heeft zijn eigen charme. Ik geef je hieronder per seizoen een aantal tips.

tips texel

Lente

Kitesurfen
Voor liefhebbers van kitesurfen is Texel een waar paradijs! Kitesurfen, of kortweg kiten, is een watersport waarbij je op een soort surfplank staat en je jezelf voort laat trekken door een vlieger (kite). Texel is populair onder de kitesurfers vanwege de brede stranden, harde wind en hoge golven. Vanaf april word het water rondom Texel weer volop gebruikt om big airs te maken en tricks uit te halen, maar ook om te freeriden, Beginner of gevorderde? Voor beide is Texel de perfecte locatie. Heb je nog nooit gekite maar wil je het wel eens proberen? Kiteschool Texel geeft cursussen op diverse plekken op het eiland.

Vakantie op Texel boeken

Vuurtoren
In het uiterste noorden van het eiland staat een vuurtoren. De vuurtoren is gebouwd in 1864 maar in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar. Het is zeker de moeite waard om de vuurtoren te beklimmen want eenmaal boven (er is geen lift) heb je een adembenemend uitzicht over Texel, de Waddenzee, de Noordzee, Vlieland en bij helder weer zelfs kun je zelfs Terschelling zien. Openingstijden vind je hier.

Zeehonden
In de Waddenzee rondom Texel leven twee soorten zeehonden: gewone en grijze. De beste manier om zeehonden te spotten is met een speciale zeehondentocht. Je gaat met een boot de Waddenzee op en komt heel dicht bij de dieren. Zeehondentochten worden door diverse organisaties aangeboden. Meer weten over zeehonden? Bezoek dan ook Ecomare, een opvangcentrum voor zieke, zwakke of door hun moeder in de steek gelaten zeehonden.

zeehonden texel

Zomer

IJsboerderij
IJs is een lekkere afkoeler als het warm is in de zomer. Helemaal lekker is het ambachtelijke ijs van ijsboerderij Labora. Geniet in de gezellige tuin van een van de meer dan 20 smaken ijs die er verkocht worden. Ook kun je er een kijkje nemen in de stallen waar de koeien door melkrobots gemolken worden.

Zelfpluktuin
De Zelfpluktuin in Oudeschild is al meer dan 20 jaar een begrip op Texel. Hier kun je zelf je fruit, groente én bloemen plukken. Bij de ingang zie je wat er op dat moment rijp is om te plukken. Pluk wat je wilt en in het boerderijwinkeltje wordt alles gewogen en afgerekend. Verser kun je je producten niet krijgen!

Wadlopen
Wadlopen is wat mij betreft een must-do als je op Texel bent. Je loopt over de drooggevallen bodem van de Waddenzee door slik tot je enkels, over zand en soms door water tot je middel om een geul over te steken. Het is echt een unieke ervaring! Ga op pad met een gids van Ecomare die van alles vertelt over het leven op het Wad. Zoek naar krabben, zeekraal, mosselen, oesters en geniet van prachtige vergezichten.

wadlopen texel

Herfst

Paddestoelen
Een typische activiteit voor het najaar is de paddestoelenexcursie die Ecomare organiseert. Je gaat op pad met een gids die je alles vertelt over de paddestoelen die je onderweg tegenkomt. Geuren, kleuren, smaken, giftigheid en sterke verhalen gegarandeerd!

Chocolade
Na een fijne herfstwandeling is er niks zo lekker als chocolade. Chocolade maakt je blij en zorgt voor een warm gevoel. Bij de Texelse Chocolaterie in Den Burg proef je bijzondere smaken die geïnspireerd zijn op het eiland én de seizoenen. Koop er smakelijke souvenirs in de vorm van een zeehond, de vuurtoren of een lammetje voor de thuisblijvers, zeker weten dat ze daar blij van worden!

Fietsen
Texel is een ideaal eiland om met de fiets te ontdekken. Het langste deel van Texel is 25 kilometer en het breedste 8 kilometer. Huur een fiets bij een van de vele verhuurbedrijven en ga er op uit. Fiets langs duinen, bossen en stranden en geniet onderweg van het uitzicht en sfeervolle dorpjes. Met de fiets ontdek je de leukste plekjes van Texel. Zo kwam ik tijdens het fietsen langs een theetuin. Ik ben er even gestopt om te genieten van een kop thee met een stuk overheerlijke zelfgebakken taart!

tips texel

Winter

Bier
In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild wordt tegenwoordig bier gebrouwen. In deze ambachtelijke brouwerij, waar ze alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruiken van het eiland zelf, brouwen ze 12 verschillende speciaalbieren. Bezoek de brouwerij en leer tijdens een rondleiding alles over het Texels bier. Na afloop kun je zelf een aantal bieren proeven in het proeflokaal. Je proeft er echt de frisse waddenlucht in een glas bier! Het proeflokaal is ook te bezoeken zonder rondleiding. Kijk voor meer info op www.texels.nl. Echte winterbieren zijn de Stormbock (zwaar bockbier) en de Noorderwiend (kruidig winterbier). Koop een paar flesjes om later bij een knapperig haardvuur op te drinken.

Strandjutten
Uiteraard kun je zelf het strand op gaan om te jutten. Wie weet wat je allemaal voor moois vindt. Maar zeker zo leuk is het om te zien wat er de afgelopen 75 jaar allemaal is aangespoeld op het strand van Texel. Een groot aantal bijzondere, gekke en leuke vondsten zijn verzameld in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora tussen Den Burg en De Koog. Ook kun je er luisteren naar spannende juttersverhalen. Overnacht je in hotel de Waal? Eigenaar en jutter Maarten organiseert jutterstochten voor zijn gasten.

Huifkartocht
Ga aan boord van de Jan Plezier en rij met de huifkar door het unieke natuurgebied de Slufter. De rit gaat over het strand, door de duinen en door de bossen. Halverwege is er tijd voor een warme winterse lekkernij. En koud ga je het zeker niet krijgen want op de huifkar liggen dekens en schapenvachten om je lekker warm te houden.

Bewaar deze tips voor Texel op Pinterest:

Wat te doen op Texel | Tips voor een vakantie op Texel | Waddeneilanden Nederland

Share: