10x doen in Luxor

Luxor is een stad met talrijke bezienswaardigheden. Als je er rondloopt voelt het als één groot openluchtmuseum. Vroeger, toen Luxor nog Thebe heette, was het de hoofdstad van het Egyptische Rijk. Luxor is verdeeld in twee delen: de westelijke oever en de oostelijke oever. Deze twee worden van elkaar gescheiden door de rivier de Nijl. Het stadscentrum van Luxor ligt op de oostelijke oever. Daar vind je dan ook de meeste hotels en restaurants. De lokale veerboot brengt je voor 1 Egyptische Pond (ongeveer €0,10) naar de overkant. In Luxor kun je gerust een week blijven zonder je te vervelen. Wat is er allemaal te zien en te doen? Ik geef je 10 tips.

Luxor – westeroever

1. Vallei der Koningen
Daal af in de graftombes van deze dodenstad waar belangrijke Egyptische farao’s zich vijf eeuwen lang lieten begraven. De tombes zijn prachtig versierd met muurschilderingen en hiërogliefen. Hier werd in 1922 het ongeschonden graf van Toetanchamon gevonden. Veel vondsten uit de graftombes zijn terug te vinden in het Egyptisch Museum in Caïro, maar ook een deel in het Luxor Museum.

Luxor vallei der koningen © Nikater

2. Tempel van Hatsjepsoet
De drie verdiepingen hoge dodentempel van Hatsjepsoet is tegen de rotswand van het gebergte gebouwd. Op het middenterras met de zuilenrij staan twee heiligdommen: een voor Anubis en een voor Hathor. Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte gekend heeft.

tempels Luxor © Andrea Piroddi

3. Kolossen van Memnon
Deze twee gigantische kolossen van zo’n 19 meter hoog stonden vroeger voor de graftempel van Amenhotep III. Van de graftempel is helaas verder niets meer bewaard gebleven.

bezienswaardigheden luxor © Przemyslaw “Blueshade” Idzkiewicz

4. Ballonvaart
Niets is mooier dan in de vroege ochtend boven het prachtige landschap van het oude Thebe te zweven in een luchtballon. Het uitzicht tijdens de zonsopkomst is fantastisch!

doen in luxor © Loretta Lynn

Luxor – oosteroever

5. El Souk
Een bezoek aan de de bazaar El Souk mag niet ontbreken als je in Luxor bent. Je gaat er naartoe voor allerlei soorten kruiden, zilver en waterpijpen. Je moet hier, net als in de rest van Egypte, wel afdingen, anders betaal je veel te veel! Naar El Souk ga je ook om heerlijk te eten in de diverse restaurants.

bezienswaardigheden luxor © Marc Ryckaert

6. Mummificatiemuseum
Leer alles over de kunst van het mummificeren in het Mummificatiemuseum. Aan de hand van het gereedschap, de sacrofagen en dierenmummies krijg je een goed beeld van het gecompliceerde mummificatieproces.

tips luxor © http://egyptjordan.blogspot.nl

7. Luxor Museum
In dit museum vind je heel veel (graf)voorwerpen en beelden die gevonden zijn in de omgeving van Luxor. Een van de belangrijkste beelden van het museum is het 2,5 meter hoge, rood granieten beeld van Amenhotep III. Ook vind je hier voorwerpen uit het graf van Toetanchamon.

things to do luxor © Roland Unger

8. Luxor Tempel
Luxor Tempel ligt midden in de stad. Voor de ingang staan twee 16 meter hoge beelden van Ramses. Hoewel de tempel al in de 14e eeuw gebouwd is is deze pas in 1855 ontdekt. Het bijzondere van deze tempel is dat je er overblijfselen van drie soorten geloofsovertuigingen vindt: de Egyptische godenverering, tekeningen van de Christenen en delen van een moskee (die op de tempel gebouwd werd). Ooit was Luxor Tempel door middel van een drie kilometer lange rij sfinxen verbonden met Karnak Tempel. Nu is daar nog maar een deel van te zien.

luxor tempel © Ada Vegas Travel

9. Karnak Tempel
Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte en heeft de grootste zuilenhal ter wereld. Dwaal door de hal met 134 zuilen van 24 meter hoog en 10 meter breed, langs obelisken, tempels en kapellen. En geniet van de rust aan het heilige meer. Dit tempelcomplex is gebouwd ter ere van de oergod Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe.

wat te doen in luxor © Nikater

10. Feluccatocht over de Nijl
Op het water van de Nijl kom je even helemaal tot rust. Tijdens een drie uur durende zeiltocht vaar je onder andere langs Bananeneiland en zie je het leven van de Egyptenaren langs de rivier. De vrouwen doen de was aan de oevers terwijl de kinderen spelen aan de waterkant en de mannen vissen op de rivier in hun roeibootjes. Een paar vissers hebben we nog even met onze boot meegetrokken zodat ze niet zelf hoefden te roeien. Het hoogtepunt van deze tocht is toch wel de prachtige zonsondergang. Wat een plaatje!

zonsondergang nijl felucca luxor © Steve F-E-Cameron

Overnachten in Luxor? Ik sliep in het Iberotel Luxor op de oostelijke oever. Ideaal gelegen aan de Nijl en op loopafstand van het centrum. Met een drijvend zwembad in de Nijl én prachtig uitzicht op de bergen.

Vanuit Luxor reis je gemakkelijk door naar Aswan, met stip het meest relaxte Egypte.

Handige reisgidsen voor Egypte:

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

10x doen in Luxor, EgypteWat te doen in Luxor, Egypte

 

Helaas ben ik mijn foto’s van Luxor kwijtgeraakt waardoor ik het materiaal van anderen geplaatst heb.

Share: