Sauna in Helsinki: a must-do tijdens je stedentrip

Er is maar één ding dat je zeker moet doen als je in Helsinki bent: ga naar de sauna! Lees meer over de saunacultuur in Finland en mijn bezoek aan een sauna in Helsinki.

De saunacultuur in Helsinki (en de rest van Finland)

Voor de Finnen is een bezoek aan de sauna een belangrijk onderdeel van hun leven. Of liever gezegd, het ís hun manier van leven. De sauna is echt een onderdeel van de cultuur in Finland. In Finland is het ook vrij normaal om een sauna in huis te hebben. Finnen zien een bezoek aan de sauna niet als luxe, zoals wij, maar zij gaan vooral naar de sauna om te socializen met familie en/of vrienden. Het liefst onder het genot van een lekker koud glas bier.

Er zijn zelfs bedrijven in Finland met een sauna voor hun werknemers. Volgens Finnen worden er in de sauna vaker belangrijke beslissingen genomen dan tijdens vergaderingen. Ook in het regeringsgebouw is een sauna aanwezig. De meest vreemde plek waar je een sauna vindt in Finland is in de mijn van Pyhäsalmi, zo’n 1400 meter onder de grond.

Wist je dat er in Finland 5,4 miljoen mensen wonen en dat er 3,3 miljoen sauna’s te vinden zijn?

Löyly, een openbare sauna in Helsinki

Tijdens mijn stedentrip Helsinki besluit ik een bezoek te brengen aan Löyly. Löyly ligt net iets buiten het centrum maar is met de bus prima bereikbaar. Bus 14 stopt zo goed als voor de deur. Ik kies voor Löyly omdat deze sauna op een prachtige plek aan het water ligt en omdat duurzaam ondernemen een van de speerpunten van de sauna is (de sauna is zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd). En eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Het unieke design van Löyly is een architectonisch hoogstandje!

Bij binnenkomst moet je je jas ophangen, schoenen uitdoen en dit alles opbergen in een kast waar ook de spullen van alle andere sauna bezoekers hangen/liggen. Pas hierna mag je door naar de kleedkamer, mannen en vrouwen apart. Anders dan we in een Nederlandse sauna gewend zijn. Maar dat zijn hier wel meer dingen. Zo is in deze sauna badkleding verplicht. Ben je je zwembroek vergeten? Geen nood, je kunt hier een exemplaar huren.

Lees ook: met de ferry van Tallinn naar Helsinki

Ook wordt er in de sauna’s volop gekletst en gelachen, in tegenstelling tot de rust en stilte in een Nederlandse sauna. Ook neem je hier je glas bier of andere drank gewoon mee de sauna in. Dat is wel even wennen maar al snel raak ik aan de praat met een stel mannen uit Noorwegen en Denemarken en kletsen we uitgebreid over de verschillen in sauna etiquette in de verschillende landen en allerlei niet sauna gerelateerde zaken.

Löyly heeft twee verschillende soorten sauna’s: een houtgestookte sauna en een stoomsauna. Beide sauna’s bieden plek aan ongeveer 20 mensen. Liever privé? Dat kan ook bij Löyly. Er is één privé-sauna aanwezig waarin plek is voor maximaal 12 personen.

Door de grote ramen in de sauna’s kijk je uit op de Baltische Zee, wat zorgt voor een kalmerend effect. En voor een verfrissend effect als je er na je saunasessie in springt. Vooral in de winter, als het water zo’n 4 graden is. Ik ben niet verder gekomen dan mijn enkels, brrrr. Ben je net als ik niet zo stoer dan kun je binnen ook afkoelen onder de koude douche.

Sauna in Helsinki

Je mag bij Löyly geen zelf meegebracht drinken mee naar binnen nemen. Bij de receptie kun je (alcoholische) drankjes en snacks bestellen. Water kun je gratis pakken. Zoals gezegd mag je het drinken gewoon meenemen in de sauna’s maar je kunt er ook voor kiezen om in de relaxruimte bij de open haard te gaan zitten. Of op het buitenterras als het mooi weer is.

Een saunabezoek aan Löyly kost €19,- voor twee uur (prijzen 2020). Dit is inclusief handdoek, een doekje om op te zitten en het gebruik van shampoo en douchegel. Reserveren is aan te raden. In het gebouw is ook een restaurant aanwezig waar je voor of na je saunabezoek een hapje kunt eten.

Is Löyly Sauna de beste sauna in Helsinki? Geen idee. Wat ik wel weet is dat ik er heerlijk genoten heb! Het is een heerlijke afsluiter na een dagje struinen langs de bezienswaardigheden van Helsinki.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Een must-do tijdens je stedentrip Helsinki, Finland: een sauna bezoeken.

Mijn bezoek aan de sauna in Helsinki werd gesponsord door Löyly.

Share: