Couchsurfing: doen of laten?

In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen couchsurfing. In een reismagazine las ik er een artikel over en dat maakte mij nieuwsgierig. Ik besloot een profiel aan te maken en stelde mezelf een doel voor dat jaar. Ik wilde gaan couchsurfen.

Wat is couchsurfing?

Couchsurfing is een manier van reizen waarbij het vooral draait om het ontmoeten van nieuwe mensen. Je slaapt bij iemand thuis op de bank, op een luchtbed of in een bed op de logeerkamer. Surfen (overnachten) is gratis maar het is wel gebruikelijk om een aardigheidje mee te nemen voor je host (gastheer/-vrouw). Dat kan een souvenir zijn uit je eigen stad of land maar je kunt ook voor je host koken. Ik vind het altijd leuk om wat tijd door te brengen met mijn host of surfers (de stad in, een drankje doen, samen eten) maar dat hoeft niet per se. Zorg er wel altijd voor dat je zelf een plan hebt voor het geval je host geen tijd voor je heeft i.v.m. werk of wat dan ook.

Hoe werkt het?

Op www.couchsurfing.com meld je je aan om lid te worden van de community. De website fungeert als een platform waar surfers en hosts samen komen. Je kunt er op zoek gaan naar een slaapplek of reizigers die bij jou willen slapen. Iemand gevonden? Dan stuur je hem of haar een verzoek waarin je uitlegt wie je bent en wat je plannen zijn. Er zijn ook mensen die geen plek hebben om jou te hosten maar die je wel rond willen leiden in hun stad. Ook worden er diverse evenementen georganiseerd zoals spelletjesavonden of taalcafés. Zelf organiseer ik maandelijks een Language Café in Helmond.

Mijn eerste keer surfen

De eerste keer dat ik ging couchsurfen was in Rotterdam. Ik had op de website een host gevonden waarvan ik dacht dat die wel bij mij zou passen. Ik stuurde haar een verzoek voor 2 nachten en ze ging akkoord. Ik vond het ontzettend spannend om 2 nachten bij een wildvreemde te gaan slapen. Maar wat was het leuk! Ik had er een eigen kamer maar het principe van couchsurfing is nieuwe mensen leren kennen en dus niet om op je kamer te gaan zitten. Ik nam mijn host mee uit eten en we praatten honderduit over onze gezamenlijke passie: reizen. Mijn host was helemaal weg van Japan en op dag 2 hebben we samen Japans gekookt en gegeten. Ze had geen tijd om overdag met mij op pad te gaan maar ze had wel allerlei tips voor me die niet in de reisgids staan. Het was een superleuke ervaring die smaakte naar meer.

Is het wel veilig?

Deze vraag wordt heel vaak gesteld. En ik denk dat het veilig is. Natuurlijk moet je je gezond verstand gebruiken, maar dat moet je altijd en overal. De website heeft wel een aantal veiligheidsfuncties ingebouwd. Zo kun je referenties schrijven over je host en over je surfers. Ik lees dan ook altijd eerst iemands referenties voordat ik ga surfen of hosten. Heeft iemand een slechte referentie gekregen? Dan denk ik wel 2x na over mijn verzoek. Ook zal ik nooit gaan surfen bij mannen die alleen maar vrouwen willen hosten. Ik kies het liefste voor een vrouw van ongeveer mijn eigen leeftijd en met interesses die mij aanspreken. Als ik ga surfen ontmoet ik mijn host de eerste keer op een openbare plek als een café ofzo. Als het dan niet klikt kan ik altijd nog op zoek naar een hotel. Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt.

Mijn eerste keer hosten

Na mijn ervaring met couchsurfen wilde ik ook wel een keer hosten. Jammer genoeg is mijn woonplaats Helmond geen grote toeristische trekpleister en dus krijg ik niet zoveel verzoeken van surfers. Totdat er een Russisch meisje op zoek was naar een slaapplek in de omgeving van Nuenen. Ik stuurde haar een berichtje dat ze wel bij mij mocht komen surfen en dat deed ze. Ze is 2 nachten gebleven en samen zijn we op pad gegaan. Ik heb haar wat van Helmond laten zien, we bezochten een museum in de buurt en wat andere plekken die zij graag wilde zien. Als dank daarvoor heeft ze voor mij Russische plov klaargemaakt.

Couchsurfing is zoveel meer dan een gratis slaapplek. Couchsurfing draait om gastvrijheid, nieuwe mensen leren kennen, elkaar dingen leren (denk aan een taal, pianospelen of het maken van een traditioneel gerecht) en (reis)verhalen delen. Ik vind het een fijne manier van reizen en kijk dan ook altijd als ik een stedentrip ga maken of ik een geschikte host kan vinden waar ik wil verblijven. Zo surfte ik bij Karen in Liverpool en bij Brigitte in Zadar.

Wat vind jij van couchsurfen? Zou je het doen of liever laten? Heb je al ooit gehost of gesurft? Laat het me weten in een reactie!

Share: