Roadtrip in Nederland: de Mergellandroute in Limburg

Voor een gave roadtrip hoef je niet per se naar het buitenland, dat kan ook prima in ons eigen Nederland. Tijdens een van de laatste zonnige herfstweekenden pakken we de auto en rijden we naar Limburg om de Mergellandroute te gaan rijden.

De Mergellandroute is een van de vier bewegwijzerde autoroutes die Nederland rijk is. De route is zo’n 110 kilometer lang en voert je door een prachtige omgeving met gezellige dorpjes. Het officiële startpunt is in Maastricht maar je kunt overal aanhaken. Zo starten wij de Mergellandroute bij Vliegveld Maastricht Aachen.

Mergellandroute LimburgOnze eerste stop maken we in Borgharen. We nemen een kijkje bij het middeleeuws kasteel en struinen wat door de natuur, richting het water. Dan herinner ik me dat ik hier eerder geweest ben. Een jaar eerder om precies te zijn, toen was ik namelijk op ontdekking in RivierPark Maasvallei.

Kastelen Nederland

We rijden door totdat we honger beginnen te krijgen. We zoeken een mooi plekje in de Eijsder Beemden waar we picknicken tussen de wilde konikspaarden.

Konikspaarden Nederland

In Eijsden stoppen we bij Kasteel Eijsden, een van de vele prachtige kastelen op de route.

Roadtrip Nederland

Onderweg komen we langs allerlei kleine stalletjes waar walnoten, pompoenen en andere zaken verkocht worden.

Autoroute Limburg

Ook leuk: druiven plukken en wijn proeven in Zuid-Limburg

Zei ik eerder niet dat het heel makkelijk is om de zeshoekige bordjes te volgen? Toch rijden we op een gegeven moment België binnen. Oeps, effe niet opgelet. Omdraaien maar en op zoek naar een bordje. Dat vinden we en snel vervolgen we de route weer.

Mergellandroute

We stoppen tussen de fruitbomen bij een moderne uitkijktoren in Mesch. Deze plek werd in de prehistorie al gebruikt door de rendierjagers. Nu heb je vanaf de 9 meter hoge toren een mooi uitzicht op de omgeving.

roadtrip Nederland

Het volgende kasteel dat wij een stop waard vinden is het prachtige 14e eeuws kasteel Mheer in de gemeente Margraten. We lopen er wat rond voordat we verder rijden.

Autoroute Nederland

Je bent niet in Limburg geweest zonder een stuk Limburgse vlaai te hebben gegeten dus strijken we neer op het terras van Panoramarestaurant Gerardushoeve. Het restaurant is gelegen op het hoogste punt van de Mergellandroute en het weidse uitzicht is hier fantastisch! De Limburgse appelplaatkoek met slagroom is er heerlijk.

Landschap Mergellandroute

Onze laatste stop is het Drielandenpunt in Vaals, in het zuidelijkste puntje van Limburg. Dit is de plek waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Tevens is hier het hoogste punt van Nederland (322,5 meter boven NAP).

Drielandenpunt Vaals

We volgen de bordjes weer terug naar Vliegveld Maastricht Aachen waar we de snelweg opgaan naar huis.

De Mergellandroute is een van de mooiste autoroutes van Nederland. Vooral in de herfst is de natuur er prachtig mooi.

De Limburgse Mergellandroute is een van de mooiste autoroutes van Nederland.Roadtrippen in Nederland: de Mergellandroute

Share: